Logo

Rashodovana vozila GSP-a Beograd

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod avramovicsasa » Čet Maj 14, 2009 5:22 pm

ja bih pre izabrao Češku mislim da su oni najbolje prošli nakon oslobođenja od Komunizma.
Nije reciklaža skupa sama po sebi,već država naplaćuje skupo,zato je jeftinije svoj auto održavati ili ga prodati ali nikako ih držati u dvorištu godinama ili ih napuštati na ulici pa onda na otpad.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod markotar » Čet Maj 14, 2009 6:48 pm

Češka i Mađarska su u Centralnoj Evropi, ne u Istočnoj. :-) Sa njima bi svakako mogli da se poredimo, imamo mnogo toga od njih da naučimo!
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Senke » Čet Maj 14, 2009 6:55 pm

Znam da su u Centralnoj Evropi, ali mnogi te dve zemlje svstavaju u Istočnu Evropu, zbog podele tokom hladnog rata.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod markotar » Čet Maj 14, 2009 7:02 pm

Naravno, znam, ali ta klasifikacija je pogrešna. Tako ih uglavnom svrstavaju zapadnjaci, prosto zato što su istočnije od njih. :-)
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Momcilo (putnik) » Čet Maj 14, 2009 10:37 pm

Markotar, slažem se sa tobom u potpunosti. I mene duša boli kad vidim relativno mlade autobuse u rashodu.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod Momcilo (putnik) » Čet Maj 14, 2009 10:39 pm

[quote="markotar"]Ja bih samo dodao, a ima neposredne veze sa temom, da reciklaža zapravo i nije tako skupa kao što na prvi pogled izgleda. Naprotiv, neuporedivo je jeftinije reciklirati npr. stari papir, metal ili staklo nego to proizvoditi od nule! Na stranu čak i ekologija, sve se vrti oko ekonomije!! Razvijene zemlje nisu počele da recikliraju zato što su brinule da će im zemlja biti puna đubreta, počele su zato što su znale da će na tome da uštede i zarade (surovi kapitalizam, šta da se radi)!!

A što se održavanja starih autobusa tiče, opet da zanemarimo ekologiju i gledamo sa ekonomske strane - neuporedivo je jeftinije redovno održavati stari autobus nego svakih 6-7 godina kupovati potpuno nov samo zato što se stari raspao jer je bio zapušten što od vozača, što od majstora, što od putnika (čast izuzetcima)! Mene duša boli kad vidim da novi i od poreza skupo plaćeni autobusi (a za mene je autobus nov i kad ima 5-6 godina starosti jer znam da bi uz dobro održavanje izgurao 15+) propadaju i idu u rashod!!

I posle se mi pravimo pametni! Neko bi nam se grohotom smejao! :-)[/quote]

U pravu si potpuno. I mene duša boli kad vidim relativno mlada vozila u rashodu.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod zeka » Pet Maj 15, 2009 10:04 am

Posto se vodi rasprava i o poziciji nekih zemalja pitao bih Saleta kako se pravilnije kaze Irak ili Iran?
Zaboravili ste da pomenete Sloveniju i Hrvatsku tj. Ljubljanu i Zagreb (za ostale gradove ne znam).
Elem, odrzavanje i cuvanje je nama Srbima strana rec.
zeka
Član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:40 am

Postod leif aka paparazzo » Pet Maj 15, 2009 1:27 pm

zeka je napisao:Posto se vodi rasprava i o poziciji nekih zemalja pitao bih Saleta kako se pravilnije kaze Irak ili Iran?
Zaboravili ste da pomenete Sloveniju i Hrvatsku tj. Ljubljanu i Zagreb (za ostale gradove ne znam).

za pocetak bi beogradski GSP mogao da nauci mnogo od Subotice i Novog Sada kako se cuva vozni park!
Korisnikov avatar
leif aka paparazzo
Član

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 2:58 am

Postod avramovicsasa » Pet Maj 15, 2009 3:03 pm

Što se održavanja tiče i reciklaže Slovenija je veliki primer da nju ne treba ni spominjati,ne bih da govorim napamet ali verujem da Slovenci više ne rashoduju svoje autobuse već ih po receptu svojih Evropskih kolega preprodaju dalje.
Hrvatsku i Zagreb ne treba spominjati,dovoljno veliki plus za njihov trud i
održavanje jeste što ih mnogi upoređuju sa Nemačkom.

Da ne bi dalje išli u off topic sva interesovanja po pitanju Geografskog položaja zemalja potražiti u Atlasu.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod trosmenac » Pet Maj 15, 2009 3:12 pm

leif aka paparazzo je napisao:
zeka je napisao:Posto se vodi rasprava i o poziciji nekih zemalja pitao bih Saleta kako se pravilnije kaze Irak ili Iran?

za pocetak bi beogradski GSP mogao da nauci mnogo od Subotice i Novog Sada kako se cuva vozni park!
Za pocetak bi voleo da vidim gradski autobus u NS koji dnevno predje 500 do 600km i promeni tri smene vozaca i to sve u brdovitom i totalno zaguzvanom gradu a sto se tice zapadne Evrope a po malo i centralne voleo bi da vidim gde je mesecna karta za sve linije 25 evra a za povlascene i daleko niza :?: Znam sad ce te reci mi nemamo te plate ali cena jednog MANaSG ili Mb conecta jedne gume pa i goriva je ista kao i u Evropi.Ako ce te prosto zasto beogradski privatnici nisu kupili MAN Volvo i sl nego Liaz Maz Ikarbus ove prve nebi rashodovali 20godina a ovi Liazi su im za Otpad dakle prosto u pitanju je lova plati pa klati u mercedesu i MANu :idea:
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:05 pm

Postod zeka » Pet Maj 15, 2009 3:19 pm

Kolika god da je plata, sijalica se ne menja tako sto se slomi staklo ili ne vozi kao manijak po pogonu.
zeka
Član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:40 am

Postod trosmenac » Pet Maj 15, 2009 3:23 pm

zeka je napisao:Kolika god da je plata, sijalica se ne menja tako sto se slomi staklo ili ne vozi kao manijak po pogonu.
Ko je kuko na platu a i koja sijalica kad sijalica nema vec 15 dana u magacinu
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Postod avramovicsasa » Pet Maj 15, 2009 3:38 pm

Trosmenac potpuno si u pravu,zaslepljeni željom da budemo poput Evropskih zemalja ismiče nam jedna veoma važna stvar a to je rad vozila
u Evropskim gradovima.
Tamo vozila koliko sam čuo ne rade po III smene već su organizovani kao naši Japanci,jedna smena,šihta,šihta+smena i što je najvažnije nisu
opterećena celog dana a Trosmenac može da potvrdi kako ta opterećenja
utiču na potrošnju goriva,maziva kao i na trajanje pojedinih delova.

Problem sa sijalicama traje već neko vreme u GSP-u,nema ih u garaži a
ne nose ih ni servisna kola,trenutno traju zalihe.
Ono što Zeka hoće da kaže je način na koji se skida plastika svetala,
otkine se ili razbije plastika da bi se lakše promenila sijalica,mnogi to ne rade to radi samo pojedinac koji bi trebalo da bude sankcionisan.
Takođe vozila se upropašćavaju i tehnikom vožnje ali to rade samo pojedinci ne svi vozači,takvi se moraju odstraniti kao virus iz naših sistema.
Tačno je,navika je velika bolest i kada bi imali platu 1000 Evra ne bi ništa
bilo promenjeno.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod trosmenac » Pet Maj 15, 2009 3:55 pm

avramovicsasa je napisao:Trosmenac potpuno si u pravu,zaslepljeni željom da budemo poput Evropskih zemalja ismiče nam jedna veoma važna stvar a to je rad vozila
u Evropskim gradovima.
Tamo vozila koliko sam čuo ne rade po III smene već su organizovani kao naši Japanci,jedna smena,šihta,šihta+smena i što je najvažnije nisu
opterećena celog dana a Trosmenac može da potvrdi kako ta opterećenja
utiču na potrošnju goriva,maziva kao i na trajanje pojedinih delova.

Problem sa sijalicama traje već neko vreme u GSP-u,nema ih u garaži a
ne nose ih ni servisna kola,trenutno traju zalihe.
Ono što Zeka hoće da kaže je način na koji se skida plastika svetala,
otkine se ili razbije plastika da bi se lakše promenila sijalica,mnogi to ne rade to radi samo pojedinac koji bi trebalo da bude sankcionisan.
Takođe vozila se upropašćavaju i tehnikom vožnje ali to rade samo pojedinci ne svi vozači,takvi se moraju odstraniti kao virus iz naših sistema.
Tačno je,navika je velika bolest i kada bi imali platu 1000 Evra ne bi ništa
bilo promenjeno.
Sale nisam se ja zalio na svoju platu nego na plate u drzavi misleci pri tom na cenu mesecne karte,ne mozes nekome traziti da markica bude 5000din kad mu je to trecina plateGSP=socijalna ustanova kapito?A sijalica nema pa nema ali to je najmanji problem ulje je na izmaku prosle nedelje je doslo 5 i slovima pet guma a pogon ima 130 vozila itd itd Al imam jednu lepu 321 uskoro a 416 na ulici
gsp lele
trosmenac
Mehaničar

Postod avramovicsasa » Pet Maj 15, 2009 4:01 pm

Pogrešno si me razumeo,ja sam hteo da navedem da postoje neke veoma
loše navike među svim kategorijama zaposlenih u GSP-u i da nam je potrebna jaka kontrola jer bez toga i sa velikim platama radili bi isto.

Ne sviđa mi se kada vozači napadaju održavanje što pušta vozila sa kvarovima u saobraćaj ali delova nema,kada bi svi čekali na red dok ne stignu delovi,50% vozila bi bilo van stroja.
Što se karata tiče mnogo je skupo za isti kvalitet prevoza.

Drago mi je za 321 i 416.
avramovicsasa
Otpravnik

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu