Logo

Niš-ekspres, Niš (6)

Fotografije voznih parkova i rasprave o prevoznicima iz južne Srbije.

Re: Niš-ekspres, Niš (6)

Postod Sashco » Sre Okt 10, 2012 6:43 pm

negas je napisao:Hvala Sale. Na 186 limarija je vrh, mnogo bolje nego na slici verujte:

335/408/186:

http://i163.photobucket.com/albums/t314/negass/sshot-2-5.jpg

Video ga skoro ovde kod mene, vrhunski odrađen! Svaka ti čast na foto radovima Negas!
Image
Korisnikov avatar
Sashco
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 2:59 pm

Sponzor

Postod negas » Sre Okt 10, 2012 11:22 pm

Marko je napisao:Image

BRAVO Mare za ovu fotku, predivna i predivan najbus i predivna boja !!! :shock: :wink: Javi da si primetio da sam te pohvalio jer si zasluzio, a juce mi promakne da pohvalim tvoji rad i trud :wink: :wink: :D

Nibus-ja je napisao:А си га видео од позади Негасе са новим штоповима ко лутка :wink:

Jesam, jesam, ali nije fotogeničan, u stvarnoisti mnogo bolje izgleda:

Image

Sashco je napisao:
negas je napisao:Hvala Sale. Na 186 limarija je vrh, mnogo bolje nego na slici verujte:
335/408/186:
http://i163.photobucket.com/albums/t314/negass/sshot-2-5.jpg

Video ga skoro ovde kod mene, vrhunski odrađen! Svaka ti čast na foto radovima Negas!

Hvala Sajko radova ima dosta...
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod spasojemm » Čet Okt 11, 2012 1:44 pm

Posto je prvenac necemo mnogo da ga komentarisemo.

Image

Tadasnji pokusaj Nis-Ekspresa da napravi sistem za otvaranje bokseva "na dugme" bio je veoma smesan i primitivan, ali to je prvenac. To sto se vozacev prozor otvara klizno kao kod gradskih a staklo je tu samo zbog estetike... i sto je soferka podeljena na 3 dela... necemo nista o tome... ipak je to prvenac. Sve u svemu, posle skoro 10 godina, Nis-ekspres je napravio napokon nesto sto lici na autobus, o sasaijama necemo jer i drugi "kradu" sasije, bitna je karoserija.

E sad, jedna stvar koju ljubitelji Nibusa mozda nisu znali. Nis-Ekspres je poceo sa proizvodnjom tj. prepravkom autobusa nakon sto je kupio deo nekadasnje firme "AutoRemont Karoserija", nakon toga su pocele prve prepravke buseva. Prva generacija je imala problema oko rostilja i same sasije jer su cevi bile trule i na vibro testu u Austriji su poceli delovi da otpadaju itd, i taj bus je deportovan zeleznicom u SRB... nakon toga je Nis-Ekspres kupio Neoplana koji bi odrzavao liniju, da je nebi izgubili. Mozda je neko vidjao Neoplana bele boje sa nekim kolor motivima i natpisom "nis-ekspres" na vozacevoj strani. Nakon toga su ozbiljnije poceli da gledaju na to.

Druga stvar koja nije dobra je ta sto su za kratak period morali da izbace 4 turisticka busa sa pratecom osovinom, radnici su radili dano-nocno kako bi ispostovali rok, a po meni je ono "Sve sto je brzo, to je i..." e sad, na prvi pogled nekadasnji modeli Nibusa su na oko bili ok, ali sami zavrsni detalji su uradjeni veoma jeftino. To sto su se u pojedinim mestima videli srafovi koji su buseni zbrda'zdola nebi da komentarisem. Sve u svemu, nadam se da ce nove generacija Nibusa biti itekako dobre, a mozda dostupne i za danju prodaju, pa mozda neki vidimo i na BeoTrucku neke godine. Sve u svemu, mi smo takvi da volimo da isfusarimo...
spasojemm
Član

Pridružio se: Ned Sep 02, 2012 10:16 pm

Postod Nele Nibus » Čet Okt 11, 2012 2:39 pm

Ovaj nije prvenac sa automatskim boksevima, to je bio 501 koji je pre 2 godine isečen, a što se dalje proizvodnje tiče ne želim da pišem ono što se priča po firmi iz 2 razloga, jedan je da ne bih dobio po ušima a drugi zbog pojedinaca koji jedva čekaju da čuju tako nešto pa da piskaraju koje kakve gluposti ali ostavljam to za sebe jer ta saradnja koja se pominje je možda samo priča ništa za sad delo..
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Nibus 400.31 generacija 2007. Ko 397 ex 561
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Nov 15, 2009 2:26 am

Postod negas » Čet Okt 11, 2012 3:18 pm

Nesko ne bitno, al kada smo vec kod toga, prvi sa automatskim koliko se secam su dva brata 581 i 582 a kasnije ostali...501,9, 14 i td...
negas

Postod spasojemm » Čet Okt 11, 2012 4:28 pm

OK, neka bude, ali ajmo sada samo cinjenice. Nis-Ekspres je imao svoju halu "Karoserija" u Auto-Remontu u ulici Leskovacka BB, gde je sada TouringEuropa, pre je radio taj pogon Ekspresa, sada je pustos. Ulaz im je bio sa strane gde je Niska mlekara.

Image

Postojao je Neoplan koji sam licno video par puta. Obicno je stajao kod Rodica van stanice i na vozacevoj strani u donjem delu je pisalo "Nis-Ekspres". Ne zelim da ulazim u detalje, samo kazem da je bio i postojao.

Postojala je varijnta automatskog otvaranja bokseva kod kog letva izadnje van karoserije toliko da moze lagano da se okaci nesto na nju.

Ja se ni malo ne razumem niti pratim garazne brojeve, ali znam ono sto sam video licno.

I ostajem pri tome da je sadanji izgled OK, i da bi mozda trebalo da se nekada pojavi na sajmu.
spasojemm
Član

Postod Nele Nibus » Čet Okt 11, 2012 4:31 pm

U kakvim se uslovima radilo dole (posle rata) ti autobusi su još i ekstra ispali!
Ja za tog Neoplana nešto ne znam znam da je bilo dosta Sanosa u voznom parku, a što se te letve tiče to je tad tako moglo sa materijalnim sredstvima kojima se tad raspolagalo..
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Postod srdja206 » Čet Okt 11, 2012 8:19 pm

spasojemm je napisao:Image

Mozda se neki clanovi koji vole Nibuse nece sloziti samnom, al ovaj bus je ruzan za sve pare...
Korisnikov avatar
srdja206
Član

Pridružio se: Pet Mar 30, 2012 12:23 pm

Postod spasojemm » Čet Okt 11, 2012 9:21 pm

Nenad_KM je napisao:U kakvim se uslovima radilo dole (posle rata) ti autobusi su još i ekstra ispali!
Ja za tog Neoplana nešto ne znam znam da je bilo dosta Sanosa u voznom parku, a što se te letve tiče to je tad tako moglo sa materijalnim sredstvima kojima se tad raspolagalo..

To je bio jedan Neoplan koji je drzao inostranstvo, sada ne znam koja je linija u pitanju, bilo je po odavno, posle 2000. A upravu si za ovo sto kazes da su extra isprali, po izgledu nemam zamerki, a sada su se jos i izpraksovali, od uvek su dobre motore stavljali, sada su presli na cummins koliko sam upucen... pa izmedju Mana i Cumminsa, biram mercedesa, MAN je mnogo nezan i mekan, ne znaci da je los, ali mercedes trpi sve uslove, za cumminsa ce vreme pokazati, ugradjuju ih i KingLongove, pa... videcemo.
Sve u svemu Nis-Ekspres ide na dobrom putu, steta je sto su se ova rugla Beogradska navukla u Nisu, mogao je ekspres i dalje da ostane lider u gradskom prevozu, i da dobijemo malo vise onim troosovinaca bele boje :)
spasojemm
Član

Postod Nele Nibus » Čet Okt 11, 2012 10:20 pm

Man je bio extra, Mečka ok samo što su bez tempomata jer Mercedes svoje motore prodaje samo Setri, a Cummins se pokazao dobro samo sa osmakom(menjač) u 422, 423 i 424 kod ostalih sa šestakom leti diza temperaturu i kašlje ko asmatičar. Novi kineski Štajeri su solidni ali ipak stara Mečka može u zubima da ih nosi.

Image
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Postod spasojemm » Čet Okt 11, 2012 10:51 pm

Meckin 320hp 10ak... jedan od najizdrzljivijih motora i najboljih motora ikada napravljenih. Ali nije dobar za gazdu sa potrosnjom od 33-35l, arapi su ih dosta kupovali, a za ekspresove nisu losi ni scania-ini jer su mali potrosaci. E sad, ne znam ovaj hidrogen kakav je i kako se ponasa. Dal su samo na probu stavili o onaj ekspresov bus?
spasojemm
Član

Postod Nele Nibus » Čet Okt 11, 2012 11:07 pm

Hidrogen imaju ja mislim svi novi ekspresni (425-434), a dobri su i DAF-ovi samo oni su sa MAN-om počeli i tad su bili prezadovoljni sa potrošnjom i startnošću motora pa su na vozila koja idu preko ubacivali MAN-a, a vozila koja rade unutar zemlje i bliže inostranstvo i po neki MAN i Mečke.. Mečka je bate zakon retko kad ostavlja na putu..
PS. Srđo kad su izašli smederevci i meni su bili ružni ali pošto je ujko moj još kao nov uzeo stari 523 posle nekog vremena zavoleo sam tu ekipu i nisu mi bili ružni..

Image
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Postod negas » Pet Okt 12, 2012 1:42 am

spasojemm je napisao:Posto je prvenac necemo mnogo da ga komentarisemo.

Tadasnji pokusaj Nis-Ekspresa da napravi sistem za otvaranje bokseva "na dugme" bio je veoma smesan i primitivan, ali to je prvenac. To sto se vozacev prozor otvara klizno kao kod gradskih a staklo je tu samo zbog estetike... i sto je soferka podeljena na 3 dela... necemo nista o tome... ipak je to prvenac. Sve u svemu, posle skoro 10 godina, Nis-ekspres je napravio napokon nesto sto lici na autobus, o sasaijama necemo jer i drugi "kradu" sasije, bitna je karoserija.

E sad, jedna stvar koju ljubitelji Nibusa mozda nisu znali. Nis-Ekspres je poceo sa proizvodnjom tj. prepravkom autobusa nakon sto je kupio deo nekadasnje firme "AutoRemont Karoserija", nakon toga su pocele prve prepravke buseva. Prva generacija je imala problema oko rostilja i same sasije jer su cevi bile trule i na vibro testu u Austriji su poceli delovi da otpadaju itd, i taj bus je deportovan zeleznicom u SRB... nakon toga je Nis-Ekspres kupio Neoplana koji bi odrzavao liniju, da je nebi izgubili. Mozda je neko vidjao Neoplana bele boje sa nekim kolor motivima i natpisom "nis-ekspres" na vozacevoj strani. Nakon toga su ozbiljnije poceli da gledaju na to.

Druga stvar koja nije dobra je ta sto su za kratak period morali da izbace 4 turisticka busa sa pratecom osovinom, radnici su radili dano-nocno kako bi ispostovali rok, a po meni je ono "Sve sto je brzo, to je i..." e sad, na prvi pogled nekadasnji modeli Nibusa su na oko bili ok, ali sami zavrsni detalji su uradjeni veoma jeftino. To sto su se u pojedinim mestima videli srafovi koji su buseni zbrda'zdola nebi da komentarisem. Sve u svemu, nadam se da ce nove generacija Nibusa biti itekako dobre, a mozda dostupne i za danju prodaju, pa mozda neki vidimo i na BeoTrucku neke godine. Sve u svemu, mi smo takvi da volimo da isfusarimo...

Jao bre Spasoje al me mucis :wink: Al ne mari, posto si verovatno mladji od mene , mora da pisem...mladima sve ostaje, i treba vise da znaju od nas matorih...tako i ti... :wink: Drugo je sto je kod nas srba ono drugo, ubi mladog nedaj mu da dise, matori drze stolice i zato propadamo, al to je druga tema...

Bio je pogon za resetku . tj za stene krov i stranice van garaze, i Kamenica. Verovatno si u pravu za tu lokaciju. Sad je sve u garazi, a Kamenica otpad. Jel tako, tako je :D :wink:

Prva generacija nibusa, ne znam na kojiu mislis 96 il 2000-te, prvi je izasao 1996-te godine, a ono sto kazes da su krenuli da rade buseve tek nakon kupovine AutoRemonta, nije, jer su radili jos 1994/5 podizanje jednog niskog sanosa u visokog, i to je proizvodnja, ali OK nije imala znak nibus, a kupljena je verovatno samo hala ARemonta, a ne strucnjaci, te da su oni zasluzni za proizvodnju. U pitanju je samo prostor...Taj neoplan je bio, video sam ga na BAS-u, ali nije uopste bio deo voznog parka nis-ekspresa, vec samo mu neko zalepio nalepnicu, mozda neki kooperant i slicno, nije imao konto koliko ja znam i nikad nije radio nemacku kao nis-ekspres koliko ja znam. Mozda ko neki kooperant i slicno...

Da li znas koje je godine kupljena ta hala ili iznajmljena, znam da je 2001-ve godine bila resetka van garaze, ali ne znam koja hala, ja sam mislio Kamenica. Verovatno je ARemont, ali ne verujem da je od 96-te pre ce od 2000-te jer se tada krenulo sa radom resetke parcijalno stene, stranice, krov u alatima...Ali 96-te od kada je krenula proizvodnja sve se radilo u garazi koliko znam.

Kazes za auto bokseve, oni su tek 2001 krenuli sa njima i nisu im to prvenci, niti busevi generacije iz 2000-te. Prvi ceo nibus izasao je 1998 god sa oznakama n350, to ti je ona serija 1023-1031, tj 463-471, pa je naisa0 99-te rat i onda nakon rata izadjose 472-476 u 2000-toj. A do tada su koristili stare korovove od sanosa 315 i 515.

Sto kaze Srdja, jesu ruzni bili, jer im je kapa bila prava, i njima, pre svega njima su vozaci dali nadimak smederevci, jel su bili bukvalno ko kvadar malte ne. E sada, ostalima koji su imali povijenu prednju kapu je nekako prepisan nadimak taj, iako su mnogo lepsi bili kao takvi i po meni nisu zasluzili daih tako nazivaju...al eto...

E sad ti srafovi i ostalo sto pominjes su posledica vrlo jeftine proizvodnje i ne ulaganja u istu... :oops: :wink:

I da, pisete za motore, MAN je daleko od toga da je mekan i nezan, naprotiv, on je dosta startniji od starih mecki i td, jak, snazan, pa zemlja se trese kada stanes pored njega, pored busa pozadi kada turira...ali je cinjenica da nije izdrzavao kao satre mecke po milion i vise...po meni bas zbog toga sto je dosta jak bio, pa ga majstori furali jako po gasu...ali dobar motor mnogo. Ubijao je do milion koliko znam...daj Boze da i vise, to Nesko neka pita drajvere...

Sad bih im ja predlozio DAF, koji je jeftin za odrzavanje, malo trosi, i startan je...mada izgleda da ovo sto kupuju je najjeftinije...
negas

Postod Nele Nibus » Pet Okt 12, 2012 1:57 am

MAN-ovi zavisno od stila vožnje do generalne su gurali milionče, e sad ko oštrije vozi naglo koči i tako to do nekih 700-800.000. Sve zavisi od drajvera, a Mečka kad krenem uz brdo freza iza svira ali kad se zaleti ide ko nevreme :)
PS. Negase sećaš li se nekadašnjeg međugradskog 333 ako ne grešim sa MAN-če i manove osovine kad krenuo jedan drajver sa njim za KM kaže od Raške ka Leposaviću kad počele krivine nismo mogli da ga ispravimo pičio ko putnički auto a krivina za krivinom ide :wink:

Image
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Postod bogda78 » Pet Okt 12, 2012 7:15 pm

spasojemm je napisao:
Nenad_KM je napisao:U kakvim se uslovima radilo dole (posle rata) ti autobusi su još i ekstra ispali!

To je bio jedan Neoplan koji je drzao inostranstvo, sada ne znam koja je linija u pitanju, bilo je po odavno, posle 2000. A upravu si za ovo sto kazes da su extra isprali, po izgledu nemam zamerki, a sada su se jos i izpraksovali, od uvek su dobre motore stavljali, sada su presli na cummins koliko sam upucen... pa izmedju Mana i Cumminsa, biram mercedesa, MAN je mnogo nezan i mekan, ne znaci da je los, ali mercedes trpi sve uslove, za cumminsa ce vreme pokazati, ugradjuju ih i KingLongove, pa... videcemo.
Sve u svemu Nis-Ekspres ide na dobrom putu, steta je sto su se ova rugla Beogradska navukla u Nisu, mogao je ekspres i dalje da ostane lider u gradskom prevozu, i da dobijemo malo vise onim troosovinaca bele boje :)

Neoplan nije bio ekspresov već je bio iznajmljivan veoma kratko.To je bilo za vreme rata,i malo ranije,a već su 2000.išli Nibusi gore sa sanos šasijom.
bogda78
Član

Pridružio se: Sre Dec 08, 2010 10:44 am

PrethodniSledeća

Povratak na Prevoznici iz južne Srbije