Međugradski Ikarbus za Suboticu

Međugradski Ikarbus za Suboticu

Zemunski Ikarbus je javnom preduzeću Subotica Trans isporučio novi međugradski autobus IK 312M sa podvozjem MAN.

U utorak 12. juna, zemunski Ikarbus je javnom preduzeću Subotica Trans isporučio novi međugradski autobus IK 312M. Prethodni model međugradskog autobusa IK 312MB ugledao je svetlost dana prošle godine kada je Arrivi Litas isporučen prototip na Mercedesovoj šasiji. Iako nam je dizajn već poznat, ovde se naime radi o još jednom prototipu jer novi autobus po prvi put koristi MAN podvozje i mehaniku.

IK312M_Suboticatrans_06

IK312M_Suboticatrans_05

Nova intercity RR8 šasija isporučena je karoseristi u takozvanom „rolling“ stanju sa skraćenim međuosovinskim razmakom na 4.000 mm. Koristi štedljivi šestocilindrični motor od 6.8 litara i 290 konjskih snaga uparen sa šestostepenim manuelnim ZF EcoShift menjačem i za razliku od prethodnog modela obezbeđuje Euro 5 normu.

IK312M_Suboticatrans_08

IK312M_Suboticatrans_07

Početkom nedelje, bili smo gosti Ikarbusa, pred samu isporuku novog autobusa subotičkom prevozniku i tom prilikom imali ekskluzivno pravo da napravimo sjajne fotografije koje vam ovde donosimo. Kako je nekadašnji Ikarus bio fabrika aviona, odlučili smo da novajliju poteramo do aerodroma Nikola Tesla i muzeja avijacije, gde nam je odlično pozirao.

IK312M_Suboticatrans_03

IK312M_Suboticatrans_02

Autobus je dugačak 12.3 metara, visok 3.38 sa krovnim klima uređajem. Odlikuju ga nenametljiv i funkcionalan dizajn, a zahvaljujući vazdušnom ogibljenju i disk kočnicama te integrisanom retarderu, u vožnji ostavlja utisak stabilnosti, udobnosti i pouzdanosti. ABS, ASR i ESP su deo standardne opreme. Putnicima je na raspolaganju dvoje elektronski kontrolisanih i dovoljno širokih leptir vrata u rasporedu 1+1+0, zatim spoljni led displeji za ispis destinacije, kao i dva unutrašnja LCD ekrana od 19 inča i audio sistem. Poseduje 55 odlično profilisanih putničkih sedišta marke Sege.

Ono što ga razlikuje od prethodnika je novi i jednostavniji način otvaranja prtljažnog prostora velicine 5 m3, u koji je sada izmešten i glavni razvodni orman, kako bi u kabini ostalo više mesta za putnike. Vozačevo mesto krase MAN-ova komandna tabla i udobno kožno sedište, a za svaku pohvalu je i ceo novi kokpit uradjen u mekanom, crnom poliuretanu.

IK312M_Suboticatrans_01

IK312M_Suboticatrans_04

Naravno, smatramo da uvek ima mesta i za poboljšanja završne obrade kako bi se dostigao nivo koji nude konkurenti. S obzirom da se ipak radi o prototipu na MAN međugradskoj šasiji, nadamo se da će na narednim primercima biti više pažnje posvećeno spojevima raznih panela, zavrtnjima na vidnim mestima i tome slično.

IK 312M će pored dva gradska Ikarbusa isporučena krajem prošle godine biti prvi novi međugradski autobus u voznom parku subotičkog prevoznika, posle dužeg perioda nabavke isključivo polovnih vozila iz inostranstva. Pored toga, Subotica Trans je ugovorila kupovinu još jednog gradskog solo autobusa, IK-112M, takođe na MAN podvozju.

Verujemo da će novi međugradski autobus IK 312M namenjen saobraćaju između gradova u Vojvodini biti efikasno i ekonomično pojačanje Subotica Transu i želimo mu sreću na putu.

Tekst i foto Predrag Neofitović

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica