Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod profa_chb » Sre Jun 10, 2015 3:32 am

Videli su, ali se dugo čekaju novi. Ne isplati se držati autobus van saobraćaja zbog toga :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod becks89 » Sre Jun 10, 2015 3:21 pm

Pre svega da pohvalim reportažu, a onda da postavim i par pitanja.
Prvo pitanje se odnosi na displej, jel se samo čini ili su ovde ugrađeni manji displeji, mislim konkretno na prednji displej?
Drugo pitanje se odnosi na brisače, čak i sa manjim metlicama prilikom svog rada oni bi trebali da prelaze na displej ili ne?
Treće pitanje, opet je Pilotovo sedište u kabini, koliko mi se čini, opet tu nema pojasa?

Što se tiče samog vozila, estetski izgleda neuporedivo bolje u odnosu na mnoge prethodnike iz fabrike, stvari koje mi se dopadaju obraćanje pažnje na sitnice i po fotografijama i kratkoj vožnji od juče, rekao bih da je nivo završne obrade podignut i da se to dosta popravilo. Raduje me što je izbačen ZF menjač i što je tu Voith sa 4 brzine koji se mnogo bolje pokazao, kako po performansama tako i po ponašanju u gradskim uslovima u Beogradu. Možda i previše verujem u neke stvari, ali vidim dosta poboljšanja na stvarima koje smo ovde pisali kao mane prethodnih serija, konkrento mislim na izduv klime, rešavanje podnih obloga, razmak među sedištima itd itd itd.

Čak mislim da je i ovo rešenje sa manjim staklima kod vrata, zapravo u cilju bolje preglednosti u retrovizoru, rekao bih da ta stakla nisu u boji, a sada ni po visini neće ometati vozača da precizno oceni jel ima nekoga u vratima ili ne, sada mu neće smetati odsjaj i samo staklo, ali bih voleo da i to neko potvrdi. Pored toga, barem meni estetski mnogo lepše izgleda ovako. I iskreno bih poželeo Ikarbusu još 200 ovakvih modela da napravi i proda, jer vidim da se lagano usavršavaju na njemu i da su otklonjeni skoro svi nedostatci.

A brisači, da, marginalna stvar, ali stvar koja neverovatno bode oči, nadam se da se takvi propusti neće više dešavati.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod profa_chb » Sre Jun 10, 2015 4:18 pm

Zahvaljujem!
Ariva je poručila manje displeje. Trebalo je da ih sami ugrađuju, ali su ih ipak na kraju ugradili unutar Ikarbusa (nisam siguran čiji su radnici to radili).
Nije problem dimenzija metlice već ruke brisača. Ne bi trebalo da prelaze displej kada budu zamenjene.
profa_chb je napisao:Koliko sam čuo, fabrika koja ih proizvodi je poslala pogrešne, i trebalo bi da pošalju nove, odgovarajuče, koji neće kačiti gornji segment šoferke.

Mislim da pojas za vozača nije obavezan prema ECE R16 (možda i ECE R107). Pogledaću kasnije.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Sre Jun 10, 2015 4:28 pm

Zahvaljujem na odgovorima, pojas nije obavezan koliko sam upoznat, no to nije bila svrha mog pitanja. Displej koliko sam primetio je firme Novatronic, možda su ih oni i radili?
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod milos265 » Sre Jun 10, 2015 7:54 pm

Ima li negde u kabini mesta da se spusti šolja sa kafom?
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod profa_chb » Sre Jun 10, 2015 7:56 pm

Nažalost nema... Da sam vozač, meni bi to prvo nedostajalo :o

Ima čiviluk za jaknu, za one koji su hardkor kafedžije, tu može da se okači kesa za intravenoznu konzumaciju kafe :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Sre Jun 10, 2015 9:15 pm

Kod prethodnika istog tipa iz Ikarbusa, mogao si najopuštenije šolju za kafu da držiš iza ručne na ovom "poklopcu", skoro kod svih je taj poklopac bio ulegnuti taman toliko da ne može da sklizne i nigde da pobegne. Plastičnu čašu već teže, ali šolju najopuštenije si tu mogao da držiš. Tu je šteta što je završna obrada napredovala :D :mrgreen:
Image

Takođe, i dalje nema mesta za sitnice, telefon, maramice, nalog i slično.
Moglo bi ovako nešto da se uradi na vratima, možda i tamo sa leve strane na onom "zidu" :idea:
Image
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod Mickey » Sre Jun 10, 2015 11:15 pm

Ikarbusi izgledaju prelepo, bela boja savrseno stoji, da se ja pitam bela bi bila zvanicna boja za BEOgradski gradski prevoz :)

Da se vratim na 112, moram da pohvalim uskladjivanje boja podolita, presvlake sedista, nacin lepljenja podolita, a ima tu par sitnica koje bi ja odradio drugacije ali to funkcionalno ne menja stvar (npr fali obloga onih zica kod vozacevog prozora). Mozda mogu da ponude par kombinacija boja enterijera koje su predefinisane unapred, pa da ne bude svaka serija razlicita... mozda bi mogli da naprave sablon za onu crnu liniju ispod vozacevog prozora (cine mi se razlicitim, mozda gresim), mada mi je drago sto sada postoji taj crni deo koji spaja prednju masku sa linijom bocnog stakla, kao i onaj deo u boji preko poklopca hladnjaka... mozda bi i mogli da povuku onaj drugi red sedista sa desne strane malo ka napred??

Uvek ima mesta za napredak ali cini mi se da polako stizu do tacke kad ce biti kao onih 65 103ki u LUVu koje su dugo bile pozeljne, a bogami i sada pozelim da one dodju na polazak koji cekam :)

Sto se tice brisaca, kriv je dobavljac... situacija je takva kakva je, mozda ce IK na njih nekako uticati, mozda ce ih promeniti, mozda nista od toga ali svakako bolje da su busevi na ulici pa ce se to zameniti kad ovi isporuce.. (ko da ih cekaju iz Spanije, nikako da stignu)
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod Шоми303 » Čet Jun 11, 2015 12:44 am

Надам се да ће постати легенде као те 103-ке, мада тешко. Онаква серија се не ради сваки дан :)
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod milos265 » Čet Jun 11, 2015 1:44 pm

profa_chb je napisao:Nažalost nema... Da sam vozač, meni bi to prvo nedostajalo :o

Ima čiviluk za jaknu, za one koji su hardkor kafedžije, tu može da se okači kesa za intravenoznu konzumaciju kafe :mrgreen:

Ima rešenja i za to, okreneš klocnu na bok, staviš krpu i sve to smestiš pored sedišta! :mrgreen: 8)
milos265
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Čet Jun 11, 2015 1:53 pm

Ti si genije! :D

Ja sam oduvek zagovarao teoriju da su naši ljudi sposobniji od ljudi na zapadu, jer sa daleko manje resursa mogu da smisle nešto pametno i praktično. Da si od početka imao držač za šolju, ne bi bio tako kreativan :mrgreen:

Šalu na stranu, voleo bih da kod najavljenih 45 LE-ova vidim držač za čaše, pregrade za sitne stvari, kao i malo pametnije rešenu instrument tablu, ali o tome nekom drugom prilikom...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod milos265 » Čet Jun 11, 2015 7:28 pm

Hvala, hvala! Kad voziš Ikarbusa 10 godina, konstantno razvijaš kreatvnost :mrgreen:
milos265
Profesionalni vozač

Postod Aleks_BGD » Sub Jun 13, 2015 11:21 am

Javio se problem sa kamerama,naime kamere u putnickom prostoru mogu da se okrecu rotiraju za 360 stepeni,pa mladji putnici luduju vrte ih levo desno a ovi iz direkrcije size,zovu firmu firma zove vozace pa ljudi ni krivi ni duzni moraju da staju da ih vracaju u redovan polozaj.Cak sta vise,sefovi su okacili obavestenje kod nas u rasporedu da ce poceti da kaznjavaju vozace zbog okretanja tih kamera i eto ljudi ih nae...se ni krivi ni duzni.I opet kazem Ikarbus nikad nece napraviti bus onako kako treba uvek ce se naci nesto sto je tu fus... :roll:
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod profa_chb » Sub Jun 13, 2015 12:17 pm

Arriva je unajmila ljude koji rade kamere, cela priča nema veze sa Ikarbusom :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Sub Jun 13, 2015 12:21 pm

A ko je napravio genijalno rešenje, da kamere mogu da se dohvate?!
Ne vidim kakve veze vozači imaju sa kamerama i zašto ide po njihovim leđima, ako već ljudi iz Ikarbusa nisu stavili na mesto gde se ne može dohvatiti, onda su ljudi iz Arrive već trebali da utiču na promenu položaja kamera, baš iz ovog razloga. A ne vidim, kakve veze ima direkcija sa kamerama?
Korisnikov avatar
becks89
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski