Penjanje Mercedesom Citaro na Orlovo gnezdo

Penjanje Mercedesom Citaro na Orlovo gnezdo

Nemački prevoznik RVO koristi tri nova posebno konfigurisana autobusa Citaro Ü Euro 6 za penjanje na planinu Kelštajn gde se nalazi čuveno Orlovo gnezdo.

Iako je dugačka samo 6,5 km, ova linija je veoma zahtevna. Skoro 3.700 putnika dnevno ide najstrmijom autobuskom rutom do 1.384 m visoke planine Kelštajn gde se nalazi Orlovo Gnezdo. Uspon, koji se kreće do 24%, testira i vozača i vozilo. Tokom druge nedelje maja, prevoznik RVO (Regionalverkehr Oberbayern GmbH) je svoj vozni park obogatio za tri nova autobusa Mercedes-Benz Citaro Euro 6, koje će koristiti na liniji za Kelštajn.

citaro_rvo_kehlstein1

Nekoliko statističkih podataka govore o tome šta čeka nove autobuse Citaro: planinski put je u proseku širok samo 3,5 m i ima visinsku razliku od 770 m od najniže do najviše tačke. Vozila prolaze kroz pet tunela ukupne dužine 273 m. Ovo je sezonska linija koja počinje sa radom krajem maja, a završava krajem oktobra. Ekstremni vremenski uslovi se očekuju u svakom trenutku, kao i loše stanje puta. Kad su najveće posete, na putu se nađe i 14 autobusa u isto vreme. Postoji samo jedna mimoilaznica na celoj deonici: dok vozila koja idu nizbrdo ka dolini stoje i čekaju da vozila koja idu uzbrdo prođu, putnici uživaju u pogledu na jezero Kenihze.

RVO je posebno konfigurisao nova vozila da ovu brdovitu deonicu savladaju žustro i sigurno. Opremljeni su Euro 6 motorima Mercedes-Benz OM 936 snage 260 kW (354 KS). Maksimalni obrtni momenat od 1.400 Nm se postiže pri 1.200 obrtaja u minuti, a automatski menjač sa 4 stepena prenosa je precizno podešen za liniju na Kelštajn. Ukupni prenosni odnos 6.21 znači da niži stepeni računaju na posebne topografske karakteristike, a performanse reterdera su značajno pojačane na nizbrdicama.

citaro_rvo_kehlstein2

Ofarbani u saobraćajno crvenu boju, prigradski modeli Citaro Ü izlaze na kraj i sa velikim brojem putnika. Električna šiber vrata obezbeđuju laku izmenu putnika na stanicama. U autobusu postoji prostor za sedišta i invalidska kolica. Svi putnici moraju da sednu pre nego što vozač krene strmom brdovitom rutom. Separatni krovni klima uređaj se brine da je prostor za putnik i vozača uvek na pravoj temperaturi.

Linijom za Kelštajn upravlja RVO od 1. juna 1976. godine. Svake godine ovo mesto poseti oko 300.000 posetilaca, a putovanje do Kelštajna traje samo 15 minuta.

(Foto: Daimler)

2 comments

  1. Зашто је онај у шортсу?

  2. Nije šorts već lederhozen ili lederhozne 🙂

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica