Proglašen Bus of The Year 2017

Proglašen Bus of The Year 2017

Na velikom Bus Euro Testu koji je održan ovog leta u belgijskom glavnom gradu, Briselu, doneta je i odluka o pobedniku prestižne nagrade za autobus 2017. godine na području gradskog i prigradskog prevoza. Nagrada će biti uručena na sajmu IAA u Hanoveru za mesec dana, odakle ćemo vas ekskluzivno izveštavati.

A pobednik je – Solaris! Ovo je prvi put da sve jači poljski gigant odnese pobedu na ovakvom takmičenju, gde se od 1994. godine, svake parne godine bira autobus za narednu godinu. Iako je ovo takmičenje starije nego fabrika Solaris, Poljaci su dokazali da su i dalje vrlo ozbiljni u nameri osvajanja evropskog tržišta. Takođe, na ovogodišnjem testu je prvi put dodeljena nagrada za autobus koji je pogonjen baterijama.

Solaris-Urbino-12-Electric-ext

Solaris Urbino 12 electric dobio je najprestižniju evropsku nagradu koja će mu biti uručena na 66. sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru, koji će se održavati od 21. septembra ove godine. Pre samo dve godine, Solaris je na istom sajmu predstavio četvrtu generaciju Urbina – lakšu i jaču od prethodnika, trenutno jedan od najprodavanijih autobusa u Evropi.

Solaris-Urbino-12-Electric-int Solaris-Urbino-12-Electric-cab

Nagrađeni Solaris ima ugrađene litijum-jonske baterije ukupnog kapaciteta 240 kWh, a pogon je na zadnjoj osovini marke ZF. Dve baterije na zadnjoj osovini daju maksimalnu snagu od po 125 kW, mada su u redovnoj upotrebi najčešće ograničene na 60 kW. Električni Urbino poseduje 30 sedišta i ukupno prima 79 putnika, a putnici uživaju u tihoj i bezbednoj vožnji. Takođe, grejanje i hlađenje putničkog salona pogonjeno je strujom. Vozačka tabla je potpuno digitalna i intuitivno rešena, tako da vozač u različitim fazama vožnje može da vidi različite informacije na ekranima ispred i oko njega. Novinarima se jako dopao prostran enterijer, udobno vozačko mesto i moderan dizajn, koji Solaris nudi već godinama. Međutim, zamerke na autobus su stigle na račun bočnih oplata u unutrašnjosti, visoke podeste kod zadnjih sedišta kao i za sam račun autobusa – 500 hiljada evra, duplo više nego dizel autobus istih razmera.

Bus-Euro-Test-2016-–-Brussels-lineup

Pored Solarisa, na ovom takmičenju su učestvovali Mercedes-Benz Citaro NGT (jedini autobus sa SUS motorom), Ebusco 2.1, Irizar i2e i VanHool Exqui.City (jedini zglobni autobus na testu). Na testu, koji je uglavnom bio baziran u garaži briselskog gradskog prevoznika STIB, žiri su činili predstavnici 22 časopisa specijalizovanih za autobuse i komercijalna vozila. Žiri nikome nije opraštao ni najmanju grešku, a Solaris je po prvi put odneo pobedu. Ovime se pridružio Neoplanu, Mercedes-Benzu, Setri, VanHool-u, MAN-u i VDL-u, koji su prethodno osvajali titulu Bus of The Year. Iako je do sada bilo hibridnih autobusa na takmičenju, Urbino 12 electric je postao prvi električni autobus koji je ubedio žiri dovoljno da odnese nagradu.

Nagrada Solarisu će biti uručena na sajmu IAA u Hanoveru, koji će se održavati od 22. do 29. septembra. Novinari Autobusi.NET će biti prisutni na sajmu, odakle ćemo vas ekskluzivno izveštavati.

(Tekst: Slobodan Kostić, Foto: Bus&Coach Buyer)

Descargar musica