Logo

Saveti za fotografisanje autobusa i drugih vozila JGP-a

Sve teme vezane za bilo šta. Samo ime kaže :)

Re: Saveti za fotografisanje autobusa i drugih vozila JGP-a

Postod Nibus-ja » Ned Nov 20, 2016 7:17 pm

тител-превоз
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Sponzor

Postod Daree » Pet Mar 17, 2017 7:47 pm

E ova tema je prikladna za to :D
mozda sam malo smorio sa tim ali na ovom forumu imamo najvece eksperte za dobru fotografiju pored Stefana BGD tu je i nas kolega sa foruma Somi 303 sto mi je posebno drago sto je zavoleo da slika jer je ranije slabo kacio slike a video je da je potencijal da slika dobro.I stvarno slike su mu very nice kao i kod Stefana BGD koji je oduvek kacio slike bozanstveno.E moj predlog je sledeci da ne stavljam ovo u temi Zemun pa da udjem u OT napisacu ovde Predlazem da Somi i Stefan BGD da nam odrze malu obuku za dobro slikanje da sto vise ljudi slika kao on.To ne bi bilo lose i za Marka jer su mu slike bas cesto mutne a moze da nauci i on da slika kao Somi.Ovi pocetnici sto su se pretstavili na forumu za njih bi to isto koristilo.Oni se boje da slikaju da kace slike sve se boje sta ce drugi da kazu pa da im otklone strah :D ja bi voleo da mi slike budu jos bolje nego sad ako se potencijalna cura pojavi na forum da se prosto zaljubi u moje slike pa da pozeli i profesionalnog fotografa da upozna :D Naravno bez Slobe nista on bi nadgledao Stefana i Somija kako objasnjavaju :D
Daree
Član

Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 10:22 pm

Postod becks89 » Pet Mar 17, 2017 8:08 pm

Ako si duduk i ne razumeš šta je kadar, ekspozicija, šta treba da se vidi, šta treba da se istakne, može ko hoće da ti do sutra objašnjava. Ako se ne baviš profesionalno fotografijom, što niko ovde ne radi, fotografije mahom radiš po osećaju, nekim ranijim iskustvima, u profi fotografisanju postoje uređaji koji umesto fotografa prepoznaju parametre za date uslove fotografisanja. Džabe i aparat od 1000€, ako ne umeš da prepoznaš koji je najbolji kadar u datom momentu, ako nisi kreativan, već pucaš tek da bi pucao fotografije, ne može niko da ti objasni i to usadi.

Poslato sa Huawei Honor 7 uz pomoć Tapatoka
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod Lasta Obrenovac » Pet Mar 17, 2017 8:10 pm

Želim da učim od velikih, Šomi je jedan od njih.
Hoću da budem kao Šomi. Zora ne sviće dok joj Šomi ne kaže, mesec ne zalazi dok Šomi ne naredi.
Image
Lasta Obrenovac
Član

Pridružio se: Ned Jun 15, 2014 11:05 am

Postod Daree » Pet Mar 17, 2017 8:15 pm

becks89 je napisao:Ako si duduk i ne razumeš šta je kadar, ekspozicija, šta treba da se vidi, šta treba da se istakne, može ko hoće da ti do sutra objašnjava. Ako se ne baviš profesionalno fotografijom, što niko ovde ne radi, fotografije mahom radiš po osećaju, nekim ranijim iskustvima, u profi fotografisanju postoje uređaji koji umesto fotografa prepoznaju parametre za date uslove fotografisanja. Džabe i aparat od 1000€, ako ne umeš da prepoznaš koji je najbolji kadar u datom momentu, ako nisi kreativan, već pucaš tek da bi pucao fotografije, ne može niko da ti objasni i to usadi.

Poslato sa Huawei Honor 7 uz pomoć Tapatoka

J b g druze slike su mi kako kad neke su odlicne a na neke slike bi mogle biti jos bolje.Ja i ti smo ista skola u slikanju slikali smo ranije zajedno sa Drndarevicem kod Trga tako da si me i te kako naucio sta je kadar :P Ali druze mozemo i mi da naucimo da jos bolje slikamo :D
Lasta Obrenovac to majstore :D
Daree
Član

Postod Djole Pevcanin » Pet Mar 17, 2017 8:42 pm

Telefonom jedva i da može umetnički da se slika ali ipak su potrebni dobar aparat i kadar. Ne verujem da se neki boje da okače svoje slike, priznajem ja "štancujem" slike svaki dan i uvek mi nešto upropasti kadar ali nema veze učim i bitno je da se sve vidi :D Da li može u gimpu da se sredi slika slično kao i u photoshopu i šta bi konkretno trebalo da radim jer sam do sada radio samo blur i izoštravao. Izoštravanjem sam shvatio da se uništava slika pa sam prešao na bur i malo čačkao oko svetlosti i to je sve.
Zabaranjena je upotreba mojih fotografija u bilo koje svrhe bez moje saglasnosti.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Pridružio se: Sre Okt 26, 2016 8:51 pm

Postod Lasta Obrenovac » Pet Mar 17, 2017 8:44 pm

Evo je jedna telefonom...
Image
Da je aparat ovo slikao bila bi mnogo kvalitetnija....
Image
Lasta Obrenovac
Član

Postod Djole Pevcanin » Pet Mar 17, 2017 8:46 pm

Deluje mi zumirano. Ja nikad ne koristim zoom.
Zabaranjena je upotreba mojih fotografija u bilo koje svrhe bez moje saglasnosti.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Postod Lasta Obrenovac » Pet Mar 17, 2017 8:50 pm

Nije zumirana nego isečena, ali to mu dođe isto :)
Image
Lasta Obrenovac
Član

Postod Daree » Pet Mar 17, 2017 8:52 pm

I sta ovoj slici fali genije Slobo???Meni se slika bas dopada a ti umesto i druge ljude da pohvalis a ti stalno hvalis jedne iste osobe a to nije uredu.Marko ima mutne slike njegove slike ne mogu da hvalim a sta to fali slikama koji slikaju Lasta Obrenovac i Djole Prevcanin?Recicu ti ja ne fali nista a recimo Becks zna sta je kadar naucio i mene :P a malo je pokvario slike ali dobro radi covek vozi :)
Daree
Član

Postod Daree » Pet Mar 17, 2017 8:54 pm

Djole Pevcanin je napisao:Deluje mi zumirano. Ja nikad ne koristim zoom.

I Stefan BGD koristi zoom cak i ja na nekim slikama :)
Daree
Član

Postod Lasta Obrenovac » Pet Mar 17, 2017 9:00 pm

Meni se Daretova ova najviše dopada.
Kvalitet!
Image
Image
Lasta Obrenovac
Član

Postod Daree » Pet Mar 17, 2017 9:08 pm

Hvala :) Ima na ovom forumu dosta ljudi koji znaju dobro da slikaju nisu Stefan BGD i Somi jedini koji dobro slikaju .Sloba nema predstavu sta je to losa fotografija Ja mogu da kazem da razlikujem dobru od lose slike
Daree
Član

Postod Шоми303 » Pet Mar 17, 2017 9:33 pm

Ау човече, нисам очекивао овакав feedback :mrgreen:

Daree je napisao:Somi 303 sto mi je posebno drago sto je zavoleo da slika jer je ranije slabo kacio slike a video je da je potencijal da slika dobro.I stvarno slike su mu very nice

Фотографишем и занимам се тиме већ скоро седам година, само што имам велика очекивања од себе те сам зато слабо качио фотке јер нису испуњавале неке моје стандарде.

Lasta Obrenovac je napisao:Želim da učim od velikih, Šomi je jedan od njih.
Hoću da budem kao Šomi. Zora ne sviće dok joj Šomi ne kaže, mesec ne zalazi dok Šomi ne naredi.

хахах, не знам стварно шта да кажем на ово :D

Djole Pevcanin je napisao:Deluje mi zumirano. Ja nikad ne koristim zoom.

Ево ја ћу вам открити једну моју тајну, ја увек користим зум :wink:
Само морам да вам појасним да постоји огромна разлика између дигиталног (зум на телефону) и оптичког зума (зум на апаратима). Дигитални зум је заправо увеличавање слике којим се губи квалитет и оштрина, док је оптички зум заправо право приближавање објекта померањем сочива у објективу апарата. Више информација имате на овом линку, а можете и сами пронаћи сличне текстове на интернету.
http://www.photoxels.com/digital-photography-tutorials/optical-digital-zoom/
Ево ставићу две моје фотографије како би могли да видите разлику између дигиталног и оптичког зума.
Дигитални зум, слика је јако мутна и генерално је ужас
Image20160704_153210 by Somi303, on Flickr
Оптички зум, ово је већ боље, слика је јаснија и све изгледа боље.
ImageИкарбус ИК103Ф #105 by Somi303, on Flickr
И за разлику од сечења фотографије, зумирањем објекат некако природније изгледа у центру фотографије, то је барем неко моје мишљење.
ImageSolaris Urbino 18 by Somi303, on Flickr
Следеће што вам треба јесте креативност, ја сам рецимо овакву фотку замислио пре ко зна колико времена.
ImageИкарбус ИК218 by Somi303, on Flickr
Од идеје до реализације је прошло стварно пуно времена, и опет није испало у потпуности како сам замислио јер јако доста фактора утиче на то (позиција аутобуса, простор и раздаљина са које се слика, сметају стубићи, дрвеће, возачи, путници или рецимо сијалица са десне стране која сија директно у мене како код да се померим :evil: :evil: :evil: )
Што се тиче дуге експозиције и слика попут ове, за то је потребно стварно озбиљно стрпљење и озбиљнија загриженост за фотографијом јер ће врвтно тек 152-га фотографија испасти онако како треба. Наравно сталак и мануелна подешавања су обавезна :!: Препуштам реч другима :mrgreen:
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod Djole Pevcanin » Pet Mar 17, 2017 9:40 pm

Šteta što nemam fotoaparat...

Послато са ST26i уз помоћ Тапатока
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Pricaonica