Logo

Autotrolej Rijeka

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Re: Autotrolej Rijeka

Postod branik » Pet Okt 28, 2016 8:50 pm

Ala smo navalili. Shvatio je nadamo se da su ovo najdobronamerniji saveti.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Sponzor

Postod branik » Sub Okt 29, 2016 1:17 am

U Beogradu se proteklih godina dogodio niz nerazjasnjenih nekontrolisanib pokretanja vozila. I dalje verujem da gremlini u motoru nisu uzrok, vec upravo nekakva greska vozaca kao sa Berlingove slike vezano za kombinaciju automatskog menjaca i stanicne kocnice, gubitka vazduha.... Igraju se ljudi prekidacima, stanicnom, sad hoce da iskljuci menjac, sad nece, i u nekom momentu dodje do greske - i tras! Nikad niko nije stradao od praznog pistolja, vec od greske rukovaoca.
Otkako se pojavila, pre mozda cetrdesetak godina, stanicna je izazvala mnogo nesreca. Prva za koju znam bila je MAN IK5 u vidu rucice pod levom rukom do volana. Lako se aktivirala, relativno brzo ispustala vazduh po deaktivaciji za kretanje i bila je omiljena medju vozacima. Medjutim, nekoliko vozila je pobeglo sa strmih terminusa poput Gepratove i Zelenog venca u Beogradu. Kasnije, na IK 110/160, bila je objedinjena sa komandom parkirne. Povuces nazad, ispusti vazduh i imas parkirnu, a napred aktivira zadnji kocioni vod - stanicna. Te vec nisu bile prakticne i redje su koriscene. Serija trolejbusa koja je u BGd dosla 1989. imala je takodje stanicnu cija je rucica bila ista (sa onom pecurkom na vrhu) kao od parkirne (koja je inace bila tradicionalna mehanicka rucica pored sedista, na levoj ruci bez blokade) i cim su vozila pocela da beze, poskidane su. Sanos 115 ju je takodje imao na kombinovanoj rucici, ali se ne secam da ju je ikad iko koristio. A na jednoj vojnoj stodesetki koju sam vozio (TAM 110T7) sam video da ima stanicnu. Sta li ce tu?
Onda su na vozilima iz devedesetih pocele da nicu male pecurke na tabli uz tastere vrata. Vremenom se uplela i elektronika, pa smo dosli do danasnjeg stanja i raznih (jos uvek nestandardizovanih) resenja: automatski se aktivira, deaktivira, iskljucuje menjac... ako vozac uradi ovo ili ono, pritisne ovaj ili onaj prekidac. Sve se radi u cilju olaksavanja posla vozacu. Njegovo ipak ostaje ponajvise da misli! Zato je covek.
branik
Profesionalni vozač

Postod FiuMAN » Sub Okt 29, 2016 6:47 am

branik je napisao:Ala smo navalili. Shvatio je nadamo se da su ovo najdobronamerniji saveti.

Naravno da jesu, nebismo bili ovdje da imamo neke zle namjere.
Poslednji put menjao FiuMAN dana Uto Nov 01, 2016 8:07 am, izmenjena 3 puta
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod profa_chb » Sub Okt 29, 2016 10:53 am

Pečurka je samo oblik elektroprekidača, ali se vezuje za rane početke elektronike :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod FiuMAN » Sub Okt 29, 2016 12:00 pm

I one su različite a iste. Neke možeš povuć i odma vratit a otpustit će na gas, a neke moraju bit povučene
FiuMAN
Član

Postod profa_chb » Sub Okt 29, 2016 2:25 pm

To je do upravljačke elektronike :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Berlingo » Pon Okt 31, 2016 11:35 am

Eto staviti ću ovdje jer znam da ćete svi čitati. Nije mi lako to napisati. Povlačim se i moj rad na vovom forumu je završen. Ne želim i neču nikoga povrjediti, ali znam kad je dosta. Pa neću ja nešto napisati a netko jedva čeka da pogrješim i onda me kritizira javno. Hvala vam svima na dobrim savjetima. Bilo mi lijepo s vama, neću vam nikad zaboraviti što smo rođenje Dore zajedno proslavili. Svima želim puno sreće. Zbogom!
Berlingo
Član

Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 12:53 pm

Postod branik » Pon Okt 31, 2016 12:01 pm

Eh, zasto, pobogu?
Osecam se i licno odgovoran.
branik
Profesionalni vozač

Postod SGB » Pon Okt 31, 2016 1:49 pm

@Berlingo
Nema potrebe za takvim stavom. Postavi se u obrnutu situaciju: primetio si da neko čini grešku, prećutao, i tome se nešto loše dogodilo. Posle bi grizao samog sebe sa onim "zašto mu ne rekoh". To što je na grešku ukazano javno, ni to ne treba da te potresa, prvo, ovde smo svi "naši", da li po struci ili samo interesovanjima, ali vezuje nas ljubav prema autobusima. Drugo, i bitnije, forum je mesto na kome se nešto može i naučiti. Čitajući ovo, neko če upamtiti priču o parkirnoj kočnici, ne shvataj to lično. Sutra ćemo se možda učiti na Branikovim, mojim, Profinim, ili ko zna čijim greškama, i bolje je da je tako, nego da svako "lupi glavom" i lično se nauči na svom propustu za sve, ne zaboravi, volan je i oružje, greške skupo koštaju i nekada se ne mogu ispraviti. Tako da mislim da nema razloga da se osećaš povređenim.
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod Шоми303 » Pon Okt 31, 2016 4:34 pm

Нема потребе за таквим потезом. Знам како се осећаш, али верујем да су сви имали добре намере. Јесу мало оштрије реаговали, али скренули су ти пажњу јер оваква грешка може да кошта живота. СГБ је дао одличан пример, замисли да си ти видео да неко чини такву, потенцијално кобну грешку, а ти прећутао да би се после оно најгоре десило. Извуци поуку из овога и настави као да се није ни десило, па да за коју годину видимо и Дорину слику за воланом :)

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod FiuMAN » Pon Okt 31, 2016 8:05 pm

FiuMAN je napisao:
branik je napisao:Ala smo navalili. Shvatio je nadamo se da su ovo najdobronamerniji saveti.

Naravno da jesu, nebismo bili ovdje da imamo neke zle namjere.
Poslednji put menjao FiuMAN dana Uto Nov 01, 2016 8:06 am, izmenjena samo jedanput
FiuMAN
Član

Postod profa_chb » Uto Nov 01, 2016 12:48 am

Berlingo, ne primaj ovo k srcu. Svima nam je drago što konačno radiš u Autotroleju, i ne bismo voleli da imaš neprijatna iskustva na poslu. Bolje je što smo mi primetili da si negde pogrešio, nego da je to video neko drugi, pa da si imao neke posledice.

Ljudi smo, grešimo :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod mishko-genija » Uto Nov 01, 2016 10:08 am

Bojim se da neće pročitati
mishko-genija
Član

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:23 am

Postod roadcrasher » Uto Nov 01, 2016 11:18 pm

Svirate da nesto znate i otjeraste covjeka, taman sam se nado da ce biti jos detaljnih slika iz rijeke.
Poslednji put menjao dusanman dana Sre Nov 02, 2016 1:37 am, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Neprimeran rečnik
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod FiuMAN » Sre Nov 02, 2016 12:43 pm

Lijepo je rečeno da je napisano u dobroj namjeri, i svi koji su pročitali su dobro zapamtili jer je tako i napisano da ti se ureže u sjećanje. Šta je sad odma nos dignuo ko malo dijete !? Može se uvrijedit kolko oće al je činjenica da mu se ovo neće nikad više desit jer je zapamtio. I to je jedina poanta i bila.
FiuMAN
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u regionu