Čak 500 novih autobusa za Prag

Čak 500 novih autobusa za Prag

Gradski prevoznik glavnog grada Češke je trenutno u višemilionskoj nabavci vozila za javni prevoz koja uključuje domaće proizvođače SOR i Iveco.

Iako je tender za veliki broj vozila raspisan u januaru ove godine, njemu prethodi propali tender iz septembra 2015. godine. Tada je, u javnoj nabavci za 150 solo vozila, SOR ostao jedini ponuđač i bio pred potpisivanjem ugovora, ali je plan o nabavci autobusa bio osujećen. U protestu protiv nameštanja tendera su učestvovali drugi proizvođači i pobedili. Tek u julu prošle godine je raspisan nov tender i, čak godinu dana kasnije, poznati su pobednici.

Još 150 ovakvih autobusa prevoziće građane Praga. © Milan Petrović

Još 150 ovakvih autobusa prevoziće građane Praga. © Milan Petrović

 

Tender je podeljen na tri partije čime je data mogućnost da različiti proizvođači dobijaju posao. Prvu i najveću partiju čini potražnja za 300 solo autobusa sa budžetom od 1.65 milijardi čeških kruna, što iznosi oko 61 miliona evra, odnosno malo više od 200 hiljada evra po vozilu. Druga partija je bila za 150 zglobnih autobusa gde je prevoznik bio spreman da da 1.05 milijardi kruna, odnosno 270 hiljada evra po vozilu. Za razliku od prve dve partije, gde su tražena potpuno niskopodna vozila, treći i najmanji deo nabavke podrazumeva 50 solo niskoulaznih autobusa, sa ukupnim budžetom od 250 miliona kruna, što iznosi oko 190 hiljada evra po vozilu.

Novi model u praškom javnom prevozu? © Milan Petrović

Novi model u praškom javnom prevozu? © Milan Petrović

Međutim, evaluacija primljenih ponuda još uvek traje. U međuvremenu, juče je potpisan ugovor za 150 zglobnih autobusa koje će isporučiti SOR sa dizajnom već viđenim na praškim ulicama. Pobednici druga dva dela još nisu obelodanjeni, ali iz izvora bliskih našem saradniku Češkoslovensky Dopravak, saznajemo da će korisnike javnog prevoza u Pragu prevoziti 50 vozila SOR BN12 i 300 autobusa Iveco Urbanway. Kada sva vozila budu isporučena, najverovatnije više neće biti srednjepodnih autobusa na ulicama glavnog grada Češke.

Članak napisan u saradnji sa portalom Češkoslovensky Dopravak.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica