Logo

Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Slike i rasprave o automobilima.

Re: Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Postod branik » Uto Okt 16, 2018 1:05 pm

Да, тако је ваљда мање посла. Свеједно је, РС или РС, стање је исто. Закони немају практичну, већ формалну вредност. У Ужицу су претходних година пролећно освежавање хоризонтал е сигнализације радили у јуну, последњих дана наставе. До септембра ће бити обрисана, свакако. Брзина се контролише у зони школе, сатима после завршетка наставе, а не кад су деца у близини, трг на коме је 6 школа служи као паркинг упркос изричитој забрани свег саобраћаја, радар свакодневно снима на путу ка Златибору на изласку из града, иза последњих кућа, а никад на местима где недељно неко гине...
А како да у сезони контролишу аутобусе кад се зна да су сви у прекршају, а и онако их нема. Ко би превезао све те људе на одмор. То би онда открило нове проблеме, да возачи током сезоне раде у нељудским условима, да радници одлазе и беже од оваквог благостања.. . Зато не таласају. А и да почну, брзо би добили пацке што су зауставили возило те и те фирме чак и кад је у очигледном прекршају. Писали смо и сликали то много пута овде.
А људи гину. И нека гину, они и онако нису важни!
branik
Profesionalni vozač
 
Postovi: 6664
Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm
Lokacija: Uzice

Re: Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Sponzor

 

Re: Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Postod Kassbohrer » Sre Okt 17, 2018 7:32 am

branik je napisao: Закони немају практичну, већ формалну вредност.

100% tačno. A kada se, ne daj Bože, dogodi neka veća nesreća, onda je mnogo lakše populistički graknuti kako zakon ne valja i kako ga treba mijenjati, nego ispitati zašto se zakon ne poštuje i ko je odgovoran za to što se ne kontroliše primjena (ili se u najboljem slučaju selektivno kontroliše).
Još bih samo dodao da se potpuno izgubila i svrha zakona. Ovdje niko ne shvata, ni MUP, ni učesnici u saobraćaju da je svrha zakona poboljšanje bezbjednosti tih istih učesnika u saobraćaju, a ne punjenje budžet. Nažalost, kažnjavanje je postalo svrha samo sebi.
Kassbohrer
Član
 
Postovi: 2524
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am
Lokacija: Bileća

Re: Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Postod branik » Sre Okt 17, 2018 11:57 am

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.h ... at-vremena
Ето доказа из праксе за нашу дискусију. Човеку је листић обишао круг. Јесге погрешио, али на основу километраже може да се види да је возило мировало. То је могло да прође и са упозорењем. Полиција мора да има и преве гивну и саветодавну функцију, не само репресивну. Потврде су црна рупа, од оних да је возач на годишњем одмору, до тих о замени посаде. Опет је то формализовање прописа. Ваљда је суштина инсистирања на тачности тахографских белешки време вожње и одмора возача у циљу веће безбедности, а не пуког задовољења прописа и штанцовања папира.
Формално, није био исправан, али ако није прекорачио дневни, недељни и месечни фонд радних сати и ако је у истим периодима уклопио одморе и паузе, не треба га шиканирати, већ пустити да ради, јер и кад ради, зарађује за буџет. Опомена и упозорење или условна казна некад имају већи ефекат. Овако, држава га тера у подваљивање.
Може да иде код командира колико хоће, то је завршена ствар попуњавањем прекршајног налога. Може једино да иде на варијанту изласка пред премршајног судију са минималним шансаама да му изрекне неку од неновчаних санкција. Али, ризикује плаћање пуног износа увећаног за трошкове прекршајног поступка.
Једина ствар за коју може да се ухвати, ако је заиста толико трајало задржавање, (то може да потврди тахограф) јесте дужина контроле. Преглед и задржавање може да траје најдуже 30', након чега или наставља пут, или се уз одговарајјће решење и пптврду искључује из саобраћаја до отклањања проблема или упућује на ванредни технички преглед. У овом случају, полицајци нису смели возача да, пусте да настави вожњу јер нису имали валидан доказ о његовим време има рада и одмора, пошто су то доказали пишући му пријаве. Возило не могло да настави пут истеком времена одмора од тренутка контроле (до 11сати) или доласком другог, исправног возача (са потврдом, ха!).
Зато ово мени личи да је возач по мишљењу патроле направио најтежи прекршај. Заборавио је на њихов део. Свега тога не би било, да је одмах испунио неку од њихових жеља. Ко је чешће на путу, посебно ко вози камион, и те како зна о чему пишем. Возачи аутобуса су још увек бели медведи нашег саобраћаја. И то ће потврдити свако ко је више на путу. Овим се вратисмо на вест која је иницирала ову дискусију.
А шта рећи за фирму која на ђачку екскурзију у Грчку пошаље 1 (једног) возача, пошто други након што прође полицијску проверу мистериозно испари на првом заустављању и тако све учеснике у ланцу (агенцију и водича, наставнике и школу, ученике и родитеље...) доведу у незавидни положај и свршен чин да свесно прихвате ризик наставка путовања.
branik
Profesionalni vozač
 
Postovi: 6664
Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm
Lokacija: Uzice

Re: Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Postod Kassbohrer » Sre Okt 17, 2018 12:36 pm

Uobičajeno je da kad aministracija ne zna kako nešto da riješi onda izmisle potvrdu o tome, i tako se raznorazne potvrde gomilaju i gomilaju... A tek licence, licenca za firmu, licenca za vozilo, licenca za vozača, sad će da uvedu i da svaka prevoznička firma mora da ima upravnika prevoza, licenciranog naravno...
I tako potvrde i licence na sve strane, sva forma zadovoljena, a u praksi vozač koji radi na crno vozi (polu)neispravan kamion na turi koja će biti naplaćena u kešu bez poreza, i naravno sve uz prekoračenje vremena i naravno pretovar...
Kassbohrer
Član
 
Postovi: 2524
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am
Lokacija: Bileća

Re: Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Postod branik » Sre Okt 17, 2018 1:26 pm

Evo slika onog nesrećnika sa 9 prijava (preuzete sa sajta Oglasna tabla Užice)
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
branik
Profesionalni vozač
 
Postovi: 6664
Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm
Lokacija: Uzice

Re: Novi Zakon o bezbednosti saobracaja

Postod branik » Pet Jan 04, 2019 11:34 am

U ovom forumskom cepkanju tema došli smo do toga da ne postoji nekakva opšta tema u kojoj bi se moglo diskutovati uopšte o autobusima i autobuskom saobraćaju. Tako ovaj tekst ne znam gde da stavim. Ovde ne pripada, ali pametnije nisam našao, bar ne među temama u kojima učestvujem.
NEISPRAVNI AUTOBUSI NA PUTEVIMA Tehničko neispravno 538 vozila za javni prevoz putnika http://www.blic.rs/xqw6x86
branik
Profesionalni vozač
 
Postovi: 6664
Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm
Lokacija: Uzice

Prethodni

Povratak na Automobili

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju