Logo

Koja biste vozila voleli da vidite na ulicama Beograda?

Diskusije

Re: Koja biste vozila voleli da vidite na ulicama Beograda?

Postod Kassbohrer » Sub Apr 11, 2015 9:51 pm

O345 su se pokazali kao prave mazge u eksploataciji. Pitam se da li trenutno postoji sličan model kod nekog proizvodjača u ponudi. Novi Connecto mi ne djeluje ni u pola robustan kao stari...
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Sponzor

Postod Dejan Ikarbus » Sub Apr 11, 2015 11:06 pm

Connecto kao da je pravljen za kosmaj,prava mrcina.Po mom mišljenju možda je ik103 tu nege kao on,ali to ja zaključujem kad vidim one tanavine,ipak je kosmaj košmar za svaki autobus.Mada opet možda bi i izdržali.
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Postod MILE » Sub Apr 11, 2015 11:30 pm

Kassbohrer je napisao:O345 su se pokazali kao prave mazge u eksploataciji. Pitam se da li trenutno postoji sličan model kod nekog proizvodjača u ponudi. Novi Connecto mi ne djeluje ni u pola robustan kao stari...
Mazga ipo, još da su ih čuvali kako treba bili bi još utegnutiji....
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod profa_chb » Ned Apr 12, 2015 11:31 am

MILE je napisao:U slučaju da se zaista uzme LE ubaciće ih u grad a 0345 koji su sad na remontu će ići na poteze 300 i 400, tamo nema ni puta dostojanstvenog a gužve su užasne tako da vozila jako brzo propadaju, LE ni garantni rok nije u stanju da izdrži tamo....

Odakle ti ideja?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod branik » Ned Apr 12, 2015 11:52 am

Osnova mu je pedigrirana, a za nadgradnju ocekujem da ce biti bar na nivou dosadasnjih, tako da bi, uprkos svemu trebalo da traje.
Bez obzira sta mislim o politickim osnovama vozila, smatram da su to cinjenice.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod danilo » Ned Apr 12, 2015 12:06 pm

profa_chb je napisao:
MILE je napisao:U slučaju da se zaista uzme LE ubaciće ih u grad a 0345 koji su sad na remontu će ići na poteze 300 i 400, tamo nema ni puta dostojanstvenog a gužve su užasne tako da vozila jako brzo propadaju, LE ni garantni rok nije u stanju da izdrži tamo....

Odakle ti ideja?

Pa hvala Bogu da će nova vozila, pogotovu tip vozila koji prvi put imamo u gradskom prevozu, rasporediti na jake, gradske linije, u užem centru grada. Bitan je marketing, da se hvale kakva su vozila kupili i da ih vidi što veći broj građana. Uvek bilo i biće.
Crvene Mečke će da idu na poteze, zato je i raspisan tender za remont istih. Ta vozila su poprilično dobra i sada, nakon toliko godina i prevaljenih i do skoro 2 000 000 km. Tako da, ako ništa drugo, barem u prvo vreme nakon remonta će uspeti da poboljšaju prevoz i redovnost na potezima 300 i 400.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod profa_chb » Ned Apr 12, 2015 12:21 pm

Ja sam problemu pristupio sa inženjerske strane, ali da, stoji da će biti političkog marketinga. Deluje mi da neki imaju veću podršku u prigradskim sredinama nego u gradskim, pa bi im možda dobro došlo da ih nagrade malo novim autobusima...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Ned Apr 12, 2015 2:03 pm

Opet sumnjam da živimo u istoj zemlji, suština kupovine novih vozila je skupljanje poena u političkim igricama. Hvalimo se kupovinom niskopodnih vozila sa rampama za osobe sa invaliditetom, ali nigde se ne pominje da su te rampe nefunkcionalne, važno je da postoje. Hoćeš primer Laste? Hvale se kupovinom klimatizovanih vozila, a ovamo ko uključi klimu posle završetka smene bude prebačen u rezervu i to na auto bez klime, koja je svrha klime ako je ne uključuješ? Šta je suština ove priče, hvalimo se kupovinom novih vozila jer to bode oči, kvalitet nije bitan, važno je da budu što sjajniji, upadljiviji i po mogućnosti lepši. Običan građanin ne vidi i ne primećuje stvari kao što primećujemo mi, običan građanin ne zna jel ne radi rampa, jel ne radi klima, ne zna kako su mu urađene kočnice, ne zna jel upravljiv, ne zna jel rastrešen, ne zna 99% stvari. Pravi primer ti je remont kako se radi, najvažnije je da bude lepo ofarban, po mogućnosti očišćen unutra i da to lepo izgleda, mnogo puta sam čuo da ljudi misle da su to nova vozila, i nije im za zameriti, stvarno bi se čovek zapitao za neke da možda nisu novi, spolja to fino izgleda, a sad što koči sa dva točka, što ispadaju vrata, gubi struju i ko zna šta još, to nije važno.
Sloba je snimio gradonačelnika NS, koji dolazi na prezentaciju vozila i postavlja pitanje jel su ovo niskopodni autobusi? Treba li očekivati od takve kategorije nešto više od raspale LE serije? Njima je svejedno, on taj bus vidi jedino u prolazu...
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod branik » Ned Apr 12, 2015 2:25 pm

Prvo skoci, pa reci Hop!
Kako mozes da kazes da je "raspala LE" serija?
Tek je nekoliko dana jedan od njih u eksploataciji. Hajde da mu damo sansu. Dok je pravljen, dok su se slikali sa njim, dok su ga uvaljivali, rekli smo sta smo mislili o takvoj proizvodnji. Hajde sad da sacekamo da vidimo kako ce da se pokaze(u) u radu.
Ne bi trebalo da sve domace docekamo tako negativno. Kakvi god da su IK autobusi, Beograd, a i dobar komad Srbije i bivse SFRJ se njima vozi vec decenijama.
Da politike ima i u njihovoj proizvodnji, ima i poznato je sta sam ovde pisao o tome. Medjutim, ljudi iz fabrike ulazu veliki napor da isprate sve tehnoloske promene. Kapa dole na tome sto rade u ovakvim uslovima! Mogli su i da preuzmu neku proverenu, dokazanu sasiju sa zvezdom, ali bi kasnili. Ne moze se sa tehnologijom devedesetih na tender koji trazi E5!
Pustimo ljude da rade, pomozimo im makar podrskom, ne mrzimo unapred sve sto urade, a busevi ce trajati sigurno, makar onoliko koliko su jeftiniji od originala.
branik
Profesionalni vozač

Postod dusanman » Ned Apr 12, 2015 2:30 pm

Kojom brzinom je rađen, i za koji period su morali da ga urade, ne mož' ni očekivati preterano puno od njega.
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

Postod branik » Ned Apr 12, 2015 2:37 pm

Zato za seriju ima dovoljno vremena i mogucnosti da se propusti isprave.
I tu brzinu treba uzeti u obzir. i ona pokazuje da su i to sposobni. samo im treba para, a za prostor na trzistu snasli bi se sami, siguran sam. Onaj u Arivi ce imati negu kakvu nikad u GSP ne bi imao i ona ce dati rezultate, a iskustva bi trebalo uzeti u obzir.
branik
Profesionalni vozač

Postod becks89 » Ned Apr 12, 2015 3:14 pm

branik je napisao:Prvo skoci, pa reci Hop!
Kako mozes da kazes da je "raspala LE" serija?
Tek je nekoliko dana jedan od njih u eksploataciji. Hajde da mu damo sansu. Dok je pravljen, dok su se slikali sa njim, dok su ga uvaljivali, rekli smo sta smo mislili o takvoj proizvodnji. Hajde sad da sacekamo da vidimo kako ce da se pokaze(u) u radu.
Ne bi trebalo da sve domace docekamo tako negativno. Kakvi god da su IK autobusi, Beograd, a i dobar komad Srbije i bivse SFRJ se njima vozi vec decenijama.
Da politike ima i u njihovoj proizvodnji, ima i poznato je sta sam ovde pisao o tome. Medjutim, ljudi iz fabrike ulazu veliki napor da isprate sve tehnoloske promene. Kapa dole na tome sto rade u ovakvim uslovima! Mogli su i da preuzmu neku proverenu, dokazanu sasiju sa zvezdom, ali bi kasnili. Ne moze se sa tehnologijom devedesetih na tender koji trazi E5!
Pustimo ljude da rade, pomozimo im makar podrskom, ne mrzimo unapred sve sto urade, a busevi ce trajati sigurno, makar onoliko koliko su jeftiniji od originala.

Baš da je nekoliko dana u saobraćaju i nije, pušten je sredinom Januara meseca u saobraćaj, prvo vidi se da je sklepotina, nesrazmeran je nekako, izgleda previše visoko na pneumatike koje ima, prosto na prvi pogled izgleda nesrazmerno i neproporcijalno. Vozio sam se sa njim i za mene je promašaj, još se to doteže, priteže, ima realno dobro održavanje i ne da se primetiti tako brzo koliko je to loše vozilo, kao što bi recimo primetio u GSP sistemu održavanja, gde se M serija pokazala jako loše posle prvih dana rada...
branik je napisao:Zato za seriju ima dovoljno vremena i mogucnosti da se propusti isprave.
I tu brzinu treba uzeti u obzir. i ona pokazuje da su i to sposobni. samo im treba para, a za prostor na trzistu snasli bi se sami, siguran sam. Onaj u Arivi ce imati negu kakvu nikad u GSP ne bi imao i ona ce dati rezultate, a iskustva bi trebalo uzeti u obzir.

Ne znam zaista jel veruješ u to što pišeš. Evo dajem primer IK-201, pravio se tačno 10 godina pre nego što je ugašene serija i u svakoj od serija se pojavljivao problem pregrevanja motora u eksploataciji, menjali su položaje hladnjaka, obrtali, pomerali i nisu dobili ništa. Hoćeš noviji primer, od baskuzne N serije prošlo je 6 punih godina, ako izuzmemo IK-218 seriju, nešto ne znam da je nešto dobro i nešto što bi moglo da bude konkurent bilo kom evropskom proizvođaču izašlo iz Zemunske fabrike? Na solaćima je stalno prisutan problem oslanjanja, kad si video kod Mana ili Mečke da se krivi pri skretanju ili opterećenju? Raduje me kod Ikarbusa što ne odustaju, to je pohvalno, ali su mi neshvatljivi potezi da kad dosegnu do nečeg kvalitetnog i nečeg što ima dobre elemente za uspeh, napuste te projekte, kao primer ti navodim IK-201 iz 2004 i 2005. godine i IK-218 iz 2012. godine, obe serije su zamenjene novim koje su se pokazale kao promašaji. Ova dva primera su takođe imali mane, ali su te mane bile lako rešive, jer je mnogo lakše rešiti, 2 - 3 stvari, nego započinjati ceo novi projekat i rešavati 23 problema...
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod niske » Ned Apr 12, 2015 11:15 pm

O345 Conecto je pravi autobus za Beograd, steta sto se ne proizvodi vise, pa da grad naruci jos jedno 100 komada. Moje misljenje je da su ti autobusi nesto najbolje sto je GSP ikada do sad video, i sto ce (kako se trenutno stvari odvijaju) videti u blizoj buducnosti. Iako nisam ljubitelj Mercedesa (nije realno da volis MAN i Mercedes u isto vreme :twisted: ), tvrdim da su bolji od japanaca. Japanci su prvih par godina bili u ''safe mode-u'', radili dvosmence,radili samo pojedine linije, cuvani kao oci u glavi, dok su Mecke od samog samog starta nemilosrdno terane na trosmencima, ''akao'' ih je ko je stigao, i sad kad se uporede s japancima, deluju dosta solidnije od njih. Ono sto je meni omiljeno kod konekta jeste vozacki prostor, po mom misljenju najbolji vozacki prostor ikad ugradjen u neki gradski autobus, sve komande su pristupacne, skoro da uopste ne mora da se podizu ruke s upravljaca, za razliku od onog zalosnog ''kokpita'' u IK LE, koji vise prilici nekom kombiju ili kamionu nego autobusu. Ovo posmatram s pozicije vozaca, jer smatram da ''kokpit'' mora da bude funkcionalan ali i prijatan, jer se ipak tamo provodi po 8 sati svakoga dana.
Evo i slike meckinog kokpita, slikao nas kolega sa foruma Choksi ;)
Image
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod profa_chb » Pon Apr 13, 2015 11:43 am

Slažem se za stari Conecto! Neprevaziđen bus za velike gužve i loše uslove, sa IDEALNOM visinom poda za te uslove! Ali, nadam se da će ta vremena ostati iza nas...

@becks Dimenzija guma nije sprona, takve idu i na Neobuse, i na Megabuse, na FAP-ove, itd. Da, dosta toga treba da se dotegne, ali to je najverovatnije posledica loše montaže, a ne posledica lošeg projektovanja. Da se ne lažemo, znamo koliko su taj jadan autobus upropastili medijskom (anti)kampanjom. Razmišljaj analitički, samo tako možeš spoznati prave uzroke određenih posledica :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 12:40 pm

Čekaj, što mene kao kupca treba da bude briga jel ti loš projekat ili loša realizacija? Moj proizvod koji sam kupio od tebe, odnosno vaš proizvod je lošeg krajnjeg kvaliteta, sasvim je nebitno jel on loše projektovan ili loše realizovan, on je loš, zar ne? Evo ti primer, kupuješ hleb, ako ti se hleb ne dopada ili nije kvalitetan, jel ti važno dal' je zeznuo onaj što je pisao recept ili onaj pekar što je mesio, pa negde zakinuo brašno vodu ili šta god? Tebi se proizvod ne dopada pa ne dopada, nije dobar pa nije dobar, samim tim nećeš ga dalje kupovati i imaćeš jako loše iskustvo sa njim koje ćeš dalje nositi sa sobom. Upravo to je poenta, proizvod je loš, dakle nebitno je jel montaža ili projektovanje, valjda su ista firma majku mu... Daleko bilo ovakve sklepotine nisu radili ni ljudi u Nibusu, one sklepotine bar imaju neke proporcije i dimenzije...
Korisnikov avatar
becks89
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije