Neobus 501G: Prvi srpski serijski niskoulazni autobus

Neobus 501G: Prvi srpski serijski niskoulazni autobus

U jeku infrastrukturalnog razvoja Novog Sada, novosadski JGSP je 2004. godine kupio veću količinu šasija za autobuse sa niskim podom – prve u Srbiji. Godinu dana kasnije, iz bivše novosadske fabrike autobusa izašao je Neobus 501G, jedan od najboljih plodova saradnje fabrike sa gradom i švedskim Volvoom.

Iako je Srbija još devedesetih godina prošlog veka videla dva niskopodna prototipa domaće proizvodnje – zglobni Neobus 25.180NGZ sa RABA motorom 1996. godine i solo Ikarbus IK-106 na Mercedesovoj šasiji, njihov razvoj je odmah zaustavljen. Bilo je potrebno još šest godina da Neobus razvije još jedan autobus pod oznakom 502G, sa volanom na desnoj strani za Maltu, ali je i taj ostao na prototipu. Potom su, 2004. godine, usledila dva niskopodna autobusa iz Ikarbusa sa Hess karoserijom na Volvo šasiji – solo IK-112.3 i zglobni IK-218.3 čija je proizvodnja, takođe, ostala na prototipu. Te godine je JGSP „Novi Sad“ kupio veću količinu šasija, a potom je raspisan i tender za karosiranje vozila sa niskim podom. Takva vozila su izuzetno pogodna za gradski prevoz – omogućavaju lakši ulaz starijim i hendikepiranim putnicima kao i roditeljima sa decom, a takođe povećavaju protok putnika na stanicama.

volvoB7RLE_chassis_jgspns2

neobus_volvoB7RLE_jgspns6

JGSP „Novi Sad“ je kupilo prvo 19, a zatim i još 6 šasija Volvo B7RLE čije je karosiranje, nakon dva tendera, povereno sugrađanima u Neobusu. Nakon probijanja rokova isporuke i plaćanja milionskih penala, svetlo dana je, septembra 2005. godine, konačno ugledao i 501G, koji se dokazao u Novom Sadu, a kasnije u Bačkoj Palanci (Nektar) i Čačku (KAVIM Autoprevoz). Jedan od prvih autobusa za Novi Sad je imao ugrađene bočne katadioptere a predstavljen je na sajmovima u Novom Sadu, a potom i u Banja Luci, gde je ceo bio ofarban u novosadsku plavu boju RAL5015.

neobus_volvoB7RLE_jgspns3 neobus_volvoB7RLE_jgspns9 neobus_volvoB7RLE_jgspns7

Samo šest meseci kasnije, predstavljen je i restilizovani model 501G, koji je imao okrugle farove umesto četvorugaonih. Do kraja proizvodnje, ovaj dizajn se samo blago menjao, a prototip sa novim dizajnom isporučen je fabrici sokova Nectar u Bačkoj Palanci, gde se i danas koristi za potrebe prevoza radnika. Tokom 2007. godine, 501G je dobio i komercijalno ime Citta LE (Low Entry – niskoulazni), kao takav je homologovan prema evropskim standardima, a napravljena je i verzija sa troja vrata. Svi autobusi ovog tipa su potom isporučivani KAVIM Autoprevozu iz Čačka, gde se koriste za gradski i prigradski prevoz.

EPSON DSC picture

Autoprevoz_Cacak_564

Svi autobusi ovog tipa su izrađeni na šasijama Volvo B7RLE. Poseduju sedmolitarske motore Volvo D7C i isporučuju 275 konjskih snaga. Uglavnom su upareni sa Voith četvorostepenim automatskim menjačem. Unutra su novosadski primerci imali 26 sedišta, dok je taj broj nešto veći u čačanskim autobusima. Do kraja su ovi autobusi ostali perjanica gradskog i prigradskog spektra Neobusa, a osim izuzetno pouzdanog motora i podvozja, lični pečat ovog autobusa čine i prostrani enterijer, kao i nenametljiv eksterijer.

neobus_volvoB7RLE_11 img0341so1 img0328pn8

(Tekst: Slobodan Kostić , Foto: Arhiv JGSP Novi Sad, Saša Conić, Slobodan Kostić, Se7en/Autobusi.NET)

 

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica