Prošlog vikenda sam imao kratku posetu Bratislavi, pa sam zabeležio par fotografija. Kao i u Beogradu, gradski prevoz se sastoji od autobuskog, trolejbuskog i tramvajskog podsistema. Poslednjih godina, sa kupovinom novih parcijalnih trolejbusa, izvršena je elektrifikacija pojedinih autobuskih linija (poput aerodromske 61) i produženje postojećih trolejbuskih linija. Što se tiče tramvajskog podsistema, sastoji se od ukupno četiri linije - 1, 3, 4 i 9. Sistem im se zasniva na principu jedan tramvajski koridor - jedna linija sa čestim intervalom. Jedino u centru grada dolazi do preklapanja trasa kroz pojedine ulice (što je i logično), ali su to uvek najviše po dve linije. Prošle godine je završena tramvajska pruga u naselju
Petržalka do terminusa
Južné mesto, čime je kompletirana trasa linije 3. Inače, ova linija saobraća na pet minuta čak i vikendom, što govori o značaju širenja tramvajskog podsistema na desnoj obali Dunava.
ČKD Tatra K2SLokacija:
SaleziániJedini stariji tramvaji koje sam video da saobraćaju tokom vikenda i to samo na liniji 9.
Škoda 29T ForCity PlusLokacija:
PoštováPrvi niskopodni tramvaji u ovom gradu koji su pristizali u serijama u periodu od 2015. do 2025. godine. Linija 1, ubedljivo najkraća tramvajska linija, povezuje Železničku stanicu sa centrom grada.

PoštováUkupno poseduju 100 ovih tramvaja (60 jednosmernih i 40 dvosmernih). Dvosmerni su nabavljeni za potrebe linije 3, čija je trasa u fazama produžavana sve do prošle godine, kada je završeno planirano produženje trase (sa okretnicom na kraju). I dalje saobraćaju na istoj liniji. Nažalost, nemam nijednu njihovu sliku.

PoštováTramvaj sa linije 9, koji dolazi iz smera tramvajskog tunela ispod Bratislavskog hrada (zamka).

SOR TNS 12Lokacija:
KarpatskáNajnoviji solo trolejbusi u voznom parku gradskog prevoznika. Rekao bih da su njima prilično unificirani vozni parkovi po linijama, tako da ova vozila saobraćaju uglavnom samo na liniji 44.
Škoda 27 Tr SolarisLokacija:
Letisko/AirportLepotani nabavljeni za potrebe linija 40 i 61 koje povezuju autobusku i železničku stanicu, odnosno aerodrom i železničku stanicu. U skladu sa time, poseduju prostor, tačnije police za prtljag.
Škoda-Solaris Trollino 24Lokacija:
Hlavná stanicaGlavna atrakcija što se tiče gradskog prevoza u glavnom gradu Slovačke. Odmah nakon Praga, Bratislava je drugi grad koji je poručio ove dvozglobne trolejbuse. Saobraćaju na liniji 71.
Naravno, imam slike ovih vozila i iz Praga, ali nikako da se nakanim da ih postavim.