Logo

Gradski prevoz u Bratislavi

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Postod Miki » Sre Jul 11, 2012 1:51 pm

Tema za slike,rasprave i diskusije o gradskom prevozu u Bratislavi.
Poslednji put menjao Miki dana Uto Jun 11, 2013 2:40 pm, izmenjena samo jedanput
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Sponzor

Re: MHD Bratislava

Postod Miki » Sre Jul 11, 2012 1:55 pm

Ne znam puno o njihovom gradskom prevozu. Sve što znam napisaću, a temu sam prvenstveno otvorio jer imam veći broj slika. :D

Gradski prevoz u Bratislavi čine autobusi, trolejbusi i tramvaji. Kao i Beograd, ni Bratslava nema metro.

A sad slike. Prvo tramvaji:

Image

Image

Image

Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Sre Jul 11, 2012 1:56 pm

A onda autobusi:

Karosa

Image

Image

SOR

Image

Tedom

Image

Solaris

Image

I za kraj ono najbolje:

Mercedes-Benz

Image

Image

Image

Image

To je sve od mene. Nadam se da vam se sviđaju moje slike. :D
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Sre Jul 11, 2012 1:56 pm

Nažalost, nisam uspeo da uslikam nijedan trolejbus, ali sam se vozio starom Škodinom trolom kojih u Bratislavi puno. Pošto smo obišli i most Apolo (poslednju destinaciju) trebalo je da se vratimo do auta koji smo ostavili kod "Bratislavskog hrada". Kod mosta smo ušli u liniju 68 (moju omiljenu beogradsku liniju) i to u najnoviji Mercedes Capacity. To je sigurno najbolji autobus u kojem sam se do sada vozio. Bilo preko 30 stepeni, a u njemu radi ona klima, milina. Unutra takođe prelep, sedišta udobna. Međutim, nismo zanli gde da siđemo, gde ta linija ide (nismo zanali ni za jednu drugu, ali je 68-ica prva došla). I mi eto tako siđemo kad je 68-ica skrenula levo. Tu onda stadosmo da pogledamo mapu prevoza na stanici (kakva-takva, al je ima) i videsmo da ako pešačimo malo da ćemo da dođemo na početnu stanicu trole 207 koja bi nas odvezla do auta. I onda... Vožnja starom Škodinom trolom. Koji je to doživljaj bio. Neopisivo. To eto bila moja mala avantura u Bratislavi. A o Bratislavi - lep grad. :D

Na sajtu MHD Bratslave ima gomila slika i imformacija, pa ću povremeno stavljati nešto i od njih.
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Čet Jul 12, 2012 2:40 pm

Trolejbusi u Bratislavi:

Škoda 14Tr
Image

Škoda 15Tr
Image

Škoda 21Tr
Image

Škoda 25Tr Irisbus (meni najlepša trola)
Image

Izvor: piše na slikama.
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Miki » Čet Jul 12, 2012 2:44 pm

Zvanični sajt MHD Bratislave:
http://imhd.zoznam.sk/ba/mhd.html

Tu možete naći trase i mape linija, slike starih i novih vozila i mnogo toga. Možete da namestite engleski jezik na početku u gornjem delu stranice. :D
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Ivan » Pon Jul 16, 2012 10:21 am

Svaka ti čast za slike, al' moram paziti da moja tema od Bazelskom prevozu ne zaspe ! :mrgreen: :lol:
Korisnikov avatar
Ivan
Član

Pridružio se: Pet Mar 16, 2012 8:21 pm

Postod Miki » Pet Avg 24, 2012 1:52 pm

Image

Slikano iz voza, pa je slika očajna. :)
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Re: Gradski prevoz u Bratislavi

Postod severac » Uto Jan 21, 2014 9:19 pm

Fotografije iz krace posete Bratislavi:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod Miki » Uto Jan 21, 2014 9:26 pm

Svaka čast komšo! :D
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod severac » Uto Jan 21, 2014 9:36 pm

Hvala, hvala. Bila je blic poseta, pa eto neke fotke.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod Miki » Čet Jul 03, 2014 1:06 pm

Da počnemo. Neću ići baš po redosledu, ali nema veze. :)

Ove slike su nastale u blizini autobuske stanice u Bratislavi pošto Lasta u povratku za Beograd ima pauzu sat vremena. Počeo je da pada i mrak, pa slike i nisu nešto :roll:

SOR TNB 12

Ovo je premijera novih solo trolejbusa koje je Bratislava nabavila posle mnogo godina. Meni se sviđa kako izgledaju, i unutra i spolja. Drugi naziv za ovaj trolejbus je Škoda Tr 30 SOR pošto velikog (ali ne znam kolikog) udela ima i Škoda. Nabavili su i zglobne, mada nisam video nijednog. :)
Image
Image

Ova slika je sa okretnice ispred autobuske stanice. :D
Image

Solaris Urbino 15 CNG

Ispred autobuske stanice. Biće slika i Solarisa u midi i prigradskoj verziji, ali u drugim temama. :wink:
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Postod Shone » Uto Avg 05, 2014 1:59 pm

Image
Извукла си осовинуууууууу из шаааасије љубави наше...
Korisnikov avatar
Shone
Član

Pridružio se: Ned Jun 10, 2012 5:44 pm

Postod BaNe_PO » Čet Nov 20, 2025 8:55 pm

Oktobar 2025.
Image
Image
Image
BaNe_PO
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Nov 29, 2011 8:59 pm

Postod Miki » Ned Jan 18, 2026 4:11 pm

Prošlog vikenda sam imao kratku posetu Bratislavi, pa sam zabeležio par fotografija. Kao i u Beogradu, gradski prevoz se sastoji od autobuskog, trolejbuskog i tramvajskog podsistema. Poslednjih godina, sa kupovinom novih parcijalnih trolejbusa, izvršena je elektrifikacija pojedinih autobuskih linija (poput aerodromske 61) i produženje postojećih trolejbuskih linija. Što se tiče tramvajskog podsistema, sastoji se od ukupno četiri linije - 1, 3, 4 i 9. Sistem im se zasniva na principu jedan tramvajski koridor - jedna linija sa čestim intervalom. Jedino u centru grada dolazi do preklapanja trasa kroz pojedine ulice (što je i logično), ali su to uvek najviše po dve linije. Prošle godine je završena tramvajska pruga u naselju Petržalka do terminusa Južné mesto, čime je kompletirana trasa linije 3. Inače, ova linija saobraća na pet minuta čak i vikendom, što govori o značaju širenja tramvajskog podsistema na desnoj obali Dunava. :)

ČKD Tatra K2S

Jedini stariji tramvaji koje sam video da saobraćaju tokom vikenda i to samo na liniji 9. :D
Image

Škoda 29T ForCity Plus

Prvi niskopodni tramvaji u ovom gradu koji su pristizali u serijama u periodu od 2015. do 2025. godine. Linija 1, ubedljivo najkraća tramvajska linija, povezuje Železničku stanicu sa centrom grada. 8)
Image

Ukupno poseduju 100 ovih tramvaja (60 jednosmernih i 40 dvosmernih). Dvosmerni su nabavljeni za potrebe linije 3, čija je trasa u fazama produžavana sve do prošle godine, kada je završeno planirano produženje trase (sa okretnicom na kraju). I dalje saobraćaju na istoj liniji. Nažalost, nemam nijednu njihovu sliku. :D
Image
Image

Tramvaj sa linije 9, koji dolazi iz smera tramvajskog tunela ispod Bratislavskog hrada (zamka). :)
Image
Image

SOR TNS 12

Najnoviji solo trolejbusi u voznom parku gradskog prevoznika. Rekao bih da su njima prilično unificirani vozni parkovi po linijama, tako da ova vozila saobraćaju uglavnom samo na liniji 44. :)
Image

Škoda 27 Tr Solaris

Lepotani nabavljeni za potrebe linija 40 i 61 koje povezuju autobusku i železničku stanicu, odnosno aerodrom i železničku stanicu. U skladu sa time, poseduju prostor, tačnije police za prtljag. 8)
Image

Škoda-Solaris Trollino 24

Glavna atrakcija što se tiče gradskog prevoza u glavnom gradu Slovačke. Odmah nakon Praga, Bratislava je drugi grad koji je poručio ove dvozglobne trolejbuse. Saobraćaju na liniji 71. 8)
Naravno, imam slike ovih vozila i iz Praga, ali nikako da se nakanim da ih postavim.
Image
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Sledeća

Povratak na Gradski prevoz u regionu