Logo

Pogon "Novi Beograd" (06.04.2008-29.04.2012)

Stare i zaključane teme

Postod danilo » Čet Jan 06, 2011 2:52 pm

Preksinoć kad se vraćao iz grada me je od stajališta "Trg Slavija /Nemanjina/" do Bloka 30 vozio, sada već redovno vozilo sa 12/83, IK-202 sa GB 1261. Samo da podsetim da je do pre možda mesec i po dana na ovom polasku radnim danom bio redovan GB 1258.

Po samom ulasku u vozilo mogao sam da zaključim da je u rukama iste ekiše vozača koja je radila na GB 1258 isti polazak. Tu je sa leve strane u vozačevoj kabini držač za turažanu tablicu (napravljen, dimenzionisan tačno po merama turažne tablice), kao i drzač za mobilni i ostale sitnice, takođe sa leve strane. Tu je i plava traka na bočnom, vozačevom staklu koja ia ulogu štitnika od sunca, a i estetsku ulogu sa kojom vozilo lepše izgleda.
Uredno, malom limenom tablicom zakrpljena rupa na sredini volana, kao i mala vratanca od vozačeve kabine. Slični i dopunjeni detalji sa GB 1258, o tome sam već ranije i pisao. Tako da ovim putem mogu samo da pohvalim opšte stanje vozila kao i vozače koji ga duže, zaista svaka im čast, vidi se da se maksimalno trude oko ovog vozila i da im je stalo do opšteg izlgeda i stanja autobusa.

Sada malo o instrumentima, ima novi, ispravan tahograf, nema obrtomer (mislim ne postoji na samom tahorafu, nije ukraden), sat takođe radi (tačno je i vreme na njemu), pokazovač za nivo goriva u rezervoaru ne radi, voltaža na otprilike 25 V, pritisak ulja na leru oko 2 bara, znači u granicama normale, temperatura na oko 75 stepeni C. Pritisak na oba kočiona kola iznosi u proseku 7,5 - 8 bara.

Odlično vuče, takođe dosta dobro koči, šalta bez problema, samo da podsetim, zna. da znate, ali GB 1261 je pre par mmeseci dobio automatski menjač marke "Voith". Prav je, stabilan, karoserija je u zadovoljavajućem, stanju. Takođe grejanje vozila solidno radi, kod vozača je i donekle toplo, pozadi u salonu ne znbam kako je.

Pozdrav :!: :) :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod mihajlo » Čet Jan 06, 2011 3:00 pm

Одличан је Петроније. :D Баш волим да видим зглоба на 55.
mihajlo
Član

Pridružio se: Ned Apr 18, 2010 9:11 am

Postod MILE » Čet Jan 06, 2011 3:09 pm

Danilo, hvala na raportu baš me je ineresovalo kako se drži #1261 mnogo volim taj auto. Moguće je da #1258 ima nekih priblema ili je #1261 bolji od njega pa su promenili kola. Da li si video skoro #1258?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Čet Jan 06, 2011 3:20 pm

Video sam ga prekjuče, prepodne prošao kroz Ulicu Nikole Dobrovića, verovatno ga je vozča isključio sa terminusa Bežanijska Kosa. Nema redovno zaduženje, sada je rezerva.

Za izveštaj molim i drugi put :!: :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod n_idza » Čet Jan 06, 2011 5:37 pm

Stefan Bgd je napisao:He he,pa retko ko ne zna za Žišku i njegovog "pomoćnika"... :D

Ja pomoćnika ne znam. :) :P

btw: Dobre slike sa 55, lepo izgleda 1219.
Image
n_idza
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 15, 2010 12:21 pm

Postod Stefan Bgd » Pet Jan 07, 2011 1:55 am

Hvala momci,bila je zaista sjajna vožnja sa Petronijem 1219,još kada se prešalta sa međugasom...Sjajan auto. :)

MILE je napisao:Može i sa #1219 komotno da se radi, na slikama izgleda daleko pristojnije od pojedinih kola iz te serije.

Veruj mi,svakako je jedan od najboljih uz makine poput 1216,1218,1261,1274... :wink:

danilo je napisao:GB 1219 je jedno vreme, pa do skora, imao redovno zaduženje u šihti na liniji 52.

Idalje je tamo redovan,vidi se da vozač o njemu vodi računa,što je za svaku pohvalu! :)

mihajlo je napisao:Одличан је Петроније. :D Баш волим да видим зглоба на 55.

Lepo je videti zgloba na 55-ci,pogotovu kada se provlači kroz naselje u Starom Železniku...To je pravi doživljaj,tamo kod one lakat krivine gde se skreće ka brdu i okretnici... :P :D
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod Stefan Bgd » Pet Jan 07, 2011 2:07 am

danilo je napisao:Video sam ga prekjuče, prepodne prošao kroz Ulicu Nikole Dobrovića, verovatno ga je vozča isključio sa terminusa Bežanijska Kosa. Nema redovno zaduženje, sada je rezerva.

Taj auto je redovan i ima svoje zaduženje u šihti na 74-ci.Već sam čini mi se pisao o tome.
On je potrošač ulja,proverio sam u pogonu u rasporedu,zato je i skinut sa 83-ke i dat u šihtu.
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod Bucko » Pet Jan 07, 2011 2:57 am

Stefane,svaka cast za slike od 1219 i 1285.Posebno od 1285,jer savrseno izgleda na okretnici u mojoj zavejanoj Sremcici :)
Bucko
Član

Pridružio se: Uto Dec 14, 2010 5:32 pm

Postod danilo » Pet Jan 07, 2011 11:55 am

Stefan Bgd je napisao:
danilo je napisao:Video sam ga prekjuče, prepodne prošao kroz Ulicu Nikole Dobrovića, verovatno ga je vozča isključio sa terminusa Bežanijska Kosa. Nema redovno zaduženje, sada je rezerva.

Taj auto je redovan i ima svoje zaduženje u šihti na 74-ci.Već sam čini mi se pisao o tome.
On je potrošač ulja,proverio sam u pogonu u rasporedu,zato je i skinut sa 83-ke i dat u šihtu.

A moguće da je postao jednosmenac na 13/74. Tamo je bio redovan GB 1276, on je sada otišao na liniju 17, a na 13/74 bi bila rupa, mislim bez redovnog vozila.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod TROLAMAN » Sub Jan 08, 2011 4:54 am

Sinoć je na Novom Beogradu održano slavlje u noći između Badnje večeri i Božića u prisustvu novog Generalnog Direktora,Predsednika Gradske Vlade,
ostalih nadležnih i mnogobrojnih kolega.
Najavljeno je za ovu godinu pored pomenutih trolejbusa,30 tramvaja i 100 novih od 250 naručenih autobusa,Panik tasteri,Klima uređaji za 463 autobusa
i dosta novina..... što je objavljeno jutros na Jutarnjem programu .
TROLAMAN

Postod profa_chb » Sub Jan 08, 2011 10:53 am

a pare za sve to od božić bate :lol:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod TROLAMAN » Sub Jan 08, 2011 12:43 pm

Aha od 2,5 miliona Deda Mrazova/Mrazica :lol:
TROLAMAN

Postod Stefan Bgd » Ned Jan 09, 2011 12:04 am

Da izbacim i reportažu sa 56-ce koju sam vam obećao.
Dakle radili smo jutarnju smenu na 4/56,redovan auto 1199.Znao sam da je ovako karoserijski oronuo,ali da je onakva kanta...to nisam očekivao.
Naime u početku je bio relativno OK.Izašli smo s njim iz garaže i obavili polazak sa Zelenog venca do Petlovog brda.Bus se sasvim normalno ponašao,čak je i relativno fino vukao,međutim priča tek sledi...
Evo fotki sa okretnice na Petlovom brdu:
Image
Image
Nepunih 5 minuta posle toga,na 2-oj stanici od okretnice za dlaku smo izbegli katastrofu.Samo što smo skrenuli desno u ulicu Milorada Draškovića neposredno pre stanice zaglavila se sajla gasa i motor je dobio punu turažu.
U trenutku sam bacio pogled i video ćaleta koji pokušava da ga izbaci iz brzine (što je najgore automatik je to) na taster,uspeo je da ga umiri tako što ga je pritisnuo kočnicu koliko je mogao i nije puštao,a potom je povukao ručnu.
Kada ga je umirio,rukom je pokušavao da vrati papučicu koja je propala do poda...Međutim to je bilo bezuspešno i sva sreća te je uspeo na vreme da menjač ubaci u neutralan položaj pri punom gasu.Ugasio je motor i ponovo ga upalio međutim ista priča,motor je urlao i zvučalo je kao da će da eksplodira.
Sve se to izdešavalo u roku od pola minuta.Zamolili smo izbezumljene putnike da napuste vozilo,i ugašen autobus polako spustili par metara dalje gde smo sačekali servis.
Evo par slika sa mesta događaja:
Image
Image
1199 i servisno vozilo 66:
Image
Majstor na zadatku:
Image
I dijagnoza je sledeća...Neki "stručnjak" je ubudžio neodgovarajuću oprugu koja je zaglavila sajlu i samim tim je motor dobio turažu kao kada se da "gas do daske".Majstor je stavio novu oprugu međutim i sama sajla nije u najboljem stanju te nas je savetovao da polako odemo za garažu.
Do tamo smo se "klackali" punih 40 minuta.Rečeno nam je da 1199 ostavimo u lameli i uzmemo druga kola.
Još par slika 1199,vozačeva kabina i instrument tabla:
Image
Image
Unutrašnjost noću i danju:
Image
Image
Image
I za kraj 1199 u lameli:
Image
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod Stefan Bgd » Ned Jan 09, 2011 12:17 am

U zamenu dobijamo auto 1231.On ovako nije loš ali mu je mana slabo grejanje a s obzirom da je napolju bilo prilično hladno i njega smo ubrzo vratili u garažu.
Evo malo slika:
Image
Instrument-tabla:
Image
Unutrašnjost:
Image
Image
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod Stefan Bgd » Ned Jan 09, 2011 12:31 am

Sledećeg smo dobili 1213,staru MAN-čugu.On isto ide fino,dobro koči čak i grejanje nije loše ali džabe kada sve izduvne gasove uvlači unutra u salon,da se čovek otruje,tako da je i on vraćen nazad u "štalu".Evo par slika:
Na ulasku u garažu:
Image
Instrument tabla:
Image
Unutrašnjost:
Image
Image
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva