VIDEO: Napreduje međugradski Ikarbus

VIDEO: Napreduje međugradski Ikarbus

Početkom febuara 2017. godine, naš portal je ponovo posetio Ikarbus i donosi vam vesti iz proizvodnje prototipa Ikarbusa na Mercedesovoj šasiji. Takođe, prvi i trenutno jedini vam prikazujemo aktuelni grafički prikaz novog autobusa.

Prototip pod radnim nazivom IK-313, kog je kupilo preduzeće Arriva Litas, trenutno se nalazi u fazi limovanja. Nakon limarskih radova, autobus će preći u komoru za farbanje, odakle će se uputiti na liniju završne montaže. Završetak proizvodnje i isporuka se očekuju u narednim nedeljama.

IK313_2

Nakon limarskih radova, autobus će preći u komoru za farbanje, odakle će se uputiti na liniju završne montaže. © Slobodan Kostić

Nakon nekoliko godina odsustva, Ikarbus se vraća u segment međugradskih autobusa, a ponos ove fabrike u tom segmentu biće ovaj autobus na šasiji Mercedes-Benz OC500RF. Sa znakom trokrake zvezde dolazi i Common Rail motor OM936 zapremine 7.7 litara koji će isporučivati 299 konjskih snaga i biće prvi Euro 6 motor koji je ugrađen u proizvod iz ove fabrike. Ekološki čist motor po aktuelnim evropskim standardima je uparen sa šestobrzinskim GO190 manuelnim menjačem, takođe iz Mercedesove game.

IK313_6

Autobus će biti pogonjen Mercedesovim OM936 motorom zapremine 7.7 litara sa Euro 6 normom izduvnih gasova. © Ikarbus

Osim što će biti ekološki čist, ovaj autobus će biti jako bezbedan. Brojni sistemi će nadgledati vožnju vozača i paziti na okolinu, kako bi putnicima obezbedio najbezbedniju vožnju. Osim, već standardnih, sistema protiv proklizavanja i blokiranja točkova, autobus će imati autonomni sistem za kočenje u slučaju opasnosti (AEBS) a tu je i sistem upozorenja protiv napuštanja saobraćajne trake (LDWS), takođe prvi put u Ikarbusu.

IK313_1

Autobus će imati autonomni sistem za kočenje u slučaju opasnosti i sistem upozorenja protiv napuštanja saobraćajne trake. © Ikarbus

Za buduće putnike ovog autobusa biće obezbeđeno 55 sedećih mesta proizvođača Sege, a galerije za putnike će obezbediti italijanski proizvođač Prima. Putnicima će na dohvat ruke biti i komande za ventilaciju i svetla za čitanje. Osim zatamnjenih stakla, prijatnu atmosferu u autobusu će obezbediti i domaći klima uređaj proizvođača Pneumo Logic sa opcijom krovnog grejanja, koje se pokazalo kao izuzetno pogodno, kako za putnike, tako i za vozače i prevoznike.

Iako će ovaj autobus izaći iz hale sa trokrakom zvezdom, u Ikarbusu je trenutno sve u znaku MAN-a. Osim pet solo autobusa IK-112N za Novi Sad, koji će biti na sopstvenoj šasiji, u fazi proizvodnje je dvanaest autobusa IK-112M na šasijama MAN A22, od kojih će deset biti isporučeno za JKP GSP „Beograd“, a dva obrenovačkom M&M Trans Company. Takođe, Ikarbus je nedavno pobedio na beogradskom tenderu za 30 zglobnih autobusa, tako da će biti isporučeni autobusi IK-218M na šasiji MAN A24. U proizvodnoj hali će se uskoro naći i jedan srednjepodni autobus IK-103, koji će specijalno biti opremljen za JP „Vojvodinašume“.

Slobodan Kostić
Aleksandar Dragutinović

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica