od becks89 » Pon Apr 13, 2015 1:10 pm
Au au šta ispisaste ovde... Ajmo redom, Slobo, između Ikarusa gore pomenutih, i N serije je, ako se ne varam bilo 12 punih godina i otprilike 9 različitih serija proizvoda iz Ikarbusa, manje ili više različitih, niko nije uskočio u nove autobuse, možda vi u NS, što ste do juče vozili Neobuse iz 85. godine pa sad seli u niskopodne autobuse, ali to je već neka druga priča...
Elektronika je ok, slažem se da treba napredovati i upotrebljivati novotarije, ali u granicama normale, danas samo što pikslu ne prave da se na dugme otvara, najmarginalnije stvari su spojene na centralnu jedinicu, releja na kilo, osigurača na kilo. Ispadne kontakt sa sijalice, pali se centralna lampica koja ti bode oči, čemu to, far ionako ne možeš da popraviš u vožnji, kad stigneš na okretnicu trebalo bi da obiđeš bus, tada bi uočio da ne radi i kada bi govorili o idealnim uslovima, pozvao servis da reši, ovako u našim uslovima, ako si lud, kupio sijalicu ako je pregorela ili sam popravio kontakt. Sad će reći neko, to što bode oči upozorava vozače, da upozorava, one koje zanima, a tog što zanima, primetiće svakako, dok one druge možeš peckati strujom, njemu neće smetati ništa...
Evo ti primera, Ikarbus IK-202, 97. godište i Ikarbus IK-218, 2012. godište. Isti polazak, iste posade, ista linija, ovaj prvi dok nije malo doveden u normalno stanje, jer je godinama raskantavan, imao je par isključenja, posle toga svaki dan po 2 smene bez problema, stvari kao što su sijalice i čuda se u hodu rešavaju. Ovaj novi, oćeš senzor ovaj, pa servis onaj, pa glave vrata, pa pucaju nosači, pola tih vozila je više provelo na kanalima i poisključivano zbog raznih problema i problemčića, pa hoćeš sijalica ova, pa menjaj kontakt onaj, pa radi na ovom, to je rupa bez dna, kako je izašao iz garantnog roka počelo je da crkava jedno po jedno, popraviš jedno, crkne drugo, i tako u krug, možda Raba nije ni najmodernija, možda nije ni najtiša, ali ona odrađuje svoje, a ova nova kola kako rade, bolje da ne rade, naravno, ima ***CENZURISANO*** koji će ga voziti makar jedne sijalice nemao, bez guma i bez kočnica, ali to je opet neka druga priča. Suština priče je, ovaj matori i kad se nešto pokvari, nema tu puno filozofije šta mu može biti, kod novog može biti mali milion kombinacija, taj novi 3 puta ode u Ikarbus zbog paljenja abs lampice, četvrti put kad su ga poslali u Ik, oni isekli davač i onda ništa ne pokazuje, al nema ni abs ni asr... Inače u garantnom roku je tad bio, toliko o novotarijama, lepo je to, ali ako želimo da težimo nečem novom i modernijem, ne trebamo ni da gubimo na kvalitetu istog tog proizvoda.
Profane, ajde da kažem solidno poznajem elektronske sklopove, mada baš nešto i nisam puno išao u školu, al' struku sam toliko izučio za ove godine, da logički mogu da povežem kako i šta radi. Druga stvar, niko ne spori da su neophodni negde, ali negde ih ima gde nisu neophodni i to je problem.
Kada sam pominjao štelovanje kočnica, ne znam koliko je baš pametan da vozač sam sa svojim alatom šteluje kočnice, koliko god to bilo jednostavno i lako...
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net