Logo

FLiXBUS (D)

Fotografije voznih parkova i rasprave o prevoznicima iz ostalih zemalja Evrope.

Re: FLiXBUS (D)

Postod VTX » Pon Dec 18, 2017 10:25 pm

Stize opasna konkurencija Flixbusu,dosad najozbiljnija po mom misljenju.
Italijanski Marino,francuski Ouibus,spanska Alsa i britanski National Express.Zajednicki udruzuju snage u jedno da bi se suprostavili Flixu.Neko moje razmisljanje je da ce sto vise pokusati zastiti svoje zemlje i povezati se medjusobno.Imena su svima poznata osim mozda Ouibus-a(u biti francuske zeljeznice koje su usle u biznis s autobusima,i za njih voze kooperanti,drze koliko ja znam oko 40% ''fernbus'' udjela u Francuskoj).
Zanimljiv potez kojem se raduju proizvodjaci autobusa najvise,vjerujem da se moze ocekivati ogroman broj novih autobusa u 2018-oj za ova 4 veoma jaka prevoznika.
VTX
Član

Pridružio se: Ned Apr 05, 2015 2:43 pm

Sponzor

Postod Sloba » Pon Dec 18, 2017 11:21 pm

U suštini iznuđen potez. A šta ih to razlikuje od Flixa?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod MILE » Uto Dec 19, 2017 12:32 am

Ma sve je to isto, na kraju će zajednički bankrtirati.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod VTX » Uto Dec 19, 2017 12:57 am

Ima nekih razlika,4 firme jake i stabilne,za razliku od prilicno turbulentnog Flixa.Bitna razlika su vlastita vozila,raznolikost opcija vozila(2+1,ili obicni s manje sjedista).Sve vrijedi osim za Ouibus koji je slican Flixu sto se tice autobusa.
National Express-Britanski operator s skoro 45000 zaposlenih,imaju sve osim aviona(s veoma malo kooperanata).Izgrađen ugled u Britaniji,pa i u Europi,veoma povezana mreza autobusa i vozova.Mnogo stabilna kompnaija s milijardama obrta godisnjeg.
ALSA,španska kompanija ali filijala National Expressa.Najjaci u Spaniji,povezani s mnogo zemalja u EU.Ogromna flota autobusa,svi znaju njihove Setre.
Marino-Jak privatni prevoznik iz Italije,obiljezio je u zadnje vrijeme dolazak 60 Astromega(66 sjedista,max komfor) i 10 Tourisma.Isto jak ugled u Italiji,flota od oko 150 autobusa.

S najavama Flixa na jaci utjecaj u Engleskoj i Spaniji,i jacanje dobro izgradjenih mreze u Italiji i Francuskoj je dosla ova situacija,u kojoj je sigurno glavni inicijator National Express.National Express i Alsa preko Ouibusa povezuju vlastite kapacitete Spanije i Engleske,preko Francuske s jednom firmom koja vec ima dobar utjecaj u Francuskoj.Pri tom s desna dolazi italijanski Marino,koji s tim kompanijama moze obezbjediti jos vecu povezanost s njihovim zemljama a ojacati utjecaj na linijama prema i u Italiji.
Po meni,oni ce imati veci kvalitet nego Flix,s cijenama slicnim Flixu.Vec dobra izgradjena mreza linija koje imaju 4 kompanije bi im mogla donijeti velik plus ako se jos vise udruze protiv Flixa.Interes ove cetvorke je isti.
VTX
Član

Postod Marko INN-NS » Uto Dec 19, 2017 1:09 am

To je mozda nesto slicno kao u Poljskoj gde su se Eurobus i Sinbad udruzili i gde pruzaju dobar otpor Flixbusu .
Mogu se odbraniti Prevoznici u svojim Zemljama ali mi je upitno koliko ce moci izvan svojih zemalja da uticu na to posto je ipak teze bez kooperanta .
A za prevoznike manje ce biti dobro mozda im ponude bolju saradnju jedni od njih :D
Marko INN-NS
Član

Pridružio se: Pet Dec 09, 2016 6:30 pm

Postod Sloba » Uto Dec 19, 2017 10:52 am

Ovo zvuči interesantno i svakako bi moglo naneti štetu Flixbusu. Ako će napraviti veliki bafer od četiri prevoznika i imati vozila koliko Flix ima sa 1000, svakako će biti mirniji odnosi i lakša saradnja, a to bi mogao biti ključ.

Ostaje da vidimo kako će se putnici primiti na novi sistem i da li će stvarno zadati udarac nemačkom Flixu. Međutim, iako oduzimaju veliki deo kolača, i to mahom gde je železnički prevoz jak, Flix lako može da preusmeri svoje kapacitete ka istoku, gde autobusi jesu konkurencija železnici.

Mali OT, u Poljskoj se otvorio novi prevoznik sa dva Irizara i8 u luksuznoj konfiguraciji sa dve klase na poslovnoj liniji između Poznanja i Varšave. Nažalost, iako ovo izgleda fenomenalno, mislim da je u pitanju promašaj strategije, jer je u autobus implementirano sve ono što autobus nije i neće biti.
https://www.youtube.com/watch?v=nsSsa-3UzjA
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod VTX » Uto Dec 19, 2017 3:01 pm

Biti ce sigurno udarac Flixu u Italiji,Francuskoj,Engleskoj,Spaniji.S obzirom da se jos nisu toliko prosirili na Spaniju i Englesku,biti ce im otezan ozbljiniji ulazak na ta trzista.
Mada,Flix je lud ako misli u Engleskoj kraj National Expressa,Stagecoach group,Firstgroup-a nesto ozbiljnije postici.
@Sloba To su autobusi od Funclub-a (poznatog na nasim prostorima),mislio sam da ce ih koristiti samo za turizam,nisam znao za liniju.Ali slican koncpet ima u Estoniji vec duzi niz godina,Luxexpress koji je povezao Estoniju i s Poljskom,pa je dobro uspio,karta su skuplje ali je kvalitet zagarantovan.
https://luxexpress.eu/en/coaches
@Marko dobar primjer,i kad smo vec kod Poljske i tu se desila velika informacija u korist Flixa.Naime,Polski bus je ima saradnju s Flix-om na par linija,sada je novost da ce sve preci pod Flixbus.Crveni ce postati zeleni.Nisu ga kupili,vec ce Polskibus postati klasicni kooperant Flixa od 2018-te.Vazno je napomenitu da Polskibus ima jaku mrezu u Poljskoj s oko 250 autobusa.Dakle,Sindbad i Eurobus ce sada jos vise biti na udaru.U Poljskoj ima jos nekih prevoznika manjih koji kada se sastave zauzimaju dobar dio.Jednostavno od svih zemalja,Poljska je trenutno najzagusenija,tu ce neko morati pasti.
Kad smo vec kod Sindbad,i oni su shvatili da ce jos morati s nekim da se udruze na ino-linijama,a to je Isilines iz Francuske(slican koncpet Flixa).Ali,i s novim vlasnikom Deutsche Touringa (znaci Zelenikom) su potpisali ugovor,te ce se karte Sindbada u Njemackoj moci kupiti u poslovnicama Touringa.Za sve Setrase vijest da im dolazi 14 Setri 531 DT na proljece 2018.Ove godine im je stiglo 10 CC 500 i jos 7 kooperantima.Dok Flix najavljuje 50-60 novih autobusa u Poljskoj sljedece godine.
Od svega,zao mi je sto je Brian Souter (Polski Bus) popustio,vlasnik Stagecoach Group-e.Mozda je u pitanju kompenzacija da ipak Flix ne dodje u velikoj mjeri u Engleskoj,ko ce ga znati..
Sve informacije su svjeze.
http://infobus.pl
https://www.autobusweb.com/marino-ouibu ... autolinee/
VTX
Član

Postod Goran sk » Uto Dec 19, 2017 9:16 pm

Prosle nedelje prica mi kolega ,Stuttgart-Berlin-Stuttgart -Flixbusom 140 eura , a avion 125 eura...naravno otisao avionom...toliko od njihove jevtinoce...

Evo Bova u akciji...
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm

Postod Goran sk » Sre Dec 20, 2017 10:42 pm

Stuttgart-SAB
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Goran sk » Čet Dec 21, 2017 9:36 pm

SAB-Stuttgart
Image
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Sloba » Pet Dec 22, 2017 10:40 am

Cityliner je fenomenalno ispao! Jesi slikao iz ruke ili sa stativa? :)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Goran sk » Pet Dec 22, 2017 8:56 pm

Hvala Slobo,iz ruke ,stativ jos nisam isprobao,nazalost...Mozda iskoristim sutra priliku...
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod Goran sk » Pet Dec 22, 2017 11:50 pm

Evo danas 22.12.2017 prvi put Rumunski Flixbus (ex eurolines)...
Image
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član

Postod mate » Sub Dec 23, 2017 10:12 pm

Flixbus BiH

Image

Image