FABRIKA SEFLE SLAVI 100 GODINA – ZATVARANJEM!

Švedski karoserista Volvo autobusa Sefle (Saffle) zatvara svoje kapije 2013. godine nakon 100 godina postojanja.

Kako je odlučeno u Volvou, fabrika Sefle iz istoimenog grada u Švedskoj će biti zatvorena. Oko 330 radnika će ostati bez posla, a njihov posao će preuzeti jeftinija radna snaga u Poljskoj. Samo će oko 50 radnika sačuvati svoja radna mesta. Pogon će proizvoditi autobuse još do juna ove godine.

Hokan Karlson iz Volvoa navodi u objavi za medije da je tražnja za novim autobusima u opadanju tokom poslednjih godina. Volvo je sve više premeštao deo svoje proizvodnje u Poljsku zbog nižih troškova. Sada se kompletna proizvodnja seli u poljsku fabriku u Vroclavu. Tamošnja fabrika ima četiri puta veći kapacitet nego fabrika u Sefleu.

Švedski časopis DN navodi da dolazi teško vreme za zaposlene u fabrici. Volvo Sefle zapošljava najveći broj ljudi u tom gradu. Trenutno je stopa nezaposlenosti u Sefleu 11%, ali se očekuje da će se dramatično povećati zatvaranjem fabrike. Čak jednu trećinu nezaposlenih čine mladi. Svi polažu nade u to da će se drugi proizvođači useliti u ove hale i da će tamo naći posao. Mnogi razmišljaju o zapošljavanju u susednoj Norveškoj, s obzirom da je grad Sefle blizu norveške granice.

Izvor: Bussmagasinet

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica