Dugo,dugo pratim sve od Flixbusa,i ne samo njih,skoro pa cijelu ovu novu ''fernbus''scenu.od samih pocetaka,pa da i ja nesto kazem.Kao prvo to prica oko Kantica,za mene je apsolutno neozbiljno da takve informacije dolaze u javnost,pogotovo od Setre.Ne vjerujem da bi oni dozvolili taj amaterizam,tako da vjerovatno je neko pustio pricu koji apsolutno nema veze ni s Kanticem i Setrom.Offtopic,moze se negdje i dobiti garancije na polovne buseve

Dalje,u BIH se stvara velika konkurencija za ino liniej Njemacke i Austrije kao glavne drzave.Glavn igraci su koji veicna ovdje znaju,CTS,TT,Globtour,Kantic,Halilovic,Prosic(iako nemaju veliki VP ipak dobro rade Njemacku),i sad Flixbus za koji vozi CTS i Biss Tours sad zasad.Ove prevoznike koje sam naveo,svi voze iz Srednje Bosne,gdje se stvorila velika guzva na linijama.
Mozda i najvazniji prevoznik je CTS,njegovo pitanje je znacajno za sve.Zasto?U samim biltenima koje izdaju su priznali manji broj putnika(to se mnogo razlikuje od price Kantic-Setra jer ne govore da su duzni ikom).Svjesni da dolazi Flixbus,morali su nesto poduzeti.Ostati s Touringom ili dogovor s Flixom.Naravno,pao je dogovor s Flix-om,njihove karte se prodaju preko Flixa,a sto se tice VP ima i zelenih a i standardnih njihovh buseva.Moglo bi se uci detaljnije u ovo ali nema potrebe.Kantic i Halilovic biljeze sve veci rast,sto se i vidi.Autobusi si fino ispunjeni.U BIH je situacija takva da se sve vise ide u Njemacku,tako da broj putnika moze samo rasti sot se i desava.
Evo i ja uskoro idem u Njemacku,moj izbor ce biti Halilovic ili eventualno Kantic,ali 80% Halilovic. Flixbus i Globtour definitivno ne.Flixbus zato sto su najskuplji,nek oce reci usluga Flixa je najbolja a vec prigovori su na Wifi da ne radi u autobusu.Globtour,ne hvala,nisu mi od povjerenja nikako,pocesto izadju u vijestima..
Moje misljenje je da ce Flix nastaviti u BIH kroz CTS partnerstvo,odnosno da ce nastaviti gdje CTS stao.Mozda da uzmu jos 1-2 kooperanta u BIH iz Hercegovine i Krajine.Ostali,Kantic i Halilovic kao najzrazeniji,po meni ce uvijek imati putnika vise nego Flix,jeftiniji su,nude dobre buseve i veci maju svoej putnike.Flix je ekstra marketing odradio ali raja je vec skontala fazon da nije ni blizu kao sto navode,Globtour,mozda da bude imao manji pad iz Srednje Bosne.
Ima jos tu nekih prevoznika manjih iz Srednje Bosne,oni bi mozda mogli biti na udaru od ove silne konkurencije.
U Srbiju malo kasne,ja vam garantujem da prate razvoj u BIH pa ce onda poceti u Srbiji,jer su trzista slicna.
O Flixu bi se mogl omnogo pricati,evo jedna kratka infrmacija,najvjerovatnije odlaze iz Italije,politika im ne da vise.Vlada Italije je izdala dekret po kojim se takvom tipu prevoza zabranjuje djelovanje u Italiji,pa ponistila i onda opet odobrila,Sad ce ceka jos zalba,ali vrlo je izvjesno da odlaze iz Italije.To vam govori od koliko stvari zavisi Flix.
Podrska ide BH prevoznicima,Flixu ne.Pozdrav za gospodina iz firme Bozic