Logo

Automobili - generalna diskusija

Slike i rasprave o automobilima.

Re: Automobili - generalna diskusija

Postod roadcrasher » Uto Jun 30, 2015 10:52 pm

Ovo je '87 godiste tako kaze Wikipedia, jer je zastava preimenovala zastavu 101 u Yugo 1.1 GX ili Yugo 1.3 GX. Znao sam da su kasnih 80ih poceli da stavljaju crne plasticne branike, nisam bio siguran jel 88 ili 89 al wiki kaze da su to poceli 88me.
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Sponzor

Postod Goran sk » Sre Jul 01, 2015 2:02 am

Renault Twizy ZE :D

Image

BMW ...

Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Postod branik » Sre Jul 01, 2015 9:06 am

roadcrasher je napisao:Ovo je '87 godiste tako kaze Wikipedia, jer je zastava preimenovala zastavu 101 u Yugo 1.1 GX ili Yugo 1.3 GX. Znao sam da su kasnih 80ih poceli da stavljaju crne plasticne branike, nisam bio siguran jel 88 ili 89 al wiki kaze da su to poceli 88me.

April `88, kad su 101 postali skale.
Na snazi je bila jedna mera vlade o ogranicavanju cena kako bi se administrativno borili protiv inflacije. Zastava je nasla rupu, praveci izmene na karosriji kako bi predstavili novi model i time stekli pravo da formiraju nove cene. Za nase prilike, odradili su to u velikoj tajnosti i napravili senzaciju na sajmu te godine. Onda se digla prasina da li te lajsnice i novi branici mogu da budu novi modeli.
Najkarakteristicnije bile su dve linije na maskama, iznad i ispod znaka.
Koral je dobio dodatne stopove i rikverc svetla uzeta sa neke tadsnje lance.
Krajem devedesete kada su poceli problemi sa dobavljacima iz ex YU, stavljano je sta se imalo, kasnije su razvijeni novi dobavljaci, pa su paralelno ugradjivani razni elementi. Najveci pad bio je na tablama, volanima i branicima. Nedostajala je splitska Jugoplastika.
Nakom kraja 1991. nista ne treba uzimati za ozbiljno.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod dufko » Sre Jul 01, 2015 10:32 am

Moji su u februaru '91. kupili novog Yuga Koral 55 i bio je jedinstven u ono vreme je nije imao podeljeno staklo na vratima već izjedna i retrovizor u uglu sa podešavanjem iznutra, imao je potenciometar za jačinu osvetljenja table i na tabli je u dnu imao veliku narandžastu lampicu za gorivo. Drugi su u to vreme imali malu diodu na samom pokazivaču goriva a tu dole gde je meni bio signal za rezervu je bila lampica za istrošenost pločica. Kasnije je to počelo da se ugrađuje na Tempu ali ovo je bilo mnogo pre Tempa.

Zbog toga velikog prozora na vratima sam se namenjao ručki za prozore u vrednosti dva Yuga, jer su se prozori toliko teško otvarali u odnosu na kola sa leptirom da je to bilo strašno :mrgreen:

Послато са I213 уз помоћ Тапатока
dufko
Član

Pridružio se: Uto Feb 26, 2008 2:22 pm

Postod arandjelovic » Sre Jul 01, 2015 7:16 pm

Mislim da je ovaj beli kec ustvari GTL model, ovaj znak Yugo je cini mi se nalepljen naknadno. Yugo i skale su imali plasticne crne branike a GTL ovakve sjajne sa crnim zavrsecima i metalne brave na vratima. Tabla je cini mi se isto od GTL.
Mercedes-Benz... The best or nothing!
Korisnikov avatar
arandjelovic
Član

Pridružio se: Uto Mar 13, 2012 11:09 pm

Postod niske » Čet Jul 02, 2015 1:01 am

Mozda je trebalo da ide u temu ''Instrument table'', al moze i ovde. Legendarna ''Teleoptik'' Zemun instrument tabla iz prve generacije Floride (1988. - 2001.)
Image
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod branik » Čet Jul 02, 2015 10:32 am

Eh, florida!
Pompezno najavljivani projekat 103.
Secam se auto zasopisa iz osamdesetih u kojima je najavljivana, objavljivane slike glinenih modela. Pored nje, golf 2 je bio obican krs.
Tokom osamdesetih je razvijana i predstavljanje je kasnilo, po nasem obicaju. Naravno, imali su Italijani udela u razvoju, jer je paralelno nastao tipo. Bila je na neki naci trend seter jer je isti stil, osim kod tipa, primetan i kod citroena ZX od koga je florida takodje starija. Medjutim, od premijere 1987. do pocetka proizvodnje, koja se i inace dugo zahuktavala, proslo je vise od godinu i po. Kad je konacno krenula, bila je gotovo simbolicna sa cestim prekidima. I, taman, kada je trebalo da krene punom snagom, raspala se zemlja.
Imala je dosta savremenih resenja, ali i proamsaja. Za prvo je primer polukruta osovina pozadi, po ugledu na golfovu, a za drugo, prednja, preuzeta sa 101 zbog koje se pri svakom dodavanju gasa propinjala i podavijala tockove poda se.
Motor je izvorno bio italijanski 1,4 ciju je proizvodnju trebalo da osvoji DMB, a predvidjen je bio i 1,6 i dizel. Vidjani su po putu test primerci sa dizelima. Naravno, i to je kilavo islo, pa su pojavili oni prastari 128 razbuseni na 1,3l.
Kako je vreme odmicalo, problemi sa dobavljacima su rasli, pa se pokazalo da je kvalitet komponenti katastrofican. Kroz nekoliko godina videlo se i da je limarijski jako losa (mnogo ispod preostala dva modela) jer ju je korozija prosto izjedala. Na kraju, do 2008. kada je proizvedena poslednja u IN varijanti, proizvedeno ih tek nekoliko desetina hiljada.
Sve u svemu, jedina sjajna, ali propustena sansa.
A sto se mene tice, to je jedini zastavin proizvod koji nisam imao priliku da vozim.
branik
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Čet Jul 02, 2015 11:11 am

branik je napisao:imali su Italijani udela u razvoju

Beše je Pinifarina poklonio Zastavi dizajn?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod branik » Čet Jul 02, 2015 11:23 am

Jeste neki Italijan, pre mislim po stilu da je bio Djudjaro. Mrzi me sada da guglam. Odatle i pocinje taj trend seteraj. Samo je steta sto je jako zakasnila (2 - 3 godine) i sto su je kasnije razvalili problemi sa dobavljacima. Zaista je, kao i svojevremeno 101 bila ispred vremena.
branik
Profesionalni vozač

Postod niske » Čet Jul 02, 2015 11:26 am

Djudjaro je dizajnirao Floridu ;) Inace od samog pocetka proizvodje je postojao i 1.6 benzinac sa 83ks, koji je vodio poreklo od Lancije, ali je vec krajem 1989. povucen. Imao sam Floridu 1.4 iz 1990. skoro 5 godina, i odlicno me je sluzila. Doduse bilo je par glupih kvarova poput otkazivanja senzora na vozacevim vratima, pa je na tabli prijavljivala da su vrata non stop otvorena. :D
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod profa_chb » Čet Jul 02, 2015 11:51 am

E, taj, Đuđaro, srBski zet, dizajnirao Floridu i CAF za Beograd :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Kassbohrer » Čet Jul 02, 2015 3:21 pm

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 005_01.jpg
Zna li neko da li su floride sa ovakvim enterijerom išle u prodaju?
Koliko znam napravljeno je svega 5-6 dizel Florida, nisu išle u prodaju, korištene su kao ispitna vozila, neke su bile čak i nekompletne i pripremane su za vožnju samo po potrebi. Jednu sam često gledao po komšiluku u KG, ali ona nije imala ovakvu tablu.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod branik » Čet Jul 02, 2015 4:46 pm

Kassbohrer je napisao:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/ZastavaFloridaHDIConcept2005_01.jpg
Zna li neko da li su floride sa ovakvim enterijerom išle u prodaju?
Koliko znam napravljeno je svega 5-6 dizel Florida, nisu išle u prodaju, korištene su kao ispitna vozila, neke su bile čak i nekompletne i pripremane su za vožnju samo po potrebi. Jednu sam često gledao po komšiluku u KG, ali ona nije imala ovakvu tablu.

To je tabla iz floride IN
branik
Profesionalni vozač

Postod Kassbohrer » Čet Jul 02, 2015 5:07 pm

Znači nisu sve Floride In imale istu tablu...
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod Aleks_BGD » Čet Jul 02, 2015 5:55 pm

Kassbohrer je napisao:Znači nisu sve Floride In imale istu tablu...

Nisu,nisu ova tabla je prvo bila namenjenja Yugu Koral In,zamenila je onu staru klasicnu.
Image
Imao sam ja ovakvog Yuga 2005te,novog glanc 1.1 DMB motor sa bocom plina od 50l mada je mogla da stane i ona od 80l ali nista od gepeka.Lepo sam se vozao sa njim,samo posle 50 000km pocinju problemi oko potrosnje ulja,duvanja motora i tako to.Delovi su inace jeftini 2 puta sam ga razbio i sto bi se reklo za noc popravio.Farovi 500 din kom,maska 800din,sijalice 150 itd...
Yuga sam dobio od oca,nakon sto sam mu razbio nova kola u Batajnici.Dokurcilo coveku da mu stalno cukam kola pa evo ti sine radi sad sta ti volja lupaj do mile volje..Sta ces to mi bila tek prva godina za volanom. :wink:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Automobili