Stiže novi Mercedes Tourismo?

Stiže novi Mercedes Tourismo?

Na turskom forumu Haber Ulasim nedavno su osvanule prve fotografije prototipa nove generacije Tourismo autobusa, predstavnika visoke klase autobusa sa trokrakom zvezdom.

Ove „špijunske“ fotografije su nastale u Istanbulu početkom marta, a na njima se vidi potencijalni prototip sa maskiranom prednjom i zadnjom maskom. Uz to, dizajnerski detalji oko prvog i poslednjeg bočnog stakla su zamaskirani i zaštićeni od kopiranja, što je vrlo često viđeno u automobilskoj industriji kad je reč o prototipovima.

Najbitniji detalji sakriveni. © Haber Ulasim

Najbitniji detalji sakriveni. © Haber Ulasim

Prednji farovi nalik na novi Actros. © Haber Ulasim

Prednji farovi nalik na novi Actros. © Haber Ulasim

Sa ovih fotografija se ne može videti mnogo, ali se ipak vidi dovoljno da možemo da naslutimo budući izgled vozila. Farovi na prednjoj masci su identični onim sa perjanicom kamionske divizije Mercedesa, odnosno sa tegljačem Actros četvrte generacije, koji je debitovao 2011. godine. Osim toga, prednja maska ne otkriva mnoštvo detalja, ali se jasno vidi neobično velika trokraka zvezda, takođe sa kamiona Actros.

Zanimljiva donja ivica stakla i bordure ispod vozačkog. © Haber Ulasim

Zanimljiva donja ivica stakla i bordure ispod vozačkog. © Haber Ulasim

Na bočnoj strani su najbitniji detalji prikriveni. Ipak, primeti se zanimljiv detalj na prednjim vratima a to je crna bordura koja imitira ivicu stakla a zatim se uklapa u liniju prednje maske. Donja ivica bočnih stakala je takođe svojevrsna premijera jer je poligonalna linija sa zaobljenjem u temenima retkost u autobuskoj industriji. Najčešće su u pitanju prave linije koje se završavaju jasnim krivinama sa velikim radijusom.

Zadnja maska u velikoj meri podseća na već viđeni Travego. © Haber Ulasim

Zadnja maska u velikoj meri podseća na već viđeni Travego. © Haber Ulasim

Zadnja maska je takođe u velikoj meri prekrivena, te ostavlja puno prostora za nagađanje. Ipak, vidi se da je došlo do unifikacije sa novom generacijom Travega, sa kojim deli farove. Poklopac motora u velikoj meri podseća na već viđeni Travego, ali se ne može sa slike reći da li će simetrično imati dve rešetke za hlađenje, kao što ima veći brat, ili će imati samo jednu, kao što se vidi na slikama.

Premijera na ovogodišnjem Busworld? © Haber Ulasim

Premijera na ovogodišnjem Busworld? © Haber Ulasim

Mercedesov Tourismo je nastao u Turskoj i debitovao je 1994. godine. Kao prvi model autobusa iz ove fabrike koji je nosio komercijalni naziv, a ne samo alfanumeričku oznaku, proizvodio se sa dve različite visine kao RHD i SHD model. Svog naslednika dobija 2006. godine, koji se od tada proizvodi samo u nižoj, RHD varijanti. Zahvaljujući proizvodnji u Turskoj, delovi za prvu generaciju vozila su dostupni bukvalno u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici, pa su remontovani autobusi širom Balkana dobijali delove sa tog Mercedesa. Nije poznato kada će novi model debitovati, ali je vrlo moguće da će se naći u trci za Autobus godine 2018 predstavljanjem na ovogodišnjem sajmu Busworld u Kortrajku.

Zahvaljujemo forumu Haber Ulasim na ustupljenim fotografijama.
Slobodan Kostić – Urednik

One comment

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica