INCIDENT NA GLAVNOJ AUTOBUSKOJ STANICI U ZRENJANINU
Izvor:
www.dnevnik.co.yu
ZRENJANIN: Generalni direktor „Autobanata” Goran Agramović fizički je nasrnuo na Sašu Orca iz Konaka, konduktera zaposlenog u tom zrenjaninskom preduzeću. Incident se, po tvrdnjama Orca, dogodio u nedelju, oko 18,30 časova, na glavnoj autobuskoj stanici u Zrenjaninu, a o svemu je obaveštena i Policijska uprava. Ovom neprijatnom događaju prethodila je namera radnika „Autobanata” da u firmi osnuju sindikat „Nezavisnost”.
- Sve je počelo sredinom prošle nedelje, kada smo započeli prikupljanje pristupnica za sindikat „Nezavisnost”, s namerom da radnici mogu da ostvare svoja prava. Direktor je načuo šta radimo, pa je u petak verbalno napao neke ljude. Zatekli smo se na licu mesta jedan kolega i ja, i rekli smo mu da ne preti i ne maltretira ljude – tvrdi Orc u razgovoru za „Dnevnik”.
Po njegovim rečima, Agramović je posle toga sazvao sastanak, kojem je prisustvovalo pedesetak zaposlenih. Tom prilikom je izvređao sve one koji stoje iza osnivanja sindikalne organizacije u „Autobanatu”.
- Mene je vređao, govorio mi je da sam lud, glup… Pretio je da će mi dati otkaz. Jednog kolegu je nazvao pederom. Koje je to izražavanje i kakva je to svest? To možda mogu ja da kažem kao kondukter, mada ni meni ne priliči, a kamoli jednom direktoru. Uglavnom, u petak se sve završilo na pretnjama otkazom – prepričava Orc.
Prijava protiv obojice
„Dnevniku” je juče u Policijskoj upravi Zrenjanin potvrđeno da će policija podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Gorana Agramovića i Saše Orca. Kako nam je rečeno, prijava će protiv Agramovića biti podneta zbog sumnje da se nasilnički ponašao, dok će Orc odgovarati pred sudijom za prekršaje zbog vređanja.
Sve je kulminiralo u nedelju. Sagovornik „Dnevnika” bio je u autobusu koji je iz Jaše Tomić, preko Zrenjanina, išao do Novog Sada. Orc veli da je Agramović svojim automobilom bio u Jaši Tomiću, ali da mu nije poznat razlog njegovog dolaska.
- Valjda je došao da vidi da li smo na vreme krenuli. Zaista ne znam zašto je došao. Kada smo stigli do glavne autobuske stanice u Zrenjaninu, otišao sam do toaleta. Dok sam se vraćao, direktor je krenuo autom ka meni. Grubo je otvorio vrata i viknuo mi da stanem. Stao sam i pitao ga šta je bilo, a on me je uhvatio za gušu. Pitao me je zašto šaljem preteće poruke njegovom sinu. Rekao sam mu da to nisam radio. Kolega je priskočio u pomoć i odvojio ga od mene. Psovao mi je mater, pretio da će me čekati neki „ćelavci” u Novom Sadu. Ne znam šta se tada desilo, uglavnom ponovo je skočio na mene i uhvatio me za vrat i opet ga je kolega odvukao. Namerno nisam hteo da se branim – kaže Orc.
Posle je otišao u zrenjaninski Urgentni centar, odakle su lekari pozvali pripadnike policije, pa je Orc i njima ispričao šta se desilo.
Generalni direktor „Autobanta” demantovao je u izjavi za „Dnevnik” tvrdnje Orca da ga je fizički napao.
- Činjenica je da kasne plate i da su radnici dobili samo deo januarske zarade. Sada će oni zbog toga svaki dan nešto da izmišljaju, da je direktor napao i ovoga i onoga. Ili, da je neko dobio otkaz. Niko nije dobio otkaz – kategoričan je Agramović.
On podseća da su u javnost plasirane i dezinformacije da je taksi služba „Autobanata” prestala da radi, što, navodi on, nije tačno.
- Istina je da će pojedinci sada stalno kontaktirati medije i pokušavati nešto da zakuvaju u preduzeću – podvukao je Agramović.