Logo

Neobus

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Neobus

Postod shtex » Uto Maj 16, 2017 8:29 pm

Da naravno, uvek se nosi neki znak šasiste, ili proizvođača motora, ali se kataloški autobus vodio kao Ikarbus, dok u FFB u to nije bio slučaj, svi su se vodili kao FAP
Korisnikov avatar
shtex
Član

Pridružio se: Ned Jan 29, 2012 5:29 am

Sponzor

Postod Zet109 » Pet Sep 22, 2017 3:12 pm

Može li mi netko objasniti razliku između gradskih Neobusa? I može li staviti sliku kabine Citte SLF. Hvala!!
MAN kann.
Korisnikov avatar
Zet109
Član

Pridružio se: Sub Maj 07, 2016 10:56 am

Postod Sloba » Pet Sep 22, 2017 3:24 pm

Kakvu razliku?

Na kraju proizvodnje postojala su četiri modela Citta.

LE (Low Entry)
Interna oznaka: 501G
Šasija: Volvo B7RLE
Motor: Volvo D7E 290 (prvobitno D7C 275)
Isporučeni svi sa Voith menjačem. Osim 25 vozila za JGSP Novi Sad, jedan je isporučen fabrici sokova Nectar a ostatak proizvedenih isporučen Čačku. Ovo je jedini gradski autobus koji je doživeo redizajn. Takođe, ako se ne varam, samo jedan u Čačku ima troja vrata.
Više detalja: http://www.autobusi.net/neobus-501g-prv ... i-autobus/

LF (Low Floor)
Interna oznaka: 503G
Šasija: Volvo B9L
Motor: Volvo D9B 310
Svi sa Voith menjačem. Osim 25 za JGSP Novi Sad, isporučen je još samo jedan autobus za Jedinstvo Vranje. Taj je imao više prostora za stajanje unutra i jednostruku prednju šajbu.

SLF (Semi Low Floor)
Interna oznaka: 505G
Šasija: Volvo B7R
Motor: Volvo D7E 290
Bilo je raznih konfiguracija. U Čačku ima vozila sa dvoja i troja vrata. Ostali kupci su Jedinstvo Vranje (1), Arriva LUV (20, ZF Ecolife) i Lasta (25, Voith DIWA). Nisam siguran, ali mislim da su pojedina vozila u Čačku sa manuelnim menjačem, dok su svi ostali sa Voith.

LEA (Low Entry Articulated
Interna oznaka: 501GZ
Šasija: Volvo B12BLEA
Motor: Volvo DH12A 340
Jedini napravljen autobus ovog tipa nalazi se u Lasti i ima Voith menjač. Šasija je stigla 2008. godine a nadograđena je tek za sajam Beotruck 2010. godine. Autobus je dugačak 18.55 metara, ima monitore na tabli sa kamerama kod drugih i trećih vrata.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod Zet109 » Pet Sep 22, 2017 3:37 pm

Da, to me zanimalo. Znaci jednostavnije rečeno Low entry,niskopodni,srednjepodni fala!

Sent from my iPhone using Tapatalk
MAN kann.
Korisnikov avatar
Zet109
Član

Pridružio se: Sub Maj 07, 2016 10:56 am

Postod Sloba » Pet Sep 22, 2017 3:45 pm

Nažalost, nismo doživeli da vidimo niskopodni zglobni na ulicama Novog Sada. U velikoj zbrci na tenderu 2006. godine je pisan tender za Ikarbus za 25 solo i 11 zglobnih, ali je Neobus nudio bolje uslove, iako Ikarbus čak nije ni imao homologaciju za solo autobus.

Onda je na otvaranju ponuda bila svađa kada je direktor Neobusa izneo činjenicu da Ikarbus nema homologaciju, pa je iza zatvorenih vrata, nakon hvatanja za gušu, upravni odbor Neobusa (bez saglasnosti direktora) predao Ikarbusu posao za zglobne autobuse.

Imao sam 9 godina i oborio sam tender. :mrgreen:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod MILE » Pet Sep 22, 2017 4:40 pm

Za koji autobus Ikarbus nije imao homologaciju?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Sloba » Pet Sep 22, 2017 5:16 pm

2007. IK-112n nije imao homologaciju za Voith menjač. Radili su ona dva iz 2006. tako da je IK-112n bio sa ZF a IK-218n sa Voith menjačem.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Se7en » Sub Sep 23, 2017 1:30 am

Da se nadovežem sa par informacija, ako može. :)
Sloba je napisao:Takođe, ako se ne varam, samo jedan u Čačku ima troja vrata.

U Čačku ima ukupno sedam Citta LE, od toga šest je proizvedeno 2007. godine i jedan 2008. godine. LE iz 2007. godine imaju Voith menjače, dok LE iz 2008. ima ZF. Takođe, ovaj iz 2008. ima rezervoar za gorivo napred i malo drugačiji putnički prostor - sedišta su marke SEGE i podolit je crne boje. Od ovih šest komada iz prve ture, dva su bila zelene boje i predstavljeni su na sajmu u Zagrebu 2007. godine. Oni takođe imaju više opreme od ostala četiri iz iste ture, kao što je rampa za invalidska kolica, stop tasteri itd... Među ta dva, jedan je upravo bio trovratni, ujedno i jedini proizvedeni. Sajamski dvovratni se razlikuje od ostalih po duplo širim vratima.

Sloba je napisao:Nisam siguran, ali mislim da su pojedina vozila u Čačku sa manuelnim menjačem, dok su svi ostali sa Voith.

2008. godine je kupljena jedna Citta SLF, u pitanju je verzija sa troja vrata, Voith menjačem i jednodelnom šoferšajbnom. Godinu dana kasnije, kupljene su tri dvovratna SLF sa manuelnim ZF menjačem i dvodelnom šoferšajbnom. Iste te godine, kupljene su i dve Lune (406P) u istoj konfiguraciji sa manuelnim menjačem i dvodelnom šoferšajbnom. :)
Image
Korisnikov avatar
Se7en
Član

Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 10:41 am

Postod Sloba » Sub Sep 23, 2017 7:21 am

Znam ja ko zna! ;)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod milos90 » Sub Sep 23, 2017 9:44 pm

Znaci oba zelena su u Cacku sad.... A koji je onaj sto je imao neki problem pa su ga raskupusali i vise ga nikad nisu sklopili,valjda je vracen u Neobus na popravku i tu je ostao,jel to bio neki Neobus iz Cacka....ako nisam nesto pomesao?
milos90
Član

Pridružio se: Čet Avg 27, 2015 10:53 am

Postod Sloba » Sub Sep 23, 2017 10:09 pm

Prva Citta SLF je imala požar u Vranju, pa je dovezena u Volvo servis i tu je autobus maltene završio karijeru. :?

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod ferguson77 » Uto Sep 26, 2017 5:50 pm

CAM00006.jpg
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
ferguson77
Član

Pridružio se: Pon Jan 19, 2015 1:30 am

Postod Nikola Obrenovcanin » Uto Nov 28, 2017 8:15 pm

Lasta Obrenovac
Neobus Citta Slf
Garazni Broj:4114
Nemate potrebne dozvole da pogledate prikačene fajlove u ovom postu.
Nikola Obrenovcanin
Član

Pridružio se: Sub Feb 11, 2017 7:42 pm

Postod Sloba » Sub Dec 02, 2017 12:33 am

Iz arhive! :)

Prvog septembra 2007. godine, Neobus je napravio nesvakidašnji performans ispred gradske kuće u Novom Sadu koji je određenom broju Novosađana i ljubitelja fabrike ostao u lepom sećanju. Iza spomenika Svetozaru Miletiću bio je parkiran Neobus 501G na šasiji Volvo B7RLE (nastupio i na sajmu u Zagrebu, posle isporučen Čačku) , meni omiljeni proizvod bivše fabrike. 8)
Image[2007] Chess match in front of Volvo B7RLE / Neobus by Slobodan Kostic, on Flickr

Naime, ovaj performans je uključio partiju šaha gde su se najbolji šahisti Neobusa borili protiv najboljih mladih šahista Novog Sada (možda i Vojvodine). Na ukupno devet stolova igrala se brzopotezna igra a autobus je bio otvoren za sve zainteresovane. :)
Image[2007] Chess match in front of Volvo B7RLE / Neobus by Slobodan Kostic, on Flickr

Jedan od igrača sa strane Neobusa je upravo bio i generalni direktor, Radenko Kostić. :D

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Re:

Postod nebkv » Sub Dec 02, 2017 2:30 am

cone je napisao:
markotar je napisao:Jel on beše niskopodan na svim vratima ili samo na 1. i 2?

Šteta što ima jako malo slika njegove unutrašnjosti, mislim da sam video samo jednu ili dve...

Na svo troje vrata je bio niskopodan, a pod se uzdizao sa stepenikom iza trećih vrata.
Šta ću, tada nije bilo digitalnih fotoaparata, imao sam idiota sa filmom od 36 snimaka da ga iskoristim za ceo sajam. :roll:

Dosta fotki iz teme se pogubilo pa ne mogu da povezem pricu
Da li je zglobni niskopodni Neobus sa sajma 1996 ovaj koji stoji godinama u krugu autobaze Autotransporta u Adranima?
Image
Image
foto.M.Dugalic
Inace prelistao sam temu od prve do poslednje strane u jednom dahu,kao ubrzani film desavanja tokom nekoliko godina,usponi,stagnacija,padovi i nestanak.Zaista steta za takvu firmu :(
nebkv
Član

Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 6:18 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski