Nema kupaca za Neobus

Nema kupaca za Neobus

Na aukciji za prodaju novosadske fabrike autobusa nije bilo zainteresovanih kupaca.

Prodaja celokupne imovine novosadske fabrike autobusa u stečaju “Neobus” nije uspela jer se nije javio ni jedan zainteresovan kupac, tako da je fabrika i dalje na čekanju, rekao je Novak Vasić, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Novog Sada.

Imovina “Neobusa” bila je stavljena na aukciju, koju je zakazao Privredni sud u Novom Sadu. Ova firma je otišla u stečaj novembra 2012, a bankrot je proglašen u februaru ove godine. Procenjena vrednost “Neobusa” je blizu 6,8 miliona evra, a potencijalni kupci, kojih ovom prilikom nije bilo, trebalo je da polože depozit od oko 1,3 miliona evra, dok je početna cena fabrike trebalo da bude 50% manja od procenjene vrednosti, dakle oko 3,4 miliona evra.

“Ostvarilo se moje predviđanje da niko neće da kupi fabriku za polovinu njene procenjene vrednosti, kad na sledećoj aukciji, koja još nije zakazana, može da je kupi po ceni koja je 75% niža od procene”, kazao je Vasić.

On dodaje da je “interesantno bilo da je stečajni upravnik na dan prodaje svima zabranio da uđu u krug fabrike, iako je ona trebalo da bude javna, a rekao je da je to uradio jer nije bilo zainteresovanih kupaca, pa samim tim ni prodaje”.

Iako se time što je prodaja izostala dobilo u vremenu, treba potražiti drugo rešenje, a niko iz gradskih vlasti se još uvek nije oglasio povodom predloga Samostalnog sinditaka metalaca da “Neobus” postane gradsko preduzeće i da za potrebe JGSP proizvodi i reparira autobuse, ističu iz ovog sindikata.

“Ne znam zašto niko neće da čuje za to rešenje. Fabrika je nekad bila poznati proizvođač autobusa, a slično iskustvo postoji i u Nišu, jer je njihov gradski prevoznik uradio upravo tako. Sada imaju kvalitetne autobuse, dok fabrika radi i za druga tržišta”, kaže Vasić.

Gradske vlasti su, navodi on, pominjale i preseljenje JGSP, a “Neobus” koji ima 12 hektara prostora mogao bi da odgovara i toj nameni.

“Upravo tih 12 hektara, koji će se uskoro nalaziti na samom Bulevaru Evrope, mogli bi da budu presudni. Ovo zemljište je suviše atraktivno upravo zbog bulevara, tako da je teško verovati da će neko na njemu zadržati fabriku”, zaključuje Vasić.

(Izvor: 021.rs; Foto: Saša Conić – Autobusi.NET)

Descargar musica