Nova generacija VDL Citea sa nula kompromisa

Nova generacija VDL Citea sa nula kompromisa

Danas je svet ugledala potpuno nova VDL Citea, poptuno električna, novog dizajna, nove tehnologije.

Kako je autobusku branšu prošle godine zbog Covid-19 pandemije zadesila velika kriza, naročito u međugradskom i turističkom sektoru, VDL Bus & Coach nije sedeo skrštenih ruku, naprotiv. Još više su svoje resurse i energiju usmerili u istraživanje i razvoj, u primenu novih tehnologija. Njihov rezultat je danas postao vidljiv svetskoj i stručnoj javnosti putem dugo najavljivane video prezentacije. Izašla je nova generacija familije linijskih autobusa Citea.

VDL Citea

VDL Citea

VDL Citea

VDL Citea

VDL Citea

VDL Citea

Nova VDL Citea je potpuno električna sa nultom emisijom, te je prati parola da je „sa nula kompromisa“. Sadrži baterije locirane u podu, kompozitni bočni zid iz jednog dela, pametno upravljanje potrošnjom energije, sofisticirani sistem kontrole klimatizacije i ergonomsko okruženje za vozača. Nova generacija modela Citea je rezultat iskustva sakupljenih sa više od 100 miliona kilometara koje su prešli dosad proizvedeni električni autobusi VDL Bus & Coach.

VDL Citea: visoka tehnologija, modularnost i estetika

Nova generacija VDL Citea je estetski vrlo dopadljiva, sa „omekšanim“ linijama u odnosu na prethodnu ganeraciju, ali na taj način da sa lako prepozna kao njen naslednik. Ono što je svakako originalno su „strimlajnovani“ električni retrovizori koji se utapaju u liniju krova. Primetna je i drugačija pozicija drugih vrata u odnosu na prethodnu generaciju. Ona su pomerena za jedan prozor unazad, pa se između prvih i drugih vrata nalaze tri prozora. Na ovaj način je postignuta visoka modularnost ovog autobusa. Potpuno ista stranica koristi i na modelu sa troja vrata jednostavnim ubacivanjem vrata na mesto zadnjeg prozora. Ista stranica se koristi i kod zglobnog autobusa i u konstrukciji prednjeg dela autobuse i u konstrukciji prikolice.

zglobna VDL Citea

zglobna VDL Citea

enterijer

enterijer

enterijer

enterijer

Novu generaciju električnih autobusa VDL Citea čine pet novih modela. To su niskopodni solo (12,2 m) i zglobni autobus (18,1 m), kao i niskoulazni solo autobusi od 12,2 m, 13,5 m i troosovinski od 14,9 m. Sva vozila bi zahvaljujući svojim moćnim baterijama spakovanim u pod vozila trebala da imaju domet od 500 do 600 km.

Kako su najavili danas, novi autobusi su trebali da budu predstavljeni javnosti krajem godine na sajmu Busworld 2021 u Briselu. Međutim, kako je sajam otkazan, VDL Bus & Coach je odlučio da organizuje događaj u novembru na kojem će se sa novom generacijom autobusa Citea upoznati novinari i potencijalni kupci.

Saša Conić, dipl.ing.

Urednik

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica