od danilo » Pon Mar 04, 2013 3:02 pm
Ajde i u Zemun jednu kontrolu da postavim...
U subotu, da subota je bila, u II smeni sam išao sa 3/67 (dvosmenac), ali umesto A-355, tamo je saobraćao A-309 (IK-103; 2003. godište), inače sa redovnim zaduženjem na 1/711.
Pa, ovako karoserijski je u dosta dobrom stanju, zaista se odlično drži ovako vizuelno. Lako je prepoznatljiv još iz velike daljine zbog garažnog broja koji je dole sa leve strane, malo spušten. Na oplati nema nekih oštećenja ovako, nema tragova korozije, možda samo malo oko bratobrana nešto što je mestimično izbilo, ali inače ništa posebno. Penzionerska linija, pa još i subota u podne, ne može biti mnogo putnika, sve ukupno, s vozačeom ako nas je 5 bilo, a drži visinu stalnom na svim jastucima (svim osovinama) i ovako dobro i pravilno iznivelisano.
Ide odlično, vuče baš jako, ide bre ko metak. I iz mesta kad kreće već na pola gasa kreće ko iz katapulta, baš onako jako povuče, dobar je dobar kao mašina. Nigde uzbrdo na 67ici i nismo mogli da se vozimo osim Brankove. Šalta dosta dobro i mirno, ne trza, ne cima, ne trese, onako samo prepliva u višu brzinu, a isto je i kad vraća nazad. Kočenje dosta dobro, efikasno nožnim retarderom kad se koči, rućnog nema, a ni ručice stanične kočnice.
Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka je zabola negde), a sat je ispravan i tačan, beše km zakucala negde...
Merač za gorivo nije ispravan. Struja je na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru drži na oko 2 na leru posle ide i do oko 6 bara. Temperaturu je nagruvo iznad 90 stepeni C, sad da li je stvarno toliko ne znam, jer mi je mnogo čudno toliko da je nabio. Moguće da je do termometra, davača ili mase.
Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara, u proseku.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Ispravno je grejanje kod vozača, rade cirkulaciona pumpa i ventilator.
Fali par šipki u putničkom salonu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Isto u subotu sam išao sa A-1197 i to u podne, sada se već uveliko odomaćio na 1/75 (trosmenac) kao zamena za A-1352, kojeg nema u saobraćaju već dobre tri nedelje sigurno, ako ne i pun mesec...
Onako, nije tako loš auto, ali me ipak čudi da nisu nešto drugo mogli da daju na prvenca... Jeste dosta redovan na 1/75, ruku na srce, da se ne lažemo, ali opet jeto već auto u godinama i ima za sobom dosta prevaljenih km...
Karoserija ništa posebno, drži se to jeste, ali i sama oplata je već na više mesta ozbiljnije propala. Izbija korozija, izjeda ga, propada. Prikolica malo skače u vožnji, hoće da zanese po malo. Bilo nas je dosta, napunio se već na terminusu, na Zelenjaku, a i posle Ušće, Fontana, ali nije gubio visinu, nije štosovao, s te strane je dosta dobar, iznivelisan baš kako treba, a onako i moglo bi se reći da je udoban u vožnji.
Ide dobro, jeste da povuče onako solidno, mada ima i jačih i startnijih (od šaltaša možda A-1246...), jednom se ugasio, kod Interexa, baš na stajalištu, a upalio ga je vozač možda iz trećeg puta. Nije mogao da ga zavergla, pa par puta, daj, isključuj svetla, vadi, stavljaj boš ključ i na kraju pod punim gasom ga nekako upali, a dalje se više nije gasio. Šalta se, rekao bi dosta dobro i lako, iako je manuelac u pitanju, ne krči prilikom ušaltavanja u bilo koju brzinu, ide ko kroz sir, onako i brzo može da se išalta. Kočenje dobro, sa ispravnim je nožnim retarder, al dobro i menjačem može lepo da se uspori.
Tahograf nij Kienzleov, beše Renault... Brzinomer jeste ispravan i sat koji je i tačan, obrtomer je neispravan, a ja mislim i merač pređene km...
Merač za gorivo i voltmetar su neispravni. Pritisak ulja u motoru u rasponu je od 1,5 bara na leru do oko 6 bara. Temperaturu drži između 75 i 80 stepeni C, manje - više sve standardno.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 pa i do celih 8 bara.
Svi validatori u putničkom salonu, i panel kod vozača rade.
Grejanje je slabo, kod vozača vidim da rade cirkulaciona pumpa i ventilator, mada ništa posebno jako ne greje.
Mirko GSP