Kako je turski Mercedes postao najprodavaniji evropski autobus

Kako je turski Mercedes postao najprodavaniji evropski autobus

Mercedes-Benz Tourismo je nedavno proslavio svoj 25. rođendan, a slavlje je pojačano isporukom tridesethiljaditog autobusa ovog tipa poljskom prevozniku RAF Trans. Nekada turistički autobus za one sa plićim džepom, Tourismo je s godinama postao perjanica nemačkog proizvođača.

Pred kraj prve polovine devedesetih godina prošlog veka, tačnije 1994. godine, Mercedes-Benz je dao svoje novo viđenje turističkog autobusa. Nakon izuzetno uspešne legende O303, Mercedes-Benz 1992. godine predstavlja turistički autobus sa oznakom O404. Pun skupih tehnologija poput tempomata i nezavisnog vešanja, O404 nije privukao pažnju slabije razvijenih tržišta. Iako je uporedo predstavljena jeftinija verzija poreklom iz Turske, Mercedesu je bilo potrebno još vremena da razvije pravu alternativu, koja je posle dvadeset godina preuzela glavnu reč.

Tourismo je prvi Mercedesov autobus koji je dobio pravo ime kao komercijalnu oznaku. © Daimler

Tourismo je prvi Mercedesov autobus koji je dobio pravo ime kao komercijalnu oznaku. © Daimler

Međutim, ulazak na tursko tržište nije bio jednostavan. Uporedo sa predstavljanjem elegantnog i modernog autobusa O404, Mercedes-Benz je na sajmu u Hanoveru 1992. godine predstavio i turistički autobus sa oznakom O340, niskobudžetnu alternativu svojoj perjanici. Iako je Mercedes-Benz u Turskoj pravio autobuse od 1967. godine, autobus O340 je bio pravi promašaj, pre svega zbog svoje srodnosti sa zastarelim autobusom O303. Naime, ovaj turistički autobus je nadograđen na šasiji koju je koristio O303, sa doboš kočnicama i krutim osovinama. Ovakvo vozilo s početka devedesetih je predstavilo trn u oku stručnoj javnosti i navelo na mišljenje da se Mercedes poigrava sa tržištem i ponižava ga. No, i Nemci su platili cenu. Autobus O340 nije dobio nikakvu pažnju od kupaca u Nemačkoj.

Ipak, ideja da se autobusi sa skupom tehnologijom, kakvu je O404 imao u vreme predstavljanja, proizvode na mestima sa jeftinijom radnom snagom pokazala se kao ispravna. Ne samo da bi to približilo Mercedes-Benz novim tržištima, nego bi i brzo namirilo veliko tursko tržište. Za takvu potrebu nije bila potrebna široka gama proizvoda već jednostavan kalup – dvoosovinski autobus dužine 12 metara i visine do 3.500 milimetara. Mercedes je odlučio da u novom autobusu ostane V8 motor zapremine 14.6 litara, kako bi slabije razvijena tržišta lakše i brže prihvatila novi autobus. Sa druge strane, moderno radno mesto vozača je preuzeto od ekskluzivnijeg O404, a šasija je imala nezavisno vešanje. Potpuno suprotno od predstavljanja O340, predstavljanje O350 Tourismo je prošlo po ukusu proizvođača. Već na sajamskom primerku se primetio kosi C-stub, koji je postao zaštitni znak ovog autobusa, a plastični delovi oplate su upotpunili utisak modernog dizajna.

Tourismo redizajniran krajem devedesetih i uveden SHD model. © Saša Conić

Tourismo redizajniran krajem devedesetih i uveden SHD model. © Saša Conić

Interesovanje za O350 Tourismo je raslo. Kupci su po jeftinijoj ceni dobijali pouzdanu mehaniku i kvalitet sa znakom trokrake zvezde. Oni kojima je bio potreban luksuz, su se i dalje opredeljivali za O404, ili su kupovali autobuse drugih brendova. Međutim, tektonska promena se odigrala na nemačkom tržištu, kada je Daimler preuzeo Kässbohrer Setru i formirao svoju autobusku diviziju – EvoBus. Mercedes-Benz se tada više fokusirao na gradske i prigradske autobuse, pa je u drugoj polovini devedesetih nastao O530 Citaro, najuspešniji Mercedesov autobus svih vremena. S tim na umu, proizvodnja autobusa O404 se održala iako je njegov dizajn postajao zastareo. Sa druge strane, interesovanje u Turskoj za Tourismo nije jenjavalo.

Na zalasku 20. veka, Mercedes-Benz je odlučio da zadovolji zahteve rastućeg turskog tržišta i uvede novi model na scenu – Tourismo SHD. Ovaj „supervisoki“ Tourismo je bio za trideset centimetara viši od originala i time je prtljažni prostor povećan sa 9.5 na 11 kubnih metara. Ujedno, Mercedes je iskoristio priliku da uz novi model uvede i osveženi dizajn. Osim prednjih i zadnjih farova, novi Tourismo je dobio bogatiji enterijer kao i opcioni poluautomatski EPS menjač. Karakteristični C-stub, koji je zahvatio i prednja vrata, upotpunio je novi izgled eksterijera ovog autobusa. Ipak, proizvodnja ovog autobusa je ostala isključivo u Turskoj. U isto vreme, u Nemačkoj novi autobus sa imenom Travego menja O404 u luksuznijem segmentu.

1999. godine Mercedes-Benz predstavlja Travego kao naslednika O404. © Saša Conić

1999. godine Mercedes-Benz predstavlja Travego kao naslednika O404. © Saša Conić

O uspehu ovog modela u Turskoj nije dovoljno govoriti kroz brojeve. U prvih deset godina, prosečno se proizvodilo hiljadu autobusa ovog tipa godišnje. Njegov savršeni spoj pouzdanog, mada zastarelog, V8 motora i modernog dizajna, zajedno sa ogromnim prtljažnim prostorom, doprineo je da Tourismo postane omiljen među prevoznicima. Putnici se nisu bunili na Mercedesov znak, što je dodatno pogodovalo vlasnicima vozila. Oni koji nisu mogli da priušte Tourismo, kopirali su ga remontovanjem starih autobusa. Zahvaljujući poliesterskim delovima prednjih i zadnjih maski, plagiranje ovog dizajna je bilo izuzetno rašireno. O tome govori i činjenica da je većina repariranih autobusa u Srbiji s početka 21. veka dobilo iste maske, a nekima je čak kompletno nadograđena Tourismo karoserija. Do kraja proizvodnje ove generacije autobusa, proizvedeno je više od dvanaest hiljada vozila i isporučeno u pedeset zemalja.

Zbog svoje popularnosti, Tourismo postao meta za plagiranje. © Zoki-AS035

Zbog svoje popularnosti, Tourismo postao meta za plagiranje. © Zoki-AS035

Tokom 2006. godine, Mercedes-Benz je u korenu promenio Tourismo i dizajnerski ga usaglasio sa Travego autobusom. Prvi put u svojoj istoriji, Tourismo je ponuđen u više različitih dimenzija, pa čak i sa tri osovine. Dizajn prednje maske je nasleđen od Travega, koji je iste godine dobio fejslift. Svojim redizajnom, Mercedes je evidentno odustao od jeftinog dizajna i svoj turski autobus približio Evropi. Travego je i dalje ostao perjanica trokrake zvezde, ali je redizajnirani Tourismo postao pretnja zahvaljujući nižoj ceni i sličnom dizajnu i nivou opreme.

Redizajnom 2006. godine Tourismo se približio Evropi. © Slobodan Kostić

Redizajnom 2006. godine Tourismo se približio Evropi. © Slobodan Kostić

U međuvremenu, tursko tržište je stasalo i više nije prihvatalo jeftine alternative, već je tražilo sve viši nivo opreme i komfora u autobusima. Na istom sajmu u Hanoveru, 2006. godine, Neoplan je zadao najteži udarac tržištu visokoturističkih autobusa i predstavio Starliner, koji je posedovao sve što je stari Tourismo imao, pouzdanu mehaniku i velike bunkere, ali je u priču uneo i neočekivanu novinu – avangardni dizajn. U brzoj reakciji, Mercedes-Benz je počeo da proizvodi Travego u Turskoj i tamošnjem tržištu ponudio SHD model svoje perjanice. U isto vreme, novi Tourismo je sve više bio primećen na evropskim putevima. Samo 2008. godine je proizvedeno više od 1.200 jedinica.

Prilike na tržištu u narednim godinama su bile kao stvorene za Tourismo. Razvoj niskobudžetnog avio-prevoza je umanjio potrebu za dugolinijskim autobuskim prevozom, samim tim i za luksuznijim autobusima. Međutim, najveći pogodak je bila liberalizacija međumesnog saobraćaja u Nemačkoj 2013. godine i eksplozivni rast autobuskih prevoznika u Mercedesovoj otadžbini, iza kojih je i sam Daimler stao. Ovim prevoznicima nikad nije bio potreban visok nivo opreme, već pouzdanost, dizajn i dovoljan nivo komfora. Tourismo je jedan od autobusa koji su se javili kao idealni za novonastale prevoznike, pa je Mercedes-Benz iste godine proizveo i isporučio 1.530 Tourismo autobusa i isporučio dvadesethiljaditi primerak. Aktuelnu iteraciju je Mercedes predstavio 2017. godine, a u septembru 2019. godine obeležio isporuku 30.000 autobusa ovog tipa.

Prilike u evropskoj industriji idealne za Tourismo. © Slobodan Kostić

Prilike u evropskoj industriji idealne za Tourismo. © Slobodan Kostić

Autobuska industrija je u poslednjih desetak godina potpuno promenila smer. Na evropskim putevima je sve manje visokoturističkih autobusa sa najvišim nivoima opreme, a sve je više onih koji služe međugradskom prevozu. Revolucija u prevozničkom biznisu, koju su vodili nemački prevoznici posle liberalizacije, promešala je karte proizvođačima. Nekada luksuzni visokoturistički autobusi su postali preskupi i daleko manje potrebni, a njihovo mesto su zauzeli visokoturistički autobusi niže klase. Tako je i Mercedes-Benz iz svoje ponude za evropsko tržište potpuno izbacio Travego, svoj nekadašnji ponos. Njegovo mesto je zauzeo Tourismo, nekadašnji Mercedes za nerazvijena tržišta. Štaviše, Tourismo ne samo da je sklonio Travego sa tržišta, već predstavlja očiglednu pretnju i za Setrin proizvodni program.

Slobodan Kostić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica