Aleks_BGD je napisao:arandjelovic je napisao:Vozio bih ja ovo
Vala i ja..i nebi ga menjao za neki novi....limuzina opaka...Nema branika i kasbohrera da kazu nesto..
![]()
Prevideo sam prozivku.
Ova limuzina je dugo bila u vrhu Citroenove ponude. Zamenio je nekadasnji DS, kod nass poznatu kao ajkula.
Ne znam baš tačno, ali mislim da je na linijama bio do početka devedsetih. Ovako veliki auto došao je po fabriku u nevreme, baš u vreme naftne krize kada počinju da se traže manja vozila. Zato je pomogao da CItroen izgubi samostalnost i potpadne pod Pežo (PSA).
Međutim, u mnogo čemu bio je avangarda, posebno izgledom. Zato je i dobio ime CX (oznaka za koeficijent otpora vazduha, koji u naftnoj krizi postaje vrlo popularan). Hidro oslanjanje sa mogućnošću podešavanja, podšasija na kojoj su stajali svi elementi oslanjanja, futuristički dizajn table u kombinaciji sa volanom sa jednim paokom, sateliti pored volana umesto ručica, činili su ga jedinstvenim i neverovatno udobnim, potpuno izvanvremenski. To oslanjanje neki su i kopirali, pa čak i MB. Imao je dve dužine međuosnog rastojanja, dve visine krova, karavan verziju... Čak je i preradjivan u troosovinca za prevoz tereta. Kod nas je to oslanjanje kasnije izvikano preko BX sa kojim je bivalo dosta problema posle dužeg vremena druženja sa našim putevima.
Kod nas je često bio sanitetsko vozilo, jer je u dužu verziju mogao da, bez prerade, stane krevet. Bilo ga je kao i službenog u dobrostojećim firmama i državnim organima gde su ga vozili isključivo vozači.
Pamtim jednog tamnog kojim su u mom detinjstvu dolazile neke moje komšije gastarbajteri u F. Prethodno su vozili ajkulu. Sećam se da sam bio fasciniran spuštanjem kad se parkira, podizanjem po paljenju i dodatnim podizanjem za loš teren. kao svemirka tehnologija zvučala mi je priča da se na auto putu pri brzinama iznad 120 sam spusti koji cm.
O motorima ne znam ništa, osim da je platio danak, bar na početku, naftnoj krizi, pa su svi uglavnom bili potdimenzionisani ogromnoj karoseriji. Do duše, bilo ga je i na svetskom reliju. Kasnije, situacija se promenila.
Rečju, SPACE SHUTLE svog vremena!