Kao neko ko svakodnevno koristi prevoz Nis ekspresa moram da ovde nesto prokomentarisem.
Svakodnevno se vozim gradskim prevozom u Prokuplju i na linijama Prokuplje-Kursumlija i Prokuplje-Nis.
Ne znam da li uopste da komentarisem kante od autobusa, ajde videcu ali za pocetak par zanimljivih situacija.
1. U gradskom prevozu u Prokuplju uglavnom ne postuju red voznje, ne zna se kada idu, a kada ne... obicna kisa ih ometa, a kamo li sneg i hladnoca.
2. U gradskom prevozu u Prokuplju vrlo cesto pustaju autobuse koji uopste nisu za gradski prevoz, u kojima nema mesta za stajanje, vec su to klasicni autobusi sa dva reda sedista i 2 vrata (napred i pozadi) i onda mozete zamisliti sta se desava kada se takav autobus napuni putnicima. Ne mozete da se probijete do vrata, juce ujutru je jedna zena na sredini autobusa pocela da place jer nikako nije mogla da se iskobelja do vrata, a zurila je na drugi bus na autobuskoj stanici.
3. Posebna vrsta izivljavanja predstavlja situacija da milion puta vozac nece da otvori zadnja vrata!!! Valjda iz razloga da neko ne bi usao bez karte. Onda se ljudi sa kraja autobusa probijaju do prednjih vrata da izadju, a na prednjim vratima se forimira ogroman red putnika koji treba da udju i koji se sporo krece jel u redu stoje i oni koji kupuju kartu i oni koji imaju mesecnu kartu.
Desilo mi se da bus stoji citavih 4-5 minuta na stanici dok svi izadju i udju. E sada zamislite koliko je to vreme s obzirom da mu po redu voznje od okretnice do okretnice treba 20min. Ne malo puta se desilo da se putnici svadjaju sa vozacem zbog cinjenice da nece da otvori zadnja vrata.
Autobusi... pa sta reci, kante koje se sklapaju u radionici. Izuzev ovih visokoturistickih autobusa koji izgledaju pristojno, ali ne mogu ni da pridju busevima koje ima Lasta, sve drugo je krs.
Veliku mastovitost su pokazali prilikom ugradnje sedista, cega sve tu ima ihaj... a 2 puta mi se desilo da sam se vozio u busu u kome su sedista tako postavljena da imate ispred sebe samo 15cm za noge i nema sanse da normalno sedite. Do prozora niko nije sedeo, ovi ka sredini su okrenuli noge ka prolazu. Inace moj drug je takvim busom putovao do Beograda!
Takodje veliku mastovitost su pokazali i prilikom ugradnje svega onoga ispod krova.. svetla, ventilacija, itd.... cega sve tu ima... od svetlecih creva koja se koriste za novu godinu, pa do sank sijalica.
Kazu ugradjuju neke strane motore... dovoljno je videti kako se ti busevi ponasaju na uzbrdici, bore se sa dusom! Poredjenje sa vecinom drugih novih buseva je izlisno. Ne znam koje su snage ti motori ali ubrzanje je lose, a ponavljam na uzbrdici se bore sa dusom. Mnogo puta su me podsetili na one fap-famos buseve iz osamdesetih koji uzbrdo mile 20 km/h... pa onda majstor zaleti bus pre uzbrdice, pa menja brzine iz vece u manju dok ne stigne do najmanjeg stepena prenosa, i onda polako 15-20km/h dok ne izadje uzbrdo.
Jedino sto mogu da kazem da mi se zimus samo jednom desilo da bus nije imao grejanje na minus 15, putovao sam od Brusa do Prokuplja. Ali od drugih ljudi cujem da je meni to bila cista sreca da mi se samo jednom desilo.... i da se dosta cesto desava da im ne radi grejanje.