VIDEO: Čačak u znaku Volvoa

VIDEO: Čačak u znaku Volvoa

Volvo i Kavim u Čačku predstavili nova vozila. Testirali smo hibridni autobus Volvo. Šta su za Autobusi.NET rekli ambasador Švedske, komercijalni direktor Volvo Bus Korporacije i direktor Autoprevoza iz Čačka?

U četvrtak 27. Aprila 2017. godine u Čačku je švedska kompanija Volvo organizovala Dan otvorenih vrata zajedno sa autoprevoznikom Kavim Autoprevoz. Portal Autobusi.NET je imao tu čast da bude pozvan od strane obe kompanije i da prisustvuje ovom nesvakidašnjem događaju za ovaj deo Evrope. Povod za organizovanje Dana otvorenih vrata je promocija novih Volvo hibridnih autobusa koje je za potrebe gradskog prevoza u Čačku kao prva na Zapadnom Balkanu kupila firma Kavim Autoprevoz. Kompanija Volvo je udruženo nastupila sa svoje tri divizije: Volvo Cars, Volvo Trucks i Volvo Buses, pokrivši tako paletu proizvodnih programa automobila, kamiona i autobusa.

Domaćin Kavim Autoprevoz je obezbedio veoma prostranu ograđenu stazu na kojoj su posetioci imali prilike da provozaju Volvo vozila, ali i da uživaju u drift egzibicijama koje su upriličili specijalno sređeni automobili uz oblake paljene gume. Oni odvažniji su imali mogućnost da se provozaju u tzv. drift taksiju.

Volvo Cars je tako predstavio automobile Volvo S 90, XC60 i XC90, Volvo Trucks je izložio svoje kamione prodate domaćim kupcima, kao što su četvoroosovinski kiper Volvo FMX i tegljači FH. Gospodin Milovan Eraković iz Volvoa je detaljno predstavio načine finansiranja i sve benefite kupovine Volvo vozila.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak07

Hibridni autobusi Volvo 7700 H i troosovinski turistički Volvo 9700.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak04

Volvo Trucks je izložio kamione iz familije FMX i FH.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak03

Volvo Cars je predstavio automobile Volvo S 90, XC60 i XC90

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak06

Naročit spektakl su priredili drifteri.

Ipak, centralnu pažnju su za nas zauzeli autobusi. Od četiri izložena novopristigla hibridna autobusa Volvo 7700 H, jedan je bio na raspolaganju za test vožnju, što je ekipa novinara Autobusi.NET iskoristila sa oduševljenjem. Hibridni autobus se pokazao kao izuteno lak za vožnju, sa odličnim odzivom kako volana, tako i gasa i kočnice, a uz to kao veoma tih i udoban autobus. Kada tome dodamo da je njegova potrošnja goriva i do 30% manja u odnosu na slične autobuse u dizel varijanti, oduševljenje ovim autobusom je još i veće.

Pored gradskog hibridnog autobusa, Volvo Buses i Kavim Autoprevoz su izložili i turističke autobuse Volvo 9500 na šasiji Volvo B9R i troosovinski Volvo 9700 na šasiji B13R, specijalno sa tzv. teatarskim podom koji se uzdiže naviše ka zadnjem delu autobusa, do sada karakterističan jedino za perjanicu Volvo 9900. Pored ovih Volvo autobusa, bio je izložen i Merkavim Apollo specijalno brendiran da istakne online prodaju karata u preduzeću Kavim Autoprevoz.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak02

Čačak je prvi grad u Srbiji sa hibridnim autobusima u gradskom saobraćaju.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak08

Enterijer hibridnog autobusa Volvo 7700 H.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak05

Jedan od hibridnih autobusa je bio dostupan za test vožnje.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak09

Teatarsko sedenje zahvaljujući nagnutom podu u autobusu Volvo 9700.

Značaj Dana otvorenih vrata nije samo u tome što je jedinstvena i nesvakidašnja manifestacija proizvođača vozila i prevoznika u Srbiji, čiji karakter nije bio samo izložbeni, već i interkativni i edukativni. Na organizovanim radionicama se moglo dosta naučiti o bezbednosti u saobraćaju, kao i savremenim tehnologijama u automobilskoj industriji. Još veći značaj Dana otvorenih vrata je i u tome što su među zvanicama bili i ambasadori Švedske i Izraela, što je ovom događaju naglasilo međunarodni karakter.

Aleksandar Petronijević, izvršni direktor Kavim Autoprevoza je za Autobusi.NET istakao veliki značaj kupovine hibridnih autobusa i unifikacije voznog parka u autobuse Volvo brenda. Rekao je i to da se privatizacija Autoprevoza pokazala kao veoma uspešna i da Kavim spada među tri najveća privatna prevoznika u Srbiji. Pored toga, istakao je da je iznenađujuće uspešan početak online prodaja karata za međugradski prevoz, kao i da svaka prva kupljena online karta košta svega 1 dinar.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak01

Merkavim Apollo brendiran da promoviše online prodaju karata.

Fredrik Röstad, komercijalni direktor Volvo Bus Korporacije za istočnu Evropu, za Autobusi.NET ne krije oduševljenje što je Autoprevoz kupio prve hibridne autobuse u Srbiji. Rekao je da su u Evropi i svetu ovo najprodavaniji hibridni autobusi i da su se veoma dobro pokazali. To se pre svega odnosi na značajnu uštedu u potrošnji goriva, a samim tim i u očuvanju životne sredine. Pored toga, g. Röstad je spomenuo svoj početak rada u prodaji u Volvou kada je pravljena nabavka autobusa za Novi Sad i da će Volvo sa oduševljenjem obezbediti hibridni test autobus i Novom Sadu i svakom drugom gradu koji to poželi.

Jan Lundin, ambasador Švedske u Beogradu je za Autobusi.NET rekao da je oduševljen kad vidi na putevima Srbije Volvo vozila, a primećuje da su Volvo kamioni naročito popularni. Napomenuo je da je švedska vlada rešena da do 2050. godine potpuno izbaci fosilna goriva iz upotrebe, a da je pravi način za to razvoj hibridnih i elektro vozila kao pto to radi Volvo. Drago mu je da je i Srbija krenula tim putem i da će imati koristi od toga što rade Švedska i Volvo.

Volvo_Kavim_Open_Day_Cacak10

U razgovoru sa ambasadorom Švedske, g. Janom Lundinom.

Na zvaničnoj ceremoniji, vlasnik Kavima, Zeev Horen iz Izraela je ukratko opisao njegov dolazak u Srbiju, teške početke i nepoverljiv odnos zaposlenih koji su smatrali da je Kavim došao da ugasi firmu. Trebalo mu je četiri godine da dokaže svoje namere da unapredi kvalitet prevoza u Srbiji. U tom periodu su se zalagali za prenos “know-how” iz Izraela i podmlađivanje voznog parka. Napominje da postoje tri tzv. kanala upravljanja: po jednom kanalu vlasnici moraju biti dovoljno snažni novčano, zaposleni i rukovodstvo osećaju kompaniju kao deo života i rade u istom smeru, i treći je kanal za saradnju sa lokalnom vlašću.

Slobodan Kostić
Saša Conić

Descargar musica