Logo

Pogon "Dorćol"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Dorćol".

Postod Сале# » Ned Maj 21, 2017 4:34 am

Браво за фотографију :wink: !
Сале#
Član

Pridružio se: Ned Jan 22, 2017 7:56 pm

Re: Pogon "Dorćol".

Sponzor

Re: Pogon "Dorćol"

Postod Djole Pevcanin » Ned Maj 21, 2017 10:19 am

Higer na Noći muzeja
Image
Zabaranjena je upotreba mojih fotografija u bilo koje svrhe bez moje saglasnosti.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Pridružio se: Sre Okt 26, 2016 8:51 pm

Postod vlada107 » Ned Maj 21, 2017 10:29 am

Sto ti nisi slikao na njemu da se vide trole za punjenje
vlada107
Član

Pridružio se: Uto Jul 06, 2010 9:38 am

Postod Djole Pevcanin » Ned Maj 21, 2017 4:09 pm

2153
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Zabaranjena je upotreba mojih fotografija u bilo koje svrhe bez moje saglasnosti.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Postod Sloba » Ned Maj 21, 2017 4:52 pm

Ova Trolza izgleda baš utegnuto! Da li je i dalje u redovnom saobraćaju ili ostaje kao eksponat? :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Miki » Ned Maj 21, 2017 5:10 pm

I dalje je u redovnom saobraćaju. :)
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Postod Daree » Ned Maj 21, 2017 5:27 pm

Djole Pevcanin je napisao:

Pošto vidim da si 9 godina na forumu valjda si naučio da ako slikaš trolu treba i motke da slikaš jer to ti je kao da slikaš zglobni autobus bez prikolice.

upravo tako motke na troli kao i pantograf na tramvaju treba slikati.Ja na pocetku kada sam se registrovao sam tu pravio gresku pa to nisam slikao pa sam posle poboljsao slike :)
Daree
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 10:22 pm

Postod Djole Pevcanin » Ned Maj 21, 2017 6:40 pm

Sloba je napisao:Ova Trolza izgleda baš utegnuto! Da li je i dalje u redovnom saobraćaju ili ostaje kao eksponat? :)

Sada je muzejski eksponat.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Postod MILE » Ned Maj 21, 2017 6:42 pm

Miki je napisao:I dalje je u redovnom saobraćaju. :)
Ne, povučen je, sad je muzejski eksponat.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Kesha » Ned Maj 21, 2017 7:12 pm

Samo što je previše mlada da bi bila bilo kakav muzejski eksponat. Proizvedena je početkom 21. veka. Još je mnogo starijih vozila u saobraćaju sa vrlo malo šansi da bilo šta bude sačuvano za buduća pokolenja. Vala kad su mnoga za nas vrednija vozila isekli, nesačuvavši ni jedan jedini primerak, mogli su i nju da izdrndaju do kraja. Sačuvali smo jednog Leyland-a i par starih "vagona", a skoro ništa što je proizvedeno u bivšoj Jugoslaviji. Onda pogledam onaj snimak iz Varšave, što je Sloba postavio i potpuno se deprimiram. Gde su naše stare trole proizvedene u kooperaciji FAP-a i Goše, pa prve trole u Beogradu Alfa Romeo, svi oni silni Ikarusi tipa IK 5 i 6, a što da ne i jedan primerak IK 4. Bilo je i onih proizvedenih na šasiji Leyland-a. Možda se i spase jedan Sanos 115, ako već i on nije komplet istrulio, ali zato nema ni Mercedesa 0317K, a ni Automontaže. Takođe, skoro ništa nije sačuvano od posleratnih tramvaja, belgijanaca ili ĐĐ101 i ne mogu trenutno da se setim šta je još saobraćalo nakon rata, što se tramvaja tiče. Tragedija da nemamo sa čim nijedan manji defile istorijskih vozila da napravimo.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod branik » Ned Maj 21, 2017 11:02 pm

Ako je taj trolejbus penzionisan, sto se ne potrudise bar da ga dovedu u originalno stanje.

Послато са Lenovo A369i уз помоћ Тапатока
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Daree » Pon Maj 22, 2017 6:39 pm

Image
Daree
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 10:22 pm

Postod Sloba » Sre Maj 24, 2017 7:56 am

Kesha je napisao:Samo što je previše mlada da bi bila bilo kakav muzejski eksponat.

Nema veze, mora se od nečega krenuti. Daleko im je lakše i jeftinije da dotegnu relativno nov autobus i da ga takvog "zakisele", nego da popravljaju nešto prastaro. Slažem se da bi i to trebalo uraditi, ali opet, i ova jedna zglobna Trolza je više od nijedne! ;)

Samo napred, GSP!
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Stefan Bgd » Pet Jun 02, 2017 1:35 am

Upravo kao što Sloba kaže, shodno situaciji i ova jedna zglobna koja je sačuvana je jako vredan primerak. Ima tu dosta elemenata po kojima može da ispuni kriterijume za muzejsku zbirku, počev od toga da je sa 154-kom svojevremeno bila prvo zglobno vozilo u ovom pogonu (ako zanemarimo prethodne koji su dolazili i ostajali samo na probi), da je baš kao i mnogobrojni ondašnji solaći delo Ruske manufakture te da se od njih razlikuje tek po nekoliko detalja. Tačno je da je ''mlada'', ali je svakako dobro imati na izložbi kako bi barem oblikovno bila tu da podseti građane na vožnju tim tipom trolejbusa, dok joj se ne pridruži i solo varijanta. Kad smo već kod nje, prisustvujući Noći muzeja iskoristio sam priliku da porazgovaram sa nekoliko ljudi koji su delom nadležni za muzejsku zbirku, i od njih još jednom dobio potvrdu da su sve manje šanse za ''Keca'' i njegovo obnavljanje. To se uostalom i dalo videti sa priloženih fotografija, stajanje na otvorenom mu je uzimalo i uzima danak kako vreme prolazi, a alternativno rešenje leži u mlađoj 149-ki koja trenutno služi kao odmorište za radnike u garaži na pauzi. Videćemo šta će od svega toga na kraju biti, no bilo kako bilo za sada nam je 153-ka tu da popuni mesto u trolejbuskom delu zbirke. Iako su je pred izlaganje osvežili, dobila je kompletno novu farbu spolja i zadnje maglenke (koje doduše originalno nisu bile ovakve, no nema veze), dosta detalja na njoj je još moglo da se dotera kako bi dobila na originalnosti. Prvenstveno u vozačevoj kabini gde treba kompletirati prekidače, lampice, upravljač, zatim u putničkom salonu gde uprkos lepo pretapaciranim sedištima utisak kvare sitnice poput poklopaca kutija instalacija za vrata koji nisu privršćeni kako treba, i nalaze se u bukvalno otvorenom stanju... spolja su mogli da namontiraju originalne retrovizore i da barem ukomponuju nosače brisača, ovako raspareni baš odaju utisak traljavosti.
I kad je već toliko spominjemo, evo i još jedne njene fotke u noćnom ambijentu, da joj ozvaničimo ulazak među ''oldtajmere'': :)
Image

A usput, evo i Belkomunmaša 2037 na liniji 21 sa novom Frikom Macho reklamom: 8)
Image
Image
Image
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod Lasta Obrenovac » Sre Jun 28, 2017 3:52 pm

2068
Image