Logo

Rashodovana vozila GSP-a Beograd

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod Stefan Bgd » Sre Maj 21, 2008 9:05 pm

Izvini,ali ne izgledaju svi bas tako dobro kao na fotografijama.Kada bi ih video uzivo,video bi da nije sve bas tako sjajno.Na primer na 550 i 590 je popucala i istrulela karoserija,takodje i na 1223 i na 1241,najvise je pukao 1210.Na 1282 se nije vredelo ulagati jer bi mu trebao komplet nov motor,i morali bi da ga salju na generalni remont jer mu je sve povadjeno...Isto tako i 1245 i 1187 i 458.Znaci,kada malo bolje pogledas,remont jednog takvog kosta skoro kao i novi ik-201 ili cak ik-206.
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Sponzor

Postod avramovicsasa » Pet Maj 23, 2008 6:48 pm

konkretno mislim na 458,1187,1241 a siguran sam da ih ima jos to su vozila koja nisu mnogo radila,bila su u perfektnom stanju a to sto sada
ovako izgledaju propali su od stajanja,prljava i prasnjava.
Jedan prevoznik sebi ne sme da dozvoli da raščerupa vozilo do te mere da
ne može da ga sastavi,razumem vreme iz 90-tih kada nije bilo delova ali sada je snabdevanje redovno.
Na jednom vozilu bitno je da je šasija koja je osnova svega u redu sve ostalo može da se menja,montira kompletira a to što fali motor ili je malo
truo to nije izgovor za rashod,nekada su mnogo gori autobusi kompletirani
od kojih je ostajao samo kostur.
Recimo drugi pogoni to ne rade kao što radi Novi Beograd,vozilo služi za delove samo ako je predviđen rashod.
550,590 oni su odradili svoje i razumljivo je što su propali jer su stalno bili
u radu.
Jedan remont ne bi trebalo da košta koliko i nov autobus,trebalo bi da je bar 50 000 EUR jeftinije,jer vozilo već kompletirano stiže u fabriku.
To što kaže Welja što se više bližimo Evropskoj Uniji moraćemo i da menjamo navike,naši Pogoni izgledaju Evropski bitno je promeniti svest naših ljudi.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod WeljaBG » Pet Maj 23, 2008 7:37 pm

potpuno si u pravu sasa, novi sad ostavi samo sasiju i salje u neobus na rekarosiranje, b10m i ma rade vec dosta dugo, upravo zbog toga, bg pobogu!!! ima onoliki ikarbus koji ix cele pravi! pa gsp-u tesko da ix posalje 5 km uz autoput od pogona nbg.
e sad, jos 1 propust u radu gsp-a beograd je taj sto se svaki pogon tretira kao zasebno preduzece, pa rukovodstvo samog gsp-a nema potpunu kontrolu nad svim zaposlenim u svim pogonima, pogotovo nad nbg koji je sa "savom"(za tramvaje) i najveci u bg, on bukvalno radi kao zaseban gsp za sebe, i nervira me to sto linije iz njega idu po brdima, kao sad 42 i 53. 52, 58 itd...to bi sve trebali da rade kosmaj i karaburma, one sto idu i na bg i na nbg treba da idu pola karaburma pola nbg, a ne 65 da sve vuce karaburma a ide 70% trase upravo po nbg!!! ima li to smisla??? ja mislim da nema, a najgore su 511, 512, 531, 532, 533, 551, 552, mozda cini mi se i 521!!! nisam video g.b mozda je i on s nbg, i onda mu treba sat vremena (ovima za b.brdo) da dodje iz rusnja do b.brda, pa jos sat od b.brda do nbg do pogona, a oni jadni za rusanj, em placaju nocni 56 em ga cekaju 100 godina!!!! ma ja bi ix sve postrojio i samarao dok se ne opamete, ceo gsp, od vrxa, do dna! (tj od direktora, do poslednjeg radnika) prevaspitao bi ix ja itekako, znas kako bi lepo radilo sve, ljudi za godinu dana ne bi mogli da zamisle ovaj prevoz kakav je sad, sad bi rukovodstvo gsp-a i direkcije za javni prevoz reko da bi ljudi bili "razmazeni", ne bi bili razmazeni nego bi imali ORGANIZACIJU prevoza dostojnu 21. veku!
WeljaBG

Postod Darko » Pet Maj 23, 2008 8:00 pm

u vreme kada vecina njih ide iz pogona na liniju i kad se vraca vreme potrebno da dodje do terminusa je u proseku ~20tak min tako da ta prica uopste ne pije vodu. i nocne linije odavno drze privatnici a ne gsp. linije drze pogoni kojima ta linija ili teritorijalno pripada ili imaju autobusa da je drze. tu i tamo dodje do pretumbavanja svakako ali to nije ni priblizno tako katastrofalno kako ti pokusavas da predstavis. sta cemo da radimo, da pravimo mikro pogone da bi svaki drzao samo one koje mu terotirijalno pripadaju? cisto hipoteticki, autobus baci 1din goriva zato sto ide sa nbg na b.brdo na terminus, a da imamo pogon na b.brdu onda ne bi imali taj trosak od 1din. ali da izgradimo pogon na b.brdu i platimo njegovo funkcionisanje treba nam 5000din. eto prostog i realnog i normalnog razloga zasto se to ne radi i nece se ni raditi nikada...

no da ne idem u off preterano, cinjenica je da se seku bespotrebno vozila koja su sigurno mogla jos da rade, ja eto navodim kao primer 1241 koji je stvarno bio pojam za mnoge autobuse iz te serije ali eto sta da radis...
Darko
Član

Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 8:06 pm

Postod WeljaBG » Pet Maj 23, 2008 8:23 pm

a neretko se desi da se pokvari kod sajma.... tako da mu je pogon u makisu, odma bi otklonili kvar i bio bi u garazi, darko, razmisli malo o tome, a jos + ne sme da vozi autobus 100 na sat jer je gradski, nasi busevi nisu limitirani, ti govoris bas tako zato sto pripadas sadasnjem sistemu gsp-a ali to vreme prolazi, znaci, ne sme da ga vozi ko divljak pa da stigne za 20 min, NIKAKO! a to bukvalno i rade! on a pun a prazan mora ici priblizno istom brzinom u svim uslovima saobracaja, sem kad je kolaps, tj zastoj pa "mili" i samo sme da ubrza ukoliko uspori na odredjenoj deonici i to darko nisu mikro pogoni nego najobicniji pogoni sa po 200-300 vozila, u odnosu na deo grada i koliko linija opsluzuje, odnosno meri se gustina linija u tom rejonu, vi to ne radite pa je zato xaoticno stanje i bacate i taj 1 dinar! koji ipak nesto znaci, sto kazu, zrno po zrno-pogaca! ljudi u japanu ne potrose ni 1 jedini jen bespotrebno na 1000 vozila, a kamoli na 1 "praznu" voznju 1 autobusa, o5 razmisli malo...a sad mi reci srbija i japan ko dupe i glava, nije tacno, da se ugledamo na njix ne bi bili gde smo sad...

e da, i da ne ode o5 u off, imali bi bar 100tinak vozila vise u redovnom saobracaju, da nisu poceli da cerupaju i rasxoduju ta vozila, mi jos nemamo pare da bi "pukli" za 1000 novix u jednoj isporuci 8)
Poslednji put menjao WeljaBG dana Pet Maj 23, 2008 8:52 pm, izmenjena samo jedanput
WeljaBG

Postod avramovicsasa » Pet Maj 23, 2008 8:51 pm

Tačno je sve što si naveo nažalost ja kao Otpravnik GSP-a koji dobijam
vozila sa kojima ću da radim,redove vožnji,kontakt sa nadležnima osećam
to najbolje.
Svaki pogon vodi svoju politiku kao da je posebna firma naš Generalni Direktor jeste pravi direktor čvrsta ruka i disciplina ali ima slabu kontrolu
nad svojim saradnicima njih treba malo više da pritegne,kola se uglavnom
lome na vozačima,Otpravnicima i kontrolorima dok Održavanje,Adminis-
tracija,i ostali slabo podležu kontrolama,mora svako da zna koliki je njegov udeo u poslu,da odgovara za to što radi,da bude nagrađen i kažnjen kada se oseti da si potreban nekome i nečemu sve će se srediti.
Što se tiče linija i poteza 500 tu moram nešto da dodam,80-tih godina GSP
je trebao da dobije još jedan Pogon ,,Vrbin Potok,,mislim da je lokacija trebala da bude uz Ibarsku Magistralu gde su trebala da budu smeštena vozila za linije 511,521,531.......ali novac koji je bio obezbeđen za izgradnju nestao je ostatak priče znate sami.
Iskreno mislim da sve te linije treba da drži Pogon Kosmaj osim linije 511
jer je najbliži ili pak da na Banovom Brdu i Sremčici budu stacionirana
bar po 2 vozila da ne bi se išlo u garažu ali Pogon Novi Beograd trenutno to nije u mogućnosti da ispuni.
Recimo linije 24,44,51,59 mogu da se daju Karaburmi jer njima više odgovara.
Što se tiče Novobeogradskih linija,nekada ih je održavao Pogon Zemun jer
je to njima bilo najbliže a Novi Beograd je bio u sastavu Dorćola,ali krajem 70-tih i početkom 80-tih godina mnoge linije su nastale spajanjem
pa je recimo ogranak linije 16 i 27 spojen u 65 i tako je preuzela Karaburma,linija 16 je produžena do Karaburme pa nije bilo svrhe da i Zemun dalje vozi ali sada se moraju izbeći takvi propusti jer imamo 6 pogona koji su raspoređeni po celom Beogradu i treba se obaviti reorganizacija održavanja linija po pogonima kako bi se što više izbegla nulta kilometraža.
Inače na liniji 521 radi vozilo gr.br.476.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod WeljaBG » Pet Maj 23, 2008 8:56 pm

znaci sale, i "500dvaeskec" je "novobeogradjanin" 8)
skroz si u pravu sale! makar da se uradi to sto ti predlazes pa bi bilo MNOGO bolje i osetilo bi se odmax, ali, nadam se da ce gsp i direkcija preduzeti nesto u resavanju tog problema uskoro! :wink:
WeljaBG

Postod Darko » Pet Maj 23, 2008 9:15 pm

ako se pokvari kod sajma pre ce do njega da dodje ekipa sa nbg nego cak iz makisa. druga stvar, pod tim ~20min sam mislio na to da u 4h ujutru kad on ide iz garaze nema ama bas nikakve guzve i ne treba mu ni toliko cak da npr iz garaze dodje na b.brdo, sa sve voznjom od 50 na sat. dakle vreme je da se spustimo na zemlju i da prekinemo da mastamo. situacija je sad takva kakva je, da li ima prostora da se neke stvari promene na bolje, ima naravno i mnogo toga i ide na bolje, mislim da su mnogo zaboravili kako je bilo pre par godina ili su bili isuvise mali da bi tad razmisljali na nacin na koji misle sad...

kad beograd bude imao 5000 autobusa onda mozes da razmisljas tako. pogon koji ce da opsluzuje 50 vozila je neisplativ. i tu nema sta da se prica... i to nema veze sa japanom i srbijom.

da li ima nelogicnosti, naravno da ima i treba ih u hodu resavati u sklasu sa mogucnostima a demagogiju i sanjarenje ostaviti za neki drugi put. najlakse je reci da kupimo 2000 citara novih i da napravimo jos 4 pogona, a odakle pare za to, to nema veze..
Darko
Član

Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 8:06 pm

Postod WeljaBG » Pet Maj 23, 2008 9:40 pm

jao darko, ne pricaj gluposti CITAJ STA PISEM, TAJ AUTOBUS NE BI NI ISAO KA SAJMU NEGO U GARAZU U MAKIS I VEC BI BIO U GARAZI, AMAN! IMAJ OCI!
WeljaBG

Postod WeljaBG » Pet Maj 23, 2008 9:41 pm

pa zaradi za 2000 citara, UPRAVO TAJ 1 DINAR PO DINAR! a ne da samo trosimo i razbacujemo...a nema pas zasta da nas ujede!
WeljaBG

Postod avramovicsasa » Pet Maj 23, 2008 9:48 pm

Ne bi se novi Pogon gradio za 50 vozila ali za 100 može kao recimo Zemun ili Dorćol,tu bi automatski bila stacionirana vozila i za linije 52,53,56,88,89 pored već navedenih.
Inače u GSP-u kruže priče da se uskoro očekuje izmeštanje Pogona Novi Beograd u Orlovaču ukoliko je to tačno rešiće se ovi problemi a i očekuje
nas velika reorganizacija linija na Novom Beogradu,Bežaniji i Zemunu gde
će veliki broj liniji pripasti Karaburmi i Zemunu.
Što se tiče Citara to je već san a i najbolje i razvijenije zemlje su do sada
naručivale do 500 Mercedesa.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod WeljaBG » Pet Maj 23, 2008 9:49 pm

pa sale to mu i kazem, al on tera svoje! ne cita!
WeljaBG

Postod avramovicsasa » Pet Maj 23, 2008 9:53 pm

Tako je iznenadili su nas sa ovom isporukom svaka čast.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Stefan Bgd » Pet Maj 23, 2008 9:56 pm

Ljudi odoste vi u debeli OFF Topic jer ste pricali o novim,a ne o rashodovanim vozilima.Naravno,ja vam necu nista dirati niti brisati postove. :) :wink:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod ferdinand » Pet Maj 23, 2008 9:59 pm

auuuuu, koliko offtopica :D
Korisnikov avatar
ferdinand
Član

Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 4:26 pm

PrethodniSledeća