Scania testira beskontaktno napajanje električnih autobusa

Scania testira beskontaktno napajanje električnih autobusa

Scania će prva u Švedskoj testirati beskontaktno napajanje električnog hibridnog gradskog autobusa putem indukcije.

Švedska Scania intenzivno radi na istraživanjima nekoliko varijanti tehnologija elektrifikacije koje bi mogle da zamene ili dopune motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Među tim opcijama je i indukcija pomoću koje će se vozila beskontaktno napajati strujom preko elektrificiranih kolovoza. Scania zajedno sa Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stokholma planira da ispita ovu tehnologiju u realnim uslovima. Švedska agencija za energetiku će obezbediti preko milion evra za potrebe realizacije projekta.

scania_citywide_hybrid_wireless1

Kao deo terenskog ispitivanja, gradski autobus Scania sa električnim hibirdnim pogonom će ući u svakodnevnu eksploataciju u gradu Sodertelje juna 2016. godine. Na jednoj od autobuskih stanica će biti instaliran punjač koji će beskontaktno preko kolovoza napajati vozilo električnom energijom za šest-sedam minuta, što je dovoljno za ceo turnus.

scania_citywide_hybrid_wireless3

Cilj ovog ispitivanja je da se proceni tehnologija u realnim uslovima, kao i potencijal za elektrifikaciju i konverziju voznog parka u električni. Sa voznim parkom od 2.000 autobusa, grad na elektrifikaciji može da uštedi godišnje i do 50 miliona litara goriva, što je smanjenje troškova goriva od oko 90%.

Pored rešenja indukcije, Scania razmatra i druge opcije, kao što je napajanje energijom putem trola ili šina.
(Foto Scania)

Descargar musica