od Sloba » Pon Feb 01, 2016 2:52 am
Elektrobusi su čist promašaj za Beograd!
Cena električnih autobusa je prevelika, tako da je bolje da su uzeli nekih 15 Ikarbusa umesto tih pet elektrobusa, ili koliko već. Svi znamo da Beogradu fale vozila. Zapravo fale celoj državi. A i infrastruktura će isto koštati izvesnu svotu. Druga, još bitnija stvar jeste da tehnologija u električnim autobusima još uvek nije otišla dovoljno daleko da može da izdrži takve uslove rada. Električna vozila su u Evropi još uvek u vrlo ograničenim fazama. Beograd po mom mišljenju nije u poziciji da bude grad za probu tog sistema.
Baterija nakon punjenja mora da se "hladi" određeno vreme, a koji je efekat toga nego veće zadržavanje na mestima za punjenje odnosno na okretnicama, ukoliko sam dobro razumeo sistem? Druga stvar: baterije zauzimaju veliki prostor u unutrašnjosti; videli ste BYD koji ima ukupno 60-70 mesta za putnike, dakle izuzetno mali prostor. Naravno da će taj prostor biti prekrcan, ali da li bi toliko putnika napravilo problem u solo autobusu?
Po mom mišljenju, kupovina tih električnih autobusa i uvođenje nove (rekao bih beskorisne) linije je čist promašaj. Sa garancijama koje ti proizvođači nude, mislim da se uopšte ne isplati kupovina, korišćenje ali najpre održavanje ovih vozila u narednih 10-15 godina. Nažalost, iza toga se verovatno krije prikupljanje političkih poena, postavljanje Beograda na listu fensi gradova koji, jadni, brinu o životnoj sredini.
Vreme će nam pokazati sve...
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.
"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa