Volvo 9000 serija – turistički autobus budućnosti?

Volvo 9000 serija – turistički autobus budućnosti?

Tokom prethodne godine, švedski Volvo je predstavio najnoviju generaciju svog turističkog autobusa. Modeli 9700 i 9900 su zasnovani na oprobanim pogonskim komponentama, dokazanom dizajnu iz kamionske branše i anketama u kojima su učestvovali vozači i putnici.

Sa jakim istraživanjem o potrebama putnika i vozača se postavljaju dva pitanja – da li je ovo novi pristup proizvođača autobusa i da li će Volvo pokrenuti novi talas u dizajnu turističkih krstarica? Potpomognuta razvojem autobuskog saobraćaja u Evropi, nova Volvo 9000 serija sigurno za cilj ima da pomrsi račune nemačkim proizvođačima na tržištu.

Od 2007. Volvo doživljavao manje promene u dizajnu. © Aleksa Kostić

Od 2007. Volvo doživljavao manje promene u dizajnu. © Aleksa Kostić

Modeli 9700 i 9900 su dostupni na tržištu od 2001. godine, ali ih Volvo nije razvijao. Prvi je standardni visokoturistički autobus koji je potekao od finske fabrike Carrus, jedne od najvećih karoserista s početka 21. veka. Dizajn autobusa 9900 je nasleđen od nemačke fabrike Drögmöller i karakterističan po podu koji se uzdiže od prednjeg ka zadnjem kraju vozila. Od različitih korena je dolazio i potpuno različit dizajn. Ipak, 2007. godine je Volvo unificirao dizajn tako što je 9900 primio isti dizajnerski jezik od modela sa oznakom 9700.

Njihova alternativa je lansirana 2010. godine pod oznakom 9500. Volvo je ovim modelom hteo da približi svoje turističke autobuse kupcima koji nisu zainteresovani za luksuz, ali u tome nije zabeležio značajan uspeh. Za razliku od 9700 i 9900, u koje je standardno ugrađivan dvanaestolitarski a potom i trinaestolitarski motor, jeftiniji 9500 je kao standard imao devetolitarski motor. Ipak, pojavom najnovije generacije turističkih autobusa, 9500 je nestao iz ponude.

Novi Volvo dizajn sa karakterističnim prednjim farovima. © Volvo Buses

Novi Volvo dizajn sa karakterističnim prednjim farovima. © Volvo Buses

Nešto više od deset godina nakon predstavljanja prethodne generacije, Volvo je predstavio novu gamu turističkih autobusa evropskom tržištu. Iako podseća na modele koje Volvo prodaje u Meksiku, ovakav dizajnerski jezik je novina na tržištu Starog kontinenta. Vertikalno orijentisani prednji farovi, prelazi između oštrih i zakrivljenih ivica kao i blago ispupčena prednja maska nisu često viđeni detalji na evropskim turističkim autobusima. Baš zbog toga, novi Volvo se na prvi pogled ističe među konkurentnim modelima.

Prednji farovi novih Volvoa su već viđeni na kamionima švedskog brenda. Njih posebno ističu dnevna svetla, koja su u svojoj špicastoj formi postala zaštitni znak ovog proizvođača. Za razliku od Setrine serije 500, prednjom maskom ne dominiraju crne bordure, čime se Volvo zadržao pri svojoj staroj filozofiji. Ceo prednji prepust je skladno organizovan i sve linije se nastavljaju od prednje maske ka vratima i vozačkom staklu. Za razliku od prethodne generacije, Šveđani su pomerili klima uređaj ka prednjem delu autobusa i kreirali grbu poznatu kod autobusa španskog Irizara.

Zadnja stena Volvo sa manjim vetrobranom i stilizovanom svetlosnom grupom. © Bus & Coach Buyer

Zadnja stena Volvo sa manjim vetrobranom i stilizovanom svetlosnom grupom. © Bus & Coach Buyer

Visinu od čak 3.850 milimetara kod modela 9900, za 50 veću od prethodne generacije, posebno ističe veliki prednji vetrobran. Takozvani teatarski raspored sedenja, osmišljen kako bi svi putnici videli put ispred autobusa, zahteva ovako veliku staklenu površinu na prednjoj strani autobusa. Ipak, glavna karakteristika ovog autobusa, Volvoove perjanice, jeste raspored bočnih stakala. Njihova donja ivica je oblikovana u stilu slova Z, sa karakterističnim i do sada neviđenim prelomom iznad srednjih vrata, i čini Volvo 9900 jedinstvenim autobusom na drumu.

Za dva decimetra niži je 9700 i bočna stakla su kod njega ravna. Volvo je prethodnu generaciju ovog modela nudio u različitim visinama i nivoima opreme, pa je za očekivati da će i trenutni 9700 u nekom trenutku dobiti svoju izvedbu za međugradski prevoz. Kao i 9900, pogoni ga jedanaestolitarski Euro 6 motor, koji može da isporučuje 430 ili 460 konjskih snaga. On je uparen sa I-Shift robotizovanim menjačem, koji Volvo razvija skoro petnaest godina. Njega upotpunjuje I-See sistem za odabir stepena prenosa unapred, u zavisnosti od topografije.

Radno mesto redizajnirano i približeno potrebama vozača. © Bus & Coach Buyer

Radno mesto redizajnirano i približeno potrebama vozača. © Bus & Coach Buyer

Unutrašnjost najnovije generacije Volvo 9000 platforme je takođe pretrpela ozbiljne promene. Na prvi pogled se vidi da je radno mesto vozača redizajnirano u skladu sa potrebama ljudi koji će najviše vremena provesti u ovim autobusima. Bočni paneli su reorganizovani i približeni vozaču, dok je centralni klaster instrumenata ostao na istom mestu. Novina za vozače jeste pretinac za dokumenta, koji se nalazi na samoj sredini table. Komande automatskog menjača mogu biti prebačene sa boka sedišta na levi panel i time omogućuju lakši pristup radnom mestu.

Volan je ostao isti kao i na prethodnim generacijama, ali osim uvećanog znaka proizvođača nosi bitnu izmenu. Volvo je razvio sistem dinamičkog upravljanja, koji je zamišljen da vozaču obezbedi preciznije i lakše upravljanje. Sistem servo upravljanja dinamički podešava otpor volana, tako da na većim brzinama oteža volan i time omogući preciznije upravljanje, dok pri manjim brzinama, karakterističnim za gradske uslove, olakša volan i pomogne pri manevrisanju u uskim skretanjima. Dodatno, prilikom vožnje unazad, sistem automatski centrira volan kako bi smanjio mogućnost greške vozača prilikom manevrisanja.

Avionske galerije i mekani materijali na dodir opuštajući za putnike. © Bus & Coach Buyer

Avionske galerije i mekani materijali na dodir opuštajući za putnike. © Bus & Coach Buyer

U najdužoj izvedbi sa tri osovine i četrnaest metara, Volvo 9700/9900 može da primi 59 putnika u svoju toplu unutrašnjost. Većina materijala na galerijama i bočnim zidovima unutrašnjosti je mekana na dodir, što deluje opuštajuće na putnike. U kombinaciji sa avionskim galerijama, unutrašnjost novih Volvo turističkih autobusa je primamljiva iz ugla prosečnog putnika, a odlična zvučna izolacija kod točkova je posebno jak faktor za užitak u putovanju.

Iz ugla prevoznika, Volvo je i dalje egzotična opcija na našim prostorima. Međutim, nove modele karakteriše i posvećenost manjoj potrošnji goriva. Jedan od mnogobrojnih elektronskih sistema u novoj generaciji Volva je zadužena da smanji klirens od zemlje na većim brzinama čime se smanjuje aerodinamički otpor. Ipak, cena modela 9900 na tržištu Velike Britanije je oko 350 hiljada evra i parira Setrinim HD modelima, pa je za očekivati da će ovdašnji prevoznici favorizovati poznatog nemačkog proizvođača.

Volvo u poteri za titulom Autobusa godine 2020? © Bus & Coach Buyer

Volvo u poteri za titulom Autobusa godine 2020? © Bus & Coach Buyer

Nova generacija turističkog autobusa je tu, a karakteriše je veća posvećenost putnicima i vozačima zbog čega se vidi da Volvo igra na kartu dizajna i ostavljanja utiska na njih više nego na prevoznika. Oproban dizajn, iako na drugom kontinentu, i oprobane pogonske komponente ne bacaju novi Volvo u domen dečjih bolesti na tom polju. Ipak, njegova cena se verovatno neće toliko dopasti korisnicima sa ovih prostora. Međutim, Volvo već ima stotine narudžbina širom Evrope i trenutno počinje da ih ispunjava.

Uskoro će se birati i evropski autobus godine, sa krunisanjem na sajmu Busworld u Briselu na jesen a vidno je da Volvo ima ozbiljnog takmičara koji će možda i promeniti pravila igre u Evropi.

Slobodan Kostić

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica