Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Postod markotar » Pet Avg 21, 2009 2:38 pm

Novinari pišu svakakve gluposti, dovoljno je pogledati ono za Edinburg, onda možete misliti koliko se u to razumeju. :-)

Elem, prava istina je da se sve vrti oko EBRD, a on će gotovo je sigurno dati prednost Špancima, bez obzira na to što je većina komponenata TMK 2200 proizvedena u EU. Ako se to ne dogodi to će biti ogromno iznenađenje!! Hrvatska jeste na pragu EU ali taj prag još nije prešla...

Da me ne shvatite pogrešno, ne favorizujem ja ni jedan tramvaj! Ostajem na svom starom mišljenju da je sve tramvaje pre kupovine trebalo probati. Na žalost, ispostaviće se da kupujemo mačku u džaku, bio to CAF ili Končar i neće me iznenaditi ukoliko sa njima budemo imali dosta problema!!

možda Končar napravi Beogradski tramvaj jer
koliko sam čuo od starijih kolega ovaj model je zamišljen još 1990 godine
i da su se u Beogradu mnogo nadali.

Končar je ponudio Beogradu da kompletno promeni izgled tramvaja, dakle da bude unikatan, ni malo sličan onom zagrebačkom... No "ispod haube" to idalje ostaje isti tramvaj. :-)

Starije kolege su verovatno mislile na TMK 2100, mada je koncept za 2200 napravljen još tada ali to je bila daleka budućnost.

Potajno priželjkujem da se ostvare stari tračevi da Beograd otkupi od Zagreba stare Đure i prikolice koje obožavam.

Ja bih se obradovao Stojadinu i Biku, a za T4 bih skakao do neba... Ali nekako sumnjam da će se to desiti tj. mislim da su to samo tračevi kakvih u GSPu ima na kilo... ZET prodaje neke stojadine Osijeku...
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Sponzor

Postod avramovicsasa » Pet Avg 21, 2009 3:47 pm

TMK 2200 je zamišljen još 1990 godine kao Studija jer kada sam pokazao
slike jednom starijem tramvajdžiji odmah je prepoznao.

Inače T-4 koliko sam pročitao odlaze za Osijek ali Bik-ovi bi dobro došli u Beogradu jer su ime za pouzdan prevoz.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod crobus » Pet Avg 21, 2009 3:58 pm

Ne znam kako je po slikama stari tramvajdžija prepoznao taj tramvaj zato jer do cca 2000. sve studije su pokazivale tramvaj potpuno drugačijeg izgleda. Onda je u igru ušlo još dizajnera(jedan od njih je bio glavni dizajner Eurobusa) i tek negdje 2002. se nazirao današnji izgled.

Nemojte širiti dezinformacije, u Osijek je otišlo 5 komada Duvag GT-6(Genschera), većina 101 je ispiljena kao i hrpa prikolica, a zadnjih par tjedana počeli su rezati i neke T4 YU.

Što se tiče kamera na 2200 vozači se žale na pregled prednjih(1.) vrata jer se dosta slbao vidi, osim ako ne upališ baš pogled na njih no onda ne vidiš ostala vrata, ali to bi se u malo skupljoj izvedbi dalo srediti, koliko para toliko muzike.
crobus
Član

Pridružio se: Sre Jul 16, 2008 7:31 pm

Postod markotar » Pet Avg 21, 2009 5:23 pm

Koliko ja znam, slobodno me ispravite, za Osijek se spremaju dva Stojadina koji će tamo raditi kao turistički tramvaji. Bila je ranije neka priča da bi oni mogli da kupe i T4 ali su se, vidim, ipak odlučili za Genšere.

A što se BG tiče, mislim da ni ne zaslužujemo da imamo tako divne stare tramvaje jer nismo uspeli da sačuvamo ove naše kako treba...

Uzgred, sad mi pade na pamet da je stari tramvajdžija možda čak mislio i na TMK 900! Međutim čim je Beograd počeo da masovno kupuje Katice jasno je bilo da taj tramvaj ovde nema budućnost pa je, moram reći nažalost, proizveden samo jedan koji je do nedavno vozio u ZG.
markotar
Član

Postod CKD-KT4 » Pet Avg 21, 2009 5:45 pm

markotar je napisao:Uzgred, sad mi pade na pamet da je stari tramvajdžija možda čak mislio i na TMK 900! Međutim čim je Beograd počeo da masovno kupuje Katice jasno je bilo da taj tramvaj ovde nema budućnost pa je, moram reći nažalost, proizveden samo jedan koji je do nedavno vozio u ZG.

To je već više verovatno. Prototip toga tramvaja je započet još osamdesetih, a potpuno je završen 1993. godine.
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod Ivan_ZG » Pet Avg 21, 2009 6:19 pm

markotar je napisao:Uzgred, sad mi pade na pamet da je stari tramvajdžija možda čak mislio i na TMK 900! Međutim čim je Beograd počeo da masovno kupuje Katice jasno je bilo da taj tramvaj ovde nema budućnost pa je, moram reći nažalost, proizveden samo jedan koji je do nedavno vozio u ZG.

Zapravo, priča sa JZT-1 aka. 900 ide malo drugačije, nakon što je i u Zagrebu i još više u Beogradu sredinom 80-ih kupljena hrpetina katica nastali su krajem 80-ih planovi za novi tramvaj, JZT-1 (=jugoslavenski zglobni tramvaj), koji bi potaknuo domaću proizvodnju, tada se razmišljalo i o novim mrežama u Ljubljani i drugdje. Nije ga uništila konkurencija nego rat, negdje '90. je bio uglavnom sklepan ali nije krenuo u promet do negdje '92., a kako je u njemu pola dijelova bilo iz Srbije ĐĐ nije mogao pokrenuti serijsku proizvodnju ni da je bilo interesa. A interesa vjerojatno ni u Zagrebu nije bilo jer netko valjda i nije razmišljao baš dugoročno i moderno (ili možda na istoku novija tehnika jednostavno nije bila dostupna), tako da je tramvaj bio pun zastarjele tehnologije... Tako da je ZET sa Končarom počeo razvijati TMK 2100 koji nije baš bogzna neka kvaliteta (pa ih je i napravljeno samo 16), ali barem je bio odskočna daska za trening Končaru da stekne iskustvo za NT 2200.
Poslednji put menjao Ivan_ZG dana Pet Avg 21, 2009 6:24 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
Ivan_ZG
Član

Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 4:56 pm

Postod crobus » Pet Avg 21, 2009 6:24 pm

Tramvaj je godinu dana vozio po Zagrebu, da bi bio vračen na doradu u Slavonski Brod. U projekt se krenulo 1983. Za dizajn su uzor našli u švicarskim tramvajima, kao što je bio slučaj sa TMK101
crobus
Član

Pridružio se: Sre Jul 16, 2008 7:31 pm

Postod avramovicsasa » Sre Avg 26, 2009 2:18 am

Ljudi u pravu su čelnici GSP-a kada su izjavili da će novi niskopodni tramvaji voziti na linijama 7,12 dok oni stignu ove deonice će biti potpuno
rekonstruisane.
Miki može da da konačan sud o tome,naravno ako se uzme u obzir da uskoro počinje rekonstrukcija Bulevara.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod markotar » Sre Avg 26, 2009 6:02 am

Pa s obzirom na to da će novi tramvaji biti dugački 32m jedino 7, 9 i 12 opravdavaju toliki kapacitet. :-)
markotar
Član

Postod gvozden_BG » Sre Avg 26, 2009 2:41 pm

markotar je napisao:jedino 7, 9 i 12 opravdavaju toliki kapacitet. :-)

ko te to slagao, ti tramvaji (ako pričamo po kapacitetu) slobodno bi mogli
da rade i na 2, 3, 5 i 10 , veruj mi na moju reč
gvozden_BG
Član

Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 11:56 am

Postod Smiley » Sre Avg 26, 2009 2:49 pm

Pa,ja bih njih i dao na 7,9 i 12 zato što su to najfrekventije tramvajske linije...ali naravno na nove šine,što znači da 9-ka otpada. :)
Smiley
Član

Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 12:34 pm

Postod gvozden_BG » Sre Avg 26, 2009 2:54 pm

Smiley je napisao:Pa,ja bih njih i dao na 7,9 i 12 zato što su to najfrekventije tramvajske linije...ali naravno na nove šine,što znači da 9-ka otpada. :)

pa onda otpada i 12ica, nema svuda nove šine, a 9ka će imati, jer će sledeće
godine u Maju, raditi vojvode stepe :!:

e a zapeli ste samo za te tri, kao da nepostoji više nijedna linija u gradu, majke mi :evil:
gvozden_BG
Član

Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 11:56 am

Postod markotar » Sre Avg 26, 2009 3:15 pm

Opušteno Gvozdene čemu nervoza, razmenjujemo mišljenja! :-)

Moje mišljenje je ipak da kapacitet u ovom trenutku opravdava jedino te tri linije (bez diranja frekvencija). Potpuno nevezano za kvalitet šina, pošto mislim da će novi tramvaj bez problema moći da ide na Banjicu i bez rekonstrukcije. Bolje da se na ostalim linijama poveća frekventnost, da polasci budu čećši, a ne da se povećava kapacitet pojedinačnih polazaka. Dakle višak solaća prebaciti sa linija gde bi došli novi na druge linije kako bi one bile češće.

Uostalom, na kojim linijama redovno rade multiplicirane Katice?
markotar
Član

Postod Marko » Sre Avg 26, 2009 3:23 pm

Image
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod miki222 » Sre Avg 26, 2009 3:33 pm

avramovicsasa je napisao:Ljudi u pravu su čelnici GSP-a kada su izjavili da će novi niskopodni tramvaji voziti na linijama 7,12 dok oni stignu ove deonice će biti potpuno
rekonstruisane.
Miki može da da konačan sud o tome,naravno ako se uzme u obzir da uskoro počinje rekonstrukcija Bulevara.

ae da i ja kažem svoje mišljenje :) , na 7ici bi mogli opušteno da voze
jer kad završe bulevar, 7ica celom trasom ima nove šine, IZUZEV
dela Karađorđeve koji pretenduje da postane BULEVAR 2 polako
ali sigurno, to da se razumemo ..........

na 12icu bi mogli samo ako srede komplet šine od okretnice na oml. stadionu
pa do vuka, kao i BEOGRADSKU osim ako nemisle da tramvaj
završi u parkiću gde se deca igraju (dole kod Slavije), jer na prevojima
u toj ulici šinske kočnice opušteno grebu i drljaju beton :evil:

što se tiče kapaciteta, ja sam juče svaki pravac na 10ki bio pun kao čep
od prve do poslednje, a nesumnjam da je i 2ka, a još manje 5ica .... :!:
miki222
Član

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:46 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije