Busworld 2017: Slavlje na štandu MAN i Neoplan

Busworld 2017: Slavlje na štandu MAN i Neoplan

Zahvaljujući bogatim štandovima i zanimljivim performansima, ovogodišnji Busworld u Belgiji je opravdao i premašio očekivanja publike. Jedan od takvih štandova je upravo bio zajednički štand bivše NeoMAN grupe.

Dva izuzetno jaka i po industriju bitna proizvođača koji čine ovu nemačku grupu potrudila su se da ostave najbolji utisak. Sa ukupno pet solo vozila dužina od 12 do 14 metara, MAN i Neoplan su predstavili sve segmente autobuskog prevoza, doduše bez doticanja teme o brzom i visokokapacitivnom gradskom prevozu, ili prevozu manjeg broja putnika.

Prijatelji portala Autobusi.NET koji su pomogli naš put na Busworld 2017:

feniksbus_logo sdt_logo_mali

Poznata premijera, najavljena tokom jula ove godine, bila je i glavni eksponat, a to je upravo novi MAN Lion’s Coach. Uz najavu ove premijere stigli su i prvi renderi nove generacije gradskog lava, pa su postojale opravdane spekulacije da bi i ovaj autobus mogao da ukrasi MAN-ov štand. Ipak, premijera gradskog autobusa je najavljena za mart naredne godine što znači da će na sajmu debitovati tokom hanoverskog IAA 2018. S tim u vezi, ove godine smo poslednji put videli „staru“, iako još uvek aktuelnu, generaciju MAN Lion’s City. Sa druge strane, Neoplan je uz prisustvo glavnog dizajnera dabldekera, Konrada Auvertera, proslavio pola veka postojanja autobusa Skyliner. Kako je tekao put autobusa na sprat, pisali smo u prvoj polovini maja.

Na dve osovine Tourliner je dugačak najviše 13.103 milimetara.

Na dve osovine Tourliner je dugačak najviše 13.103 milimetara.

Standardni kokpit u "Individual" stilu.

Standardni kokpit u „Individual“ stilu.

Ovaj autobus može da ima duplo više sedišta nego što ima na slici.

Ovaj autobus može da ima duplo više sedišta nego što ima na slici.

NeoMAN grupa već drugu godinu za redom ima premijeru u turističkom segmentu. Da se podsetimo prošlogodišnje – Neoplan Tourliner. Iako ove godine nije skinut beli veo sa ovog autobusa, mogao bi se po nekim kriterijuma i svrstati u premijeru. Novine za Busworld 2017, koja će kupcima biti dostupne za kraj godine, jesu dvoosovinski model dugačak 13.103 milimetara i posebna izvedba za tržišta sa volanom na desnoj strani. U najgušćoj konfiguraciji, ovaj autobus može da primi 59 putnika i smesti 14 kubnih metara prtljaga. Međutim, predstavljeni autobus je daleko od najgušće konfiguracije. Sa tri sedišta u redu i većim razmakom između redova, Tourliner sa 30 sedišta ulazi u VIP segment.

Dizajn debitovao davne 2006. godine a Skyliner 2010.

Dizajn debitovao davne 2006. godine a Skyliner 2010.

MAN D2866 se nalazi ispod haube ovog autobusa i isporučuje 500 konjskih snaga.

MAN D2866 se nalazi ispod haube ovog autobusa i isporučuje 500 konjskih snaga.

Nešto skuplja izvedba od redovne, sa 76 sedišta.

Nešto skuplja izvedba od redovne, sa 76 sedišta i tri stočića u donjoj platformi.

Ipak, svu slavu na ovom delu štanda pokupio je Neoplan Skyliner. Model koji se proizvodi poslednjih pedeset godina, svog naslednika je dobio sada već davne 2010. godine što zvuči prilično neverovatno, s obzirom na to koliko aktuelno izgleda sedam godina kasnije. Sajam je obeležilo i uručivanje ključeva za autobus sa serijskim brojem 5000, koji će biti baziran u Italiji. Za ovu zemlju će uskoro biti isporučeno i stotinu ovih autobusa i to za najvećeg međugradskog prevoznika Cotral. Takođe, Neoplan nudi ovaj autobus i u siromašnijoj izvedbi za kraće relacije sa mestom za 91 osobu.

Naredne godine ćemo gledati daleko agresivniji dizajn na novom Lion's CIty.

Naredne godine ćemo gledati daleko agresivniji dizajn na novom Lion’s CIty.

Hibridni pogon uvršten u ponudu 2010. godine.

Hibridni pogon uvršten u ponudu 2010. godine.

Rezultati eksploatacije pokazuju uštedu goriva od 30%.

Rezultati eksploatacije pokazuju uštedu goriva od 30%.

Na sajmu je, uprkos renderima i špijunskim slikama, izostala očekivana premijera novog MAN Lion’s City. U ćošku štanda svoj poslednji nastup u ovom dizajnu imao je hibridni solo autobus. Njega će već u martu zameniti novi gradski autobus agresivnijeg dizajna, koji je usklađen sa turističkim vozilom. Hibridni autobus, koji je prvi put predstavljen kada i Skyliner, pogonjen je malim MAN D0836 motorom koji daje ukupno 250 konjskih snaga, za 250 manje od turističkog dabldekera. Niskopodni autobus, čiji će nam dizajn možda i nedostajati na sajmovima, dobio je LED osvetljenje u unutrašnjosti, ali i u sklopu dnevnih i zadnjih farova.

Prigradski autobus pikira na tržište školskog prevoza u Belgiji i Francuskoj.

Prigradski autobus pikira na tržište školskog prevoza u Belgiji i Francuskoj.

Osim 63 sedišta, autobus ima i lift na srednjim vratima.

Osim 63 sedišta, autobus ima i lift na srednjim vratima.

Novi i strožiji standardi izbacili Lion's Regio iz ponude.

Novi i strožiji standardi izbacili Lion’s Regio iz ponude.

Francuska i Belgija su velika tržišta za prevoz dece. Iz tog razloga mnogi proizvođači upravo pikiraju na ova podneblja svojim jeftinijim prigradskim autobusima, pa ni proizvođači sa istoka nisu retkost. Odgovor na ovaj izazov donosi MAN Lion’s Intercity. Prigradski lavić, koji je čak i imao oznake za prevoz dece, takođe koristi MAN D0836 motor za pogon, ali jaču izvedbu sa 290 konjskih snaga. Uvođenjem daleko strožijeg standarda za kostur vozila u slučaju prevrtanja, ECE R66.02, MAN je odabrao da nastavi ulaganje u ovaj autobus i da iz ponude zvanično izbaci model Lion’s Regio.

"U znaku lava" je bio centralni moto ovog nastupa.

„U znaku lava“ je bio centralni moto ovog nastupa.

Na sredini štanda glavna premijera.

Na sredini štanda glavna premijera.

Trinaestometarski dvoosovinac novina u gami Lion's Coach.

Trinaestometarski dvoosovinac novina u gami Lion’s Coach.

Prednji farovi su u LED tehnologiji za bolju vidljivost.

Prednji farovi su u LED tehnologiji za bolju vidljivost.

Jedan od najmanjih ali značajnih detalja.

Jedan od najmanjih ali značajnih detalja.

Naravno, najbolje ostavljamo za kraj. Jedna od glavnih premijera celog sajma i ove godine je MAN Lion’s Coach. Nakon mnoštva pregledanih slika, imali smo priliku i da upoznamo ovaj autobus, kog prati moto „U znaku lava“. U ovom znaku u narednom periodu očekujemo još premijera, pretežno u gradskom i prigradskom sektoru. Novog lava, životinjskog kralja, pogoni motor MAN D2676 koji smo upoznali kada je premijerno ugrađen u Neoplan Tourliner. U prenosu snage se pojavila novina, pa će MAN osim klasičnog i automatizovanog manuelnog menjača od ove godine ponuditi i potpuno automatski prenos. Proizvodnja i isporuke su u jeku a mi čekamo novi MAN na našim putevima.

(S. Conić, S. Kostić, A. Kostić)

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica