Logo

Pogon "Novi Beograd" 4

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Novi Beograd" 4

Postod Kesha » Pon Maj 23, 2016 6:04 pm

Pitao sam poslovođe održavanja pre nekog vremena, zašto je curenje antifriza tako česta pojava i mislim da su pominjali problematične ventile. Četvorokružni ventil, ako se dobro sećam. Od srede radim prvu smenu, pa ću pokušati da saznam tačan uzrok. Znam da im instalacija mora ići na krov, ali su tu izgleda napravili određene propuste.
Inače, Solaris je priznao bar jednu fabričku grešku za koju ja znam, a to je naravno crevo okretnice od 500 evra, ali još nisu ništa uspeli da reše po tom pitanju. Problematičan je i levi pogonski jastuk, koji retko kad potraje duže od 120000 km. Jednostavno ga spali temperatura menjača i motora.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Pon Maj 23, 2016 6:12 pm

Četvorokružni (zaštitni) ventil je deo pneumatske instalacije, za kočenje. To sa antifrizom može biti neka račva, šta ga znam.

U svakom slučaju, hvala puno na odgovoru :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod MILE » Pon Maj 23, 2016 6:18 pm

Da li im kardani spdaju u potencijalnu fabričku grešku? 3024, 3045 pa sad i 3020 su imali pucanje kardana na isti način....
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Kesha » Pon Maj 23, 2016 6:55 pm

Profa_chb
He he onda sam ja nešto pobrkao :oops: Saznaćemo već u čemu je tačno problem.

Koliko je meni poznato kardani nisu pominjani kao fabričke greške. Osetljivi su na oštra ubrzanja, a znam da je jedno vreme bila akcija dotezanja kardana. Žalili su se na noćnom pregledu da je nepristupačan i da je teško uočiti da je kardan, da tako kažem labav.
Kesha
Član

Postod profa_chb » Pon Maj 23, 2016 7:57 pm

Niskopodni autobusi sa vertikalnim motorom imaju kratke kardane, ali im je sam nominalni položaj takav da su ulazna i izlazna prirubnica pod nekim uglom a ne u osi, jer motor stoji ukoso. Samim tim takva kardanska vratila imaju veće oscilacije nego ona koja stoje "u osi". Na to dodati vibracije zbog loših puteva i neadekvatnog pritiska u pneumaticima, preopterećenje, i eto problema.

Je l' GSP bio naručio centralno podmazivanje za Solarise?
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Kesha » Pon Maj 23, 2016 8:36 pm

Hvala na informacijama :) Znam da je kardan izložen većim naprezanjima kod autobusa sa vertikalno postavljenim motorom. Ne znam kako se po tom pitanju pokazala ikarbusova serija 218-ica iz 2012. godine. Nisam imao prijava za kardan kod starih 218-ica, a i malo ih je ostalo u radu. Pre nedelju dana je crkao motor i na 1364, tako da ih sada čak njih 12 čeka motore i mala je verovatnoća da će se ikada vratiti u saobraćaj.
Nažalost, nije mi poznato da li Solarisi imaju centralno podmazivanje.
Kesha
Član

Postod MILE » Pon Maj 23, 2016 9:29 pm

Šta planiraju od 1345-1364 da remontuju na tenderu koji je raspisan?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Kesha » Pon Maj 23, 2016 10:34 pm

Čuo sam da je raspisan tender za remont IK-112/218 autobusa. Ako se ne planira remont mehanike, onda je po meni čisto bacanje para slanje na remont ijednog od ovih preostalih niskopodnih. Njima crkavaju motori sa pređenih 600/700000 km i nije moguće uraditi generalnu, jer uglavnom pucaju blokovi, za razliku od D2866 LUH 22/23/24. To naravno ne znači da su D20 motori nekvalitetni. Jednostavno, niskopodna serija iz 2008. godine je od samoga starta ispuštena i od GSP-a i od Ikarbusa koji nije mogao da ispoštuje garanciju iz predpostavljam većini poznatih razloga. Nije bilo adekvatne obuke za one koji su trebali da ih održavaju, a ipak su bili po mnogo čemu drugačiji od vozila sa kojima su majstori do tada imali posla. Verujem da ni u ostalim pogonima nisu u puno boljem stanju. U svakom slučaju ne treba ih baciti, ali bi pre bilo kakvog remonta trebalo raspisati tender za nabavku motora ili im u krajnjoj liniji uraditi pun generalni remont, ako se naravno isplati.
Kesha
Član

Postod profa_chb » Pon Maj 23, 2016 11:27 pm

Zanimljivo je to što je isti motor D2066LOH01 (Euro 4) i u seriji iz 2008. i iz 2012.

Inače, kako su električari ovladali Kibes-om (kompjuterski sistem koji koriste autobusi, pogotovu oni sa "VDO" tablom)? Prva serija IK218N je priča za sebe, ali zanima me kako je sa ovom iz 2012. kao i sa Solarisima :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Kesha » Uto Maj 24, 2016 9:13 am

Solarisi se korektno održavaju, ako ima delova naravno. Ne rade ih svi majstori, već su za njih posebno određeni mehaničari i električari. Radi im se dijagnostika za svaku prijavljenu grešku. Najčešće su to kvarovi na NOX senzorima pre i posle katalizatora, senzorima vrata, ABS-a itd. Ventili im se šteluju na svakih 60000 km. Još uvek im se sipa antifriz G30, pa sa temperaturom nemaju problema.
218-ice iz 2012. više nemamo, a šta im u Zemunu rade u to već nisam upućen. Inače na Novom Beogradu ova serija je jako hvaljena i pojedini je stavljaju rame uz rame sa japancima. Gotovo sve greške koje muče seriju iz 2008. su otklonjene. Iako imaju iste motore, na potonjima je tim motorima ostavljeno dovoljno vazduha za razliku od njihovih prethodnika. Zaboravio sam garažni broj, ali jedan primerak iz te serije prešao je za godinu dana celih 240000 km bez većih problema. M serija je bila kratko u SP Novi Beograd. Opšte je mišljenje za nju je da je i pored serijskih grešaka neuporedivo kvalitetnija od N serije.
Kesha
Član

Postod branik » Uto Maj 24, 2016 12:19 pm

Ako dobro znam, N ima samostalno razvijenu sasiju, a ostali kasnije, kupljenu gotovu. I tu je najbitnija razlika. 2008. je trebalo preci na potpuno novu tehnologiju. Ispalo je bolno. I sve to, docekalo je nespremno odrzavanje.

Послато са Lenovo A369i уз помоћ Тапатока
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod branik » Uto Maj 24, 2016 1:24 pm

profa_chb je napisao:Na jednom od Solarisa sam video da je curio antifriz iz instalacije u predelu krova, kod klime... Sve su crvene fleke po onim zakrivljenim panelima plafona i po stubu kroz koji ide instalacija ka radijatoru...

http://www.blic.rs/vesti/beograd/u-gsp- ... me/9dgldjl
Nisi jedini koji je to primetio.

Послато са Lenovo A369i уз помоћ Тапатока
branik
Profesionalni vozač

Postod Kesha » Uto Maj 24, 2016 2:07 pm

Slažem se sa vama :) Kada se nešto radi na brzinu i na silu, rezultati teško da mogu da budu dobri.
Inače, samo je M serija rađena na MAN-ovoj samohodnoj šasiji A24 NG363. Ove iz 2012. Ikarbus je radio na sopstvenoj, koja se ne razlikuje mnogo od šasije serije iz 2008. Primetno je bolja antikorozivna zaštita, a sad što se tice njene čvrstine, to će već pokazati eksploatacija.
Kesha
Član

Postod branik » Uto Maj 24, 2016 2:21 pm

Dovoljno je 4 godine. Videlo bi se do sada da ne valjaju.
branik
Profesionalni vozač

Re: Pogon

Postod profa_chb » Uto Maj 24, 2016 5:23 pm

branik je napisao:
profa_chb je napisao:Na jednom od Solarisa sam video da je curio antifriz iz instalacije u predelu krova, kod klime... Sve su crvene fleke po onim zakrivljenim panelima plafona i po stubu kroz koji ide instalacija ka radijatoru...

http://www.blic.rs/vesti/beograd/u-gsp- ... me/9dgldjl
Nisi jedini koji je to primetio.

Ovo je kondenz koji kaplje sa plafona kada radi klima. Verovatno im je zaprljan/zapušen odvod za kondenzaciju. Ja sam mislio baš na antifriz :wink:

Mada sam više puta video na Solarisima da nisu zabravljeni paneli na plafonu, pa jedna strana landara...

@Kesha hvala na odgovoru!
profa_chb
Mašinski inženjer

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu