od VTX » Sre Jul 05, 2017 3:30 pm
Znao sam ja za VH,ali kad sam poceo pratiti forume,jos od 2009 negdje,vecina je bila samo NeoMan i EvoBus.Meni je licno bio Neoplan u pocetku favorit,al kad pocnes istrazivati,onda shvatis da je Setra trenutno mnogo bolja od Neoplana.A tu se umijesa i VH dolaskom novog TX 18 Altana u Gold tours,meni licno trenutno najljepsi autobus u BIH a i ne gasi se,vazda na putu,sto potvrdjuje kvalitet.Vec mu je 5 godina ali radi kao prvi dan,necujan skoro.Od tog dolaska pocinjem sve vise istrazivati o ovom proizvodjacu,i paralelno prateci ''fernbus'' scenu koja je nastupila 2013-te,dobija se sve vise informacija.Dosta ljudi ce reci da je trenutno VH najkvalitetniji autobus na trzistu(TX),to ovdje ce vjerovatno naici na otpor jer nije toliko zastupljen.Moje licno misljenje,Setra i VH su najbolji,a zastupljenost je mnogo veca Setre,ali kada se prica o VH mora se napomenuti privatna fabrika koja postoji 70 godina,koja se fino siri u zadnjim godinama.Setra je dio grupacije,kapaciteti veci tako da je i logicno da bude vise Setri.Moj neki VP idelni bi sigurno bio sastavljen od VH i Setri,i jos jedan koji mi se u zadnje vrijeme svidio Irizar I8.Cak su i Njemci svrstali ova 2 proizvodjaca u TOP klasu autobusa,tu je bio Neoplan Starliner,ali njega vise nema,i sad se pridruzio I8. Jedan podatak je da je u 5 godina prodano 1050 novih Astromegi sot zaista nije malo.
Ovdje,vecinom u Srbiji ima ih koji su preko Poljske dolazili u Srbiju,tamo su dozivili veicina vece promjene,sto je mozda uticalo na neke negativne utiske.
Jos jedna stvar kojom se istice VH,sto mnogi kazu iz EU,mozete dobiti autobus kakav hocete,dakle i promjena same konsktrucije autobusa u znacajnoj mjeri.Tako da ima svakakvih primjeraka.