Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod branik » Sre Mar 13, 2013 9:46 pm

Некад се толерисало тренутно прекорачење. Али, ако би била равна црта или би трајало дуже, оде бар 10%, а ако није први пут и више и(ли) дуже. Зато је брат био набавио кључ...
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Sponzor

Postod danilo » Čet Mar 14, 2013 9:52 am

Pa kažnjava se... Sad ima ta fora, ako je trenutno možda i ne kazne i sve zavisi da li prvi put prekoračuješ ili učestalo to radiš.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod danilo » Čet Mar 14, 2013 11:22 am

Sinoć sam bio na 5/27 (trosmenac), III smena, i tamo me čeka koleza moj sa sve munjom A-1049 (IK-201; 2002. godište)... Inače zatvorismo liniju pošteno, pošto smo bili zadnji na liniji sa oba terminusa...
Mogu vam reći od kako je stigao sa remonta ono je drugi auto. Nije bio loš ni pre remonta kada je redovnost, na isto 5/27, ali sada je i sa terhničke strane mnogo pouzdanij i bolji auto.

Pored onoga što sam pisao prošli put, subota na 3/27 kad sam bio, kada sam i fotke postavljao pa do sada je malo još sređen... Dobio je novo osvetljenje tahografa, novu lampicu, prekidači zadnjih maglenki i za isključenje ASR-a, koji su falili, su nabavljeni i montirani.
Grejanje rastura, od cirkilacione pumpe ti se usija koleno, ispravan je i ventilator, kao i kalorifer ispod vozačevog sedišta, isto jako dobro greje, da jednostavno mora često da se isključuje jer zna da bude prevruće.
Novo vozačevno sedište je izuzetno udobno, ispravna je pneumazita...
Volan izuzetno lak za okretanje, ne čuje se pumpa volana, mota se kako hoćeš...
Celo osvetljenje auto, spolja, iznutra je ispravno, sve radi, LED rasveta putničkog salona odlično osvetljava.
Napred pult čitav, farban, nema oštećenja.
Temperaturu je najviše dizao do oko 83 stepeni C, drži inače na oko 79 do 80 stepeni C. Ulje u motoru u redu, pritisci vazduha napred 8 bara, pozadi 7 do 7,5.
Ispravan tahograf, brzinomer, sat i merač pređen km.
Izuzetno je čist, ceo, a naročito napred, nema puno prašine, sve je dotegnuto i utegnuto.

Stvarno auto za primer, nije ni čudo što on radi zadnji... Sad mislim da stvarno od GSPovih može da se proglasi za najbolji auto na 27ici... :) :D ;) 8-) 8-) 8-)
Odradi bez ikakvih problema sve tri smene od 7 do 00:30, nema kvarova, nema primedbi, nema problema, teraj i uživaj :!: :!: :!: :D :D :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Mar 14, 2013 12:06 pm

Išao sam juče sa tri auta: A-966 (na 12/27 u podne), A-989 (na 4/65 u podne) i A-926 (na 19/65 u podne), a njih sam u zadnje vreme relativno skoro pisao, koliko mi se čini, na A-966 sam jednom i bio na smeni...

Ovako su sva trojica limarijski u sličnom, zadovoljavajućem stanju.
A-966 je rađen negde oko i posle Nove Godine u Bravariji na Karaburmi, sređivana je šasija i rešetke koje su varene, a mislim i da je oplata delimično menjana i to sa zadnje strane, kao i da je palo farbanje karoserije. Jedino su trapovi na III osovini katastrofa, tu bije, udara, lupa i trese, dok na prednje dve osovine nije takvo stanje, već je mnogo bolje i da kažem uobičajeno, normalno. Visina u redu, ne pada, ok je udobnost na I i II osovini, ovo za III stoji.

A-989 je isto rađen, ali prošle godine, beše negde jesenas izašao iz Bravarije na Karaburmi (sećam se da je prvi dan ili prhi dnaa posle sređivanja jednom upao na nekog jednosmenca na liniji 65), menjana je cela oplata, isto mislim da je rađen nešto na foru kao i A-966 da je varena i sređivana šasija i rešetke na mestima gde je bila slaba i gde je bila pukla. Isto visina ok iznivelisana, iako je bio već maltene pun, popodnevni špic.

A-926 je pre nekoliko godina imao poluremont, ja mislim, al nemojte me držati za reč, u Centralnom Remontu na Dorćolu, i do sada je sasvim ok auto oplata je posle A-989 od ove trojice u najboljem stanju, jer na A-966 nije nešto posebno i već je počela i korozija da probija.

A-926 je juče u podne nabio temperaturu (ne znam tačno do koliko, ali pretpostavljam, ako ne cela stotka onda se tu sigurno negde oko stotke vrtelo), posle je odradio do kraja II smenu i negde u toku III smene ga je zamenio A-911 koji je odradio i zadnji obrt. Temperaturu je držao na nekih 80ak stepeni C, maltene stalno, kada je mene vozio.

Ovako najstartniji od ove trojice, koji najbolje vuče bi bio možda A-926, mada su tu i ova druga dvojica, mnogo se nešto po tom pitanju i ne razlikuju, onako osrednje dobro vuku, nisu mnogo tromi, mada A-989 bi možda od te trojke bio i najtromiji. Koče svi ok, ispravni su svima nožni retarderi, ne zanose mnogo prilikom kočenja.

Prvi treći imaju Kienzleov tahograf sa obrtomer, drugi isto samo bez obrtomera. Svi su ispravni su brzinomeri, a ovoj dvojici su obrtomeri neispravni. Satovovi, ko Švajcarci, svim ispravni. Ne znam tačno za km satove kakvo je stanje...
Neispravni su merači za nivo goriva u rezervoaru, s tim da ga A-966 i nema uopšte, samo gola rupa na tabli.Svim je ok struja na akumulatorima, između 25 i 27 V. Ulje manje - više su u redu pritisci, a izuzev A-926 to oko temperature što je bilo na drugoj dvojici stalne temperature između 78 i 88 stepeni C. Vazduh svima u redu, između 7 i 8,5 bara.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod avramovicsasa » Čet Mar 14, 2013 11:33 pm

Tramvaj gr.br. 270 je u očajnom stanju,danas je Putnicima na prvim sedištima trebao Gel za Tuširanje jer ceo prokišnjava. :(
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod danilo » Pet Mar 15, 2013 9:40 pm

Evo i danas uporedni test... Na crtu staju tri Karaburmina auta pa da vidimo kako stoje stvari...
Naime i danas sam se vozio u tri Karaburmina auta, koja su mi interesantna za pisanje kontrola... Inače vozio sam se danas i u par trolejbusa i tramvaja, ali nemam šta za njih posebno da napišem u smislu da bi kontrola bila interesantna.

U pitanju su: A-1094 (17/65, umesto A-1051; IK-201; 2002. godište), A-924 (3/27, umesto A-1011; IK-201. 2000. godište) i A-921 (linija 31, IK-201; 2000. godište).

Ovako limarijski ispade da je od ove trojice ipak najbolji A-1094, dosta se dobro drži jedino reklama mu je već dotrajala, što se jasno vidi po stanju u kome se nalazi, jer je na više mesta počela da se odlepljuje folija reklame (Pepsi), a posebno na prikolici. Ovako prikolica je dosta stabilna u vožnji, nešto mnogo ne skače, a ni trapovi se ne čuju ni na jednoj osovini. Visina isto je dosta stalna na svim jastucima, odlično je iznivelisana, ali nije ešto ni bilo mnogo putnika, a naročito posle Zelenjaka.

Što se A-924 tiče, tu sam i ranije pisao, ona stamena reklama se odlično drži, sve je u redu, a i prikolica je podosta stabilna i ne skače u vožnji, trapovi se ne čuju isto, a baš sam bio u prikolici i zaista je stabilna i sve je u redu, a dobro je i izamortizovana.

Ipak najgori je A-921 mislim limarijski, jer su njemu limovi skroz otišli, znali me je truo, em se farba skinula, a na više mesta je oplata duž celog auta oštećena. Pogotovu je oštećen na bokovima prikolice, ali i sa strane, prednji poklopac labaviji. Visina je isto podosta stalna na svim jastucima, onako nije da nije bio pun.

Sad na crtu kad stanu opet najbolje ispade A-1094, mada nije bio mnogo pun i samo smo se po ravnom vozili, osim Brankove, tu je izvukao dosta dobro, negde II brzina. Opet najtromiji je A-921, ali i A-924 nije nešto mnogo bolji. Tu smo sa 3/27 išli, a ispred nas je kupio 2/27. Obojica su trobrzinci, pa razvlače dosta brzine, I dosta duga, malo obojici i ventili lupaju, al drže se za rezervu ok, za šihtu dušu dali.

Tahografi na svoj trojici je marke "Kienzle"... Na A-1094 je ispravan brzinomer, a na A-921 i na A-924 nisu ispravni brzinomeri i na njima su kazaljke popadale na nulu. Obrtomeri na A-921 i A-924 su neispravni, a na A-1094 na njegovom tahografu fabrički nema obrtomer, na A-921 kazaljka obrtomera je na nulu pala, dok je na A-924 zaglavljeno na oko 1500 o/min. Satovi na A-1094 i na A-921 su ispravni, na A-924 neispravan, kasni oko 1,5 sat. Za km satove već nisam siguran kako stoje stvari, nisam uspeo da ih vidim.

Svima su merači za nivo goriva u rezervoaru neispravni i kazaljke su svima popadale na nulu.
Struja na A-1094 i na A-921 je na oko 24 do 26 V, dok je na A-924 neispravan voltmetar. Pritisci ulja u motoru manje - više isti od oko 1,5 do 2 bara na leru pa do oreko 5, 6 bara pred prešaltavanje u višu brzinu. Što se temperature tiče ni jedan od ovih kola nije dizao temperaturu, držali su u rasponu od oko 80 do 80 stepeni C (A-924). Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drže između 7 8 i,5 bara, sva trojica.

Svima rade svi validatori u putničkom salonu, kao i paneli kod vozača.
Na svim kolima je neispravno grejanje putničkog salona, kako u prednjem delu, tako i u prikolicama. Kod vozača grejanje jeste svim ispravno, u principu svima radi cirkulaciona pumpa i ventilator, a možda i kaloriferi kod vozača. OK greju manje - više, ok je napred grejanje, mada je na A-921 i na A-924 nešto slabije grejanje, slabije su cirkulacione pumpe.

Kočenje svim su ispravni nožni retarderi, lepo hvata, ok koče.

Na A-924 je postavljen novi prekidač za svetlo vozača, koji je falio par meseci.
A-921 dosta je šupalj, ima dosta rupa po oplati, kao i oko prozora, vrata i šoferci.
Na A-1094 je labavo II krilo na I vratima, malo se otvori u vožnji pa ulazi hladan vazduh.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Mar 17, 2013 2:23 am

Večeras smo imali manjih problema sa A-1049 i to na 3/27 (trosmenac) uveče...
Prvo krenula da zezaju III vrata, izgleda da je do struje bilo, da gubi kontakt i da neće da se otvore kad se stisne taster za sva vrata, već moraju zasebno da se otvaraju, a pri zatvaranju nema problema.
Posle kad u zadnje krugu, kod Pravnog krenu da zezaju i I vrata (II krilo), otvore se, ali i dalje vazduh šišti (ispušta vazduh) i na zadnjem kolu krene da pada pritisak.
Na Trgu Republike isti problem, sad povremeno su htela da se zatvore, povremeno ne. Na kraju su se uspešno zatvorila, ali ne zadugo, na već prvom stajaluštu ("Resavska", u Bulevaru Kralja Aleksandra, u smeru ka Mirijevu III) isti problem i na kraju nikako nisu mogla da se zatvore, uz silne pokušaju... Kada se rukom zatvore, ona se sama ponovo otvore i sve tako, a vazduh stalno ispušta i malo pada pritisak na zadnjem kolu (možda na oko 6 bara, ne ispod toga).
Na kraju (oko 22:40) isključismo za garažu, morali smo da podglavimo krilo PP aparatom, jer je bilo užasno i neizdrživo hladno u vožnji, iako je grejanje, kao što sam već pisao, odlično i besprekorno. Garaža, kraj oko pola sata ranije, nije do kraja odrađen zadnji pravac, ali šta da se radi, druge nije bilo.

Malo i struja nešto zeza, ne primećuje se u vožnji, sem toga oko kontakta III vrata, ali ponekad na komandnoj tabli slabo svetli lampica alternatora.

Ovo drugo je sve po starom, sve je ok, drugih kvarova, problema i oštećenja nema, sve drugo dosta dobro radi, grejanje, osvetljenje, u redu je upravljački mehanizam, kočnice, dobro, šta više fenomenalno vuče.
Temperatura između 75 i 80 stepeni C, sa stalno uključenom cirkulacionom pumpom.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod avramovicsasa » Ned Mar 17, 2013 8:35 pm

-Jel neko primetio da gr.br. 481 nema kompletan donji lim od pogonskog točka do trećih vrata,zeva rupčaga. :shock: :( :evil:
avramovicsasa
Otpravnik

Postod branik » Pon Mar 18, 2013 3:18 am

Па и шта ће му? Чим може да иде без њега, не треба му. После ће бити да не ваља фабрика која га је направила и да је то због аљкаве производње. Зато треба фабрику затворити! Таман посла да је крив да је крив онај што га таквог вози или, не дај боже, онај ко му је потписао исправност и да га у саобраћај.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod avramovicsasa » Pon Mar 18, 2013 12:28 pm

Ja sam juče baš bio zatečen,razume se da se ne ulažu dovoljna sredstva u remont i održavanje voznog parka i da je dobar deo voznog parka limarijski propao ali ono je bilo baš ružno,vozilo koje radi na liniji 551 koje prolazi pored Ž.Stanice,Mostara,Sajma,
Čukarice gde ga gleda veliki broj ljudi. :(
avramovicsasa
Otpravnik

Postod becks89 » Pon Mar 18, 2013 6:01 pm

Nema pogodnije teme od ove, po meni....
http://www.balkantransport.info/novi-pozar-na-vozilma-gsp-a/
Da li se osećate bezbedno u vozilima GSP-a?

Voleo bih da čujem od vas, ponovio bih, ovo je peti požar u 2013. godini, a 48 (nama poznat) u zadnje 4 godine. To nije mali broj, a sve su postali učestaliji!
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod avramovicsasa » Pon Mar 18, 2013 11:43 pm

Da :)

Ja se obično vozim Tramvajima ujutru do posla,obično do Ušća pa gr.br. 1377 do Brankovog Mosta,kući se vraćam Tramvajem gr.br. 410 prema Garaži ili nekim drugim Tramvajima.
Ako idem 95-com ujutru,obično mi je nailazio 859,862,973 sve super busevi kao i moja omiljena munja 915 :)
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Petar 535 » Pon Mar 18, 2013 11:52 pm

Stim sto i isti taj 862 dize temperaturu, prosle godine je imao pozar . 859 ne znam kakav je, 973 znam da je dobar . :)
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod danilo » Uto Mar 19, 2013 12:27 am

A, danas sam obavio još jedan uporedni test... sada su na crtu stala dva IK-103, braća po modelu, ali ne po godištu, prvi je 2000., a drugi 2003. godište..., u pitanju su kola A-758 i A-769.

Kada je reč o limariji i karoseriji na oba gore navedena vozila, stanje je približno isto i mogu reći samo da su po pitanju šasije, vizuleno, sasvim u redu, jer se ne primećuje da se negde izlomljeni, prelomljeni, iskrivljeni. Znali zadnji kraj, zadnji prepust, deo iza II vrata ne visi, pravi su im ti zadnji krajevi, a i komplet gledano sa strane ne primećuje se ništa što bi ukazivalo da nešto nije u redu. Oplata je u boljem stanju na A-758, jer jer on kompletno prefarban posle skidanja one plave GSP reklame ("Kvalitet je naš prioritet"), ali nije ni tako loša na A-769, s tim da tu već ima oštećenja, pukotina po oplati, mada korozije nema.

Sada na A-758 je problem visina kada je pun putnika, pada i u to najviše na prednjem, levom jastuku, mada inače na celoj levoj strani pada visina. Kako se do Zvezdare praznio tako je i stanje bilo bolje. Dizao je pritisak, a
inače je bio na oba kola pao na oko 6 bara, pa su se malo sporije zatvarala I i II vrata, do Zvezdare kad je digao pritiske sve je bilo u redu. Na A-769, u kome je inače bila manja gužva nije bilo takvih i sličnih problema.

Obojica idu dosta dobro, mada ipak A-769 ideko nevreme, narolito kada je prazniji, i na usponima po Mirijevu izvlači dosta dobro, po Partizanskom putu, tu kada je onako pola pun izvlači na svakom usponu kao da ide po ravnom. Šaltaju obojica dosta dobro, prvi je trobrzinac, a drugi je četvorobrzinac, automatici oba, Voith menjači. Kočenje na oba auta relativno dobro, na A-769 šta više i odlično, kod pomenutog, sa sve ispravnim i nožnim, a i ručnim retarderom i baš jakim, a i sa ispravnom staničnom kočnicom i preko ručice na tabli i preko ručice ručne.

Tahografi marke Kienzle, neispravni brzinomeri, neispravni obrtomeri, satovi su već ispravni i tačni, a km satovi mislim da su neispravni i da su zaglavljeni.
Merači za gorivo su tu na svom mestu na komandnoj tabli, ali su na oba ova auta neispravni. Struja na AKu baterijama je na oba auta između 25 i 27 V. Pritisak ulja u motoru, na leru se razlikuje, ali mahom su negde između 1,5 i 2 bara, posle ide na oba i do oko 6 bara, pri većim obrtajima, kda prebacuju u više brzine. Temperature, na prvom na oko 85 do 86 stepeni C, posle veranja uz Zvezdaru, a na drugom na oko 80 do 82 stepeni C, skoro pa stalno.

Rade na obojici paneli kod vozača i po sva tri validatora u putničkom salonu.
Grejanje, kod A-758 kod vozača ispravna cirkulaciona pumpa, za kalorifer verujem da jeste, ali ne tvrdim jer nije bio uključen, pozadi u putničkom salonu slabo greju ona dva kalorifera, s tim da je II dosta labavo pričvršćen.
Na A-769 je već bolje stanje, znači kod vozača sve radi, kao i kod A-758, samo mi se čini da je pumpa bolja i jača, da dosta jače greje, a vidim da i II kalorifer u putničkom salonu radi, čuje se da tandrče ventilator, jer su mu izgleda ležajevi motora zreli za zamenu.

Takođe, na A-769 na komandnoj tabli fale dva prekidača i jedna grupa lampica (krajnja leva).
Na II lufteru na A-769 između same ploče luftera i one horizontalne šipke stoji zaglavljen sunđer... Gledao sam to neko vreme, ali nisam mogao da provalim koja mu je uloga...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Mar 19, 2013 8:05 pm

Išao sam i sa A-1042 (IK-201; 2002. godište) danas i to na 22/65 (II smena), vraćao me je kući...

Ovako limarijski je propao dosta, samo se zadnji kraj dobro drži, jer je on prošle zime i rađen (zajedno sa A-1099 :D :D :D , u bravariji na Karaburmi), ali ostalo možda nije, al postaje Hirošima. Visi i landara u vožnji poklopac hladnjaka, limovi su slabi, truli, izbija korozija na više mesta, najviše sa donje strane. Napred deluje labavo poklopac. Visina ok, stalna, na svim jastucima, dosta je udoban u vožnji, tu u principu problema nema. Prikolica je isto u redu, ne čuju se rude prikolice, ne zanosi u vožnji, sve je u redu.

Ide onako oko proseka pa i bolje od toga, uz Nikole Dobrovića izvuče on sasvim ok, mada je tu već bio dosta ispražnjen, možda nas je sve zajedno s vozačem bilo oko 20ak. Po ravnom ide onako dosta dobro, pa sve u svemu razrađen na matičnom mu stokecu i mašina je savim pristojna, al nije neka aždaja, ko A-1015 recimo... Šalta mirno i tiho, menjač je automatik, Voith, četvorobrzinac. Kočenje normalno, mislim u redu, sa ispravnim je nožnim retarderom. Stanična, ručni retarder nema.

Tahograf je marke "Kienzle" (obrtomer fabrčki nema ugrađen), brzinomer je ispravan, kao i sat, a i merač pređene km radi.
Merač za nivo goriva u rezervaoru nije ispravan i kazaljka je zabola na nulu. Struja na AKU baterijama je oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru drži od oko 1,5 - 2 bara na leru do sigurno 6 bara, kada već prešaltava u višu brzinu. Temperatura stalna i zabarikadirana na ravno 80 stepeni C.
Vazdusi (može li tako da se kaže...? :mrgreen: :D :lol: ) i na prednjem, i na na zadnjem kočionom kolu drži između 8 i 9 bara.

Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje je bilo komplet isključeno, mada realno nije ni bilo potrebe za njim.
Komandna tabla je malo u haosu, fale dva prekidača, za četiri migavca ima prekidač sa Japanca i tako jo par pikanterija, uglavnom nije dosadna tabla, svašta se može pronaći... :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije