Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod FiuMAN » Sre Mar 12, 2014 7:44 pm

Nemamo motore istog proizvođača pa usporedba baš nije 100% na mjestu, ali veliki OM457 u solo Conectu troši preko 50 litara, dok mali MAN D08 od 7000 kubika troši oko 40 u gradu, prigrad ispod 35. Conecta jedva navučeš na 45 ako paziš cijelu smjenu da voziš na vrh gasa.

Prigrad radi oko 400 km na dan, grad 300, pa ti računaj razliku. Kad bi prolazili isto, dnevna razlika 30 litara, a to ti je skoro 50€ po busu. To ti je prijatelju hiljadu i pol eura mjesečno na gorivu.
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Sponzor

Postod Kassbohrer » Sre Mar 12, 2014 7:54 pm

Momci, jedan od glavnih aduta ovog Ikarbusa treba da bude cijena, otud i LE šasija i motor malo starije generacije. Ionako je primarno zamišljen za ''zemlje u razvoju'' tako da bi ta konfiguracija trebalo da odgovara.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod Alpino » Sre Mar 12, 2014 8:00 pm

I u Splitu je slično, MAN D0836(6.9 litara) sa 280KS ili FPT Cursor 8(7.8 litara) sa 330 KS troše 10-ak litara manje na 100 km nego li Mercedes OM457(12 litara) sa 299KS ili MAN D2066(10.5 litara sa EGR-om) sa 320KS. To je gotovo vozačka plaća sa svim davanjima uštede na gorivu gdje su ti manji potrošači. Vjerujem da bi bus sa novijom verzijom D0836 nego li je u Splitu ili Rijeci još manje trošio.

Ako je maksimalno E5 10 tisuća eura jeftiniji od E6 motora, sumnjam da je više, to se uštedi na gorivu u niti godinu dana. Za LE je jasno što i kako ali ako su one cijene o kojima se priča istinte mislim da to nije nešto jeftinije od Irisbus Crossway LE kakvog imaju u Novom Sadu, a troši daleko manje.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod sanos_a » Sre Mar 12, 2014 8:11 pm

kod nas u firmi imali smo man nl262 sa motor od 12000cm3 i voith menjac, vozio je lokalnu megugradsku liniju od 10km u jedan pravac i trosio je 28-30l na 100 km
Image
Prof. Dr. Sanos Avtobusovski redoven profesor na univerzitetot AUTOBUSI.NET
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Postod Aleks_BGD » Sre Mar 12, 2014 8:36 pm

profa_chb je napisao:Na IK103 se ne otvara maska, već samo onaj mali deo u sredini (kao na prethodnim generacijama još od '93 pa na ovamo). Sa druge strane, na IK218 iz 2012. i na ovoj najnovijoj masci (IK218M, Luijevi IK112, IK112LE), mislim da su sasvim lepo napravili mehanizam za otvaranje, nijednu do sada nisam video da landara.

Nije tacno.Otvaraju se sva tri dela,licno video svojim ocima u garazi kad su menjali sijalice na #134.Srednja maska ima lift i dize se na gore a leva i desna strana imaju bravice sa unutrasnje strane i otvaraju se bocno obe.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod FiuMAN » Sre Mar 12, 2014 8:37 pm

To su bili stari motori koje si lako mogao na bosch pumpi naštelat. Mi imamo SL222 turčine sa kamionskim motorm 9500 kubika. To je nešto između malog 6900 i velikog 12000 kubika. Ljeni su dozla boga, nikad krenut ni po ravnom. Al kad se zaleti ide ko lud i drži okretaje. Potrošnja po ravnijoj liniji isto ispod 30, ako vozi samo otvorenu cestu i ispod 25. Jednom su vozili navijače u Zagreb po autoputu, potrošnja 18 !!! 70 na sat jer je Voith 3 brzine pa da baš ne vrišti cijelo vrijeme
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod branik » Sre Mar 12, 2014 8:41 pm

Као што Профа рече, важна је едукација возача. Треба да научи како да користи обртни момент мотора са којим ради. Већина ће да вози највећи део пута са пуним гасом. Велики мотор ће тада да покаже сву своју снагу, и логично, већу потрошњу. Међутим, у умереној вожњи, велики ће да се врти због много повољније криве обртног момента на тек 1000, а мали и преко 1500. Тада је фактор потрошња на страни великог, а о мањем оптерећењу и хабању да и не говоримо. Конфигурација терена у највећем делу Србије је брдовита и сигурно је подеснији већи мотор који ће то одрађивати растерећено. На тај начин ће се велики искупити за евентуалну већу потрошњу дужим веком.

Аутобуско тржиште је тржиште као и свако друго. Коме се роба свиђа, може да је купи, а коме не, иде код другог произвођача!
ИК прави каква - таква возила која, опет, и у најсуровијим условима београдске експлоатације и неодржавања живе и раде 15, а неретко и 20 година. Толики је пројектовани радни век и многих западних возила, зар не? У унутрашњости Србије, код малих фирми има ИК и из осамдесетих година која је дуго возила иста посада, која су домаћински негована, у јако добром стању.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Alpino » Sre Mar 12, 2014 8:50 pm

Želiš reći da mali motor ne može imati veliki okretno moment? To ne stoji, itekaako može, ipak smo u eri turbo punjača. Pa samo primjer da će Mercedes sa velikim OM457 uz 299KS dati 1250Nm dok će recimo jedan proizvođač sa malim motorom 7.8 litarskim uz 330KS dati 1500Nm, ovaj drugi je i poletniji i dosta manje troši. To što Mercedes do ovih Euro6 novih motora je imao motore zastarjele konepcije je jedna druga priča. Doduše zna se i kako su i gdje često dolazili do poslova, u istočnim zemljama mitom i korupcijom. Mi smo od tih itsočnih od Balkanaca koji će se još zapaliti za značku Mercedesa, za firmu koja je na najrazvijenim europskim tržiptima, a mislim da to nije Njemačka nego Skandinavija i Beneluks, relativno slabo zastupljena.
Alpino
Član

Postod bockoboda » Sre Mar 12, 2014 8:52 pm

Oni najavljuju da ce u Ikarbus zaposliti jos najmanje 150 ljudi, a sada ih ima 300, pa to je 450 zaposlenih, puta neka realna 600e bruto plata je 270.000eur mesecno samo za plate. Pa koliko IK treba da napravi autobusa za 30 dana da bi imao skoro 300.000eur zarade? Ne znam tacnu cifru, ali sam cuo da je zarada po vozilu 15.000eur, za taj nas Mercedes, sto znaci da treba mesecno 20 komada praviti da bi bili na nuli. Sve mi to deluje kao bajka...sve se bojim da ako krenu u proizvodnju od 10-ak mesecno, da ce broj zaposlenih porasti na 500-600 :D
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod bockoboda » Sre Mar 12, 2014 9:05 pm

Alpino je napisao:Želiš reći da mali motor ne može imati veliki okretno moment? To ne stoji, itekaako može, ipak smo u eri turbo punjača. Pa samo primjer da će Mercedes sa velikim OM457 uz 299KS dati 1250Nm dok će recimo jedan proizvođač sa malim motorom 7.8 litarskim uz 330KS dati 1500Nm, ovaj drugi je i poletniji i dosta manje troši. To što Mercedes do ovih Euro6 novih motora je imao motore zastarjele konepcije je jedna druga priča. Doduše zna se i kako su i gdje često dolazili do poslova, u istočnim zemljama mitom i korupcijom. Mi smo od tih itsočnih od Balkanaca koji će se još zapaliti za značku Mercedesa, za firmu koja je na najrazvijenim europskim tržiptima, a mislim da to nije Njemačka nego Skandinavija i Beneluks, relativno slabo zastupljena.

Evo primera, IK218M ima motor od 10.5 litara, sa 360ks (1900rpm) i 1800Nm (1000rpm) dok Urbino 18 motor od 9.2 litra sa 310ks (2200rpm) i 1275Nm (1200rpm), i pored ZF eko menjaca, trosi vise..iako su iste tezina oba. Bolje veci motor, snaga i momenat na manjim obrtajima, i u vecem rasponu, a to utice na povecanje radnog veka motora i smanjenje potrosnje. Bas zbog toga je u svim Urbino vozilima sad motor od 10.8 litara sa malo vecom snagom, na dosta nizim obrtajima i standardnim Voith menjacem, koji dosta manje trosi, a nama su uvalili najgoru kombinaciju :D
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod Mickey » Sre Mar 12, 2014 9:47 pm

Odoste u OT, ovo vise nije Ikarbus vec mehanika i motori.. .polako samo :)

Neko je postavio pitanje oko motora u 206 i 103 za Lastru > euro 5 norme su. Drugacija je unutrasnja obloga motora za one sa eu4 i eu5 kod tih buseva.
Svakako je za trziste srbije minimum eu5 norma, pa je i ovaj prototip zadovoljio taj zahtev (samim tim je motor u startu jeftiniji, a i pouzdaniji od potpuno novog motora sa visom euro normom kome nisu resene sve decje bolesti, nastale bas zbog te eu6 norme). Autobus ce biti opremljen agregatom koji zadovoljava eu6 norme ukoliko bude bilo potrebno (izvoz u neke zemlje gde je eu6 minimum) dok je za trziste Srbije ostao eu5.
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod patrik » Sre Mar 12, 2014 10:02 pm

Jeste ja sam postavio pitanje oko motora u Lastrinim ikarima .... Pa ako moze odgovor od ovih momaka sto su bili u fabrici ..
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod branik » Sre Mar 12, 2014 10:06 pm

Nama je i E5 mnogo jer polovnjaci mogu da budu i E3.
Jeste da smo opomenuti, ali vazna je distribucija obrtnog momenta po obrtajima. Kod velikih je na 1000 vec 80 -90%.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod Alpino » Sre Mar 12, 2014 11:01 pm

Pa ovaj o kojem pričam mali motor već na 1000 o/min ima preko 80% momenta, na 1125 već full. Sve na kraju zavisi do tehničkog rješenja.

Kažem Ikarbus da je stavio ovdje E6 motor napravio bi puno bolji izbor, to je dosta manji motor i moderniji sa modernijim sustavom ubrizgavanja. On koliko sam upoznat ima kombinaciju kompresor+turbo baš valjda radi niskih okretaja tako da nema turbo-rupe i nema lošeg rada na niskim okretajima. Modere molim da ako misle da je off-topic prebace u neku prikladnu temu jer mislim da je rasprava na mjestu samo možebitno u krivoj temi i da je korisna sa tehničke strane.

@bockoboda, već sam pričao što je problem vašeg Solarisa, moguće loše proračunati stupnjevi prijenosa i preslab motor za beogradske uvjete, da je PR od 360KS vjerojatno bi manje trošio.
Alpino
Član

Postod negas » Čet Mar 13, 2014 3:59 am

bockoboda je napisao:Oni najavljuju da ce u Ikarbus zaposliti jos najmanje 150 ljudi, a sada ih ima 300, pa to je 450 zaposlenih, puta neka realna 600e bruto plata je 270.000eur mesecno samo za plate. Pa koliko IK treba da napravi autobusa za 30 dana da bi imao skoro 300.000eur zarade? Ne znam tacnu cifru, ali sam cuo da je zarada po vozilu 15.000eur, za taj nas Mercedes, sto znaci da treba mesecno 20 komada praviti da bi bili na nuli. Sve mi to deluje kao bajka...sve se bojim da ako krenu u proizvodnju od 10-ak mesecno, da ce broj zaposlenih porasti na 500-600 :D

Ma nema sanse nikoga da zaposle, mozda neke ugovorce. Oni to zbog kampanje, zaposlice i mog dedu mozda sad u kampanji :D

bockoboda je napisao:
Alpino je napisao:Želiš reći da mali motor ne može imati veliki okretno moment? To ne stoji, itekaako može, ipak smo u eri turbo punjača. Pa samo primjer da će Mercedes sa velikim OM457 uz 299KS dati 1250Nm dok će recimo jedan proizvođač sa malim motorom 7.8 litarskim uz 330KS dati 1500Nm, ovaj drugi je i poletniji i dosta manje troši. To što Mercedes do ovih Euro6 novih motora je imao motore zastarjele konepcije je jedna druga priča. Doduše zna se i kako su i gdje često dolazili do poslova, u istočnim zemljama mitom i korupcijom. Mi smo od tih itsočnih od Balkanaca koji će se još zapaliti za značku Mercedesa, za firmu koja je na najrazvijenim europskim tržiptima, a mislim da to nije Njemačka nego Skandinavija i Beneluks, relativno slabo zastupljena.

A niko ne pominje, a vrlo je vazno, pogotovu kada uporedjujes motore. Kako se ubija motor, najlakse u narodu receno diferencijalom, a to je u stvari glavni prenosnik, tj njihov prenosni odnos.

Dajte mi prenosni odnos u glavnom prenosniku, pa tek onda u menjacu i mozemo da analiziramo rad motora. Motor se ispituje na radnom stolu bez transmisije. Isti ubijes ili ga dovedes do optimalnog iskoriscenja prenosom.

Secate se, kada kazu brz i spor diferencijal. Znate svi, ne izmisljam toplu vodu. Tu je kvaka, u prenosnom odnosu glavnog prenosnika pre svega, pa tek posle menjacu- naravno sa velikom njegovom ulogom.

Lenj motor: Primer na bicikli. Stavis lanac napred na najveci nazad na najmanji lancanik. Kako ces krenuti-lenjivije dosta nego u bilo kojoj brzini, ali kada se zaletis, zaleteo si se...tako i kod busa, i svakog auta. A da analiziramo motor kao motor, nema pojma. To su ovi u tv emisijama, tipa SAT i ostalih gluposti, kada krenu da objasnjavaju neke stvari, apricaju totalno povrsno i bezveze.

Ja sam proracunavao celu transmisiju i menjao sam "diferencijale" i dobija sam potpuno drugacije performanse jednog te istog motora tj bolje da napisem vozila, tj preciznije je. Dakle, ako uporedjujemo motore, mozemo samo pod jednakim uslovima, tj istoj transmisiji pa da tako analiziramo ponasanje auta, sve ostalo, mozemo samo da nagadjamo, znate i sami. A ok, za fabricke karakteristike motore koje daje proizvodjac, to stoji naravno, to je izmereno, a i proracunato.
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski