Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Postod avramovicsasa » Pet Avg 28, 2009 2:24 am

možda ćemo otići u mali off topic ali ostajemo u domenu.

Velika je glupost u GSP-u što su rashodovali ĐĐ+prikolice,ČKD T-4,GT-4
GT-6 kao i Belgijance.

Belgijanci jesu izgledali kao oklopna vozila ali zar nije moglo izvršiti rekaroseriranje na njihovim postoljima i modernizovati ih u Goši,MIN-u jedan kolega mi je rekao da je Jugoslavija u to vreme imala standard i da nisu hteli da se bakću oko remonta već su se kupovala nova kola.

Kada su sekli Belgijance,donji stroj je bio bukvalno nov!!!!!!!!!!
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod markotar » Pet Avg 28, 2009 2:33 am

Da se ja nadovežem na tvoj OT, dovoljno je pogledati da su Hrvati od postolja Bikova (ĐĐ 201) napravili TMK 2100!! Ne vidim što Goša slično ne bi mogao, kada je već mogao Končar! Da je to urađeno možda bismo danas imali znanje i bili sposobni da sami razvijemo moderni tramvaj od nule, ovako od toga nema ništa u sledećih 30 godina! OK, kasnije su došla ta nesrećna vremena ali da su ti tramvaji sačuvani možda se nešto od njih moglo napraviti!

A Jugoslavija je u to vreme imala kredite...
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Senke » Pet Avg 28, 2009 9:22 am

avramovicsasa je napisao:možda ćemo otići u mali off topic ali ostajemo u domenu.

Velika je glupost u GSP-u što su rashodovali ĐĐ+prikolice,ČKD T-4,GT-4
GT-6 kao i Belgijance.

Sale mislim da nije GT4, nego samo T4, tako je napisano na railserbia i na jednom nemačkom sajtu.
Šteta za te Divage, oni su bili dvosmerni.
Nazalost imam samo jednu sliku tog tramvaja iz donjeg depoa i jednu iz Hagena gde su spremni za transport.
A ČKD T4 je je trebalo ostaviti i da radi na "slabijim" linijama recimo.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod CKD-KT4 » Pet Avg 28, 2009 12:15 pm

Ovo za 3X T4 ne postoji nigde, niti je postojalo. Koliko znam, jedno u bivšoj Češkoslovačkoj je bilo T3+T3+T3 (znam sigurno za Košice, za potrebe prevoza njihove čeličane).

@Senke: Sale je u pravu, postojali su i solo "hageni"-GT4.

Ovo za TMK 2100 - Zagrepčani ga od milja zovu "seronja" (pitajte se zašto, izvinjavam se na psovki :oops: ). Ako "Končar" nije uspeo da dobro napravi modernu verziju "bika", pitam se kako bi tek naša "Goša" to uradila (koja je uzgred-budi-rečeno imala običaj da prilikom rekonstrukcije izbaci gomilu delova na "katicama", ako mi ne verujete, pogledajte "Tehnički kutak" na Railserbia).
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod CKD-KT4 » Pet Avg 28, 2009 12:20 pm

Zaboravih odgovor Markotaru za "švajcarce" - ne, izleda da novih prikolica neće biti, već samo motorna kola.
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod Ivan_ZG » Pet Avg 28, 2009 1:44 pm

avramovicsasa je napisao:mislim da su Braća Rusi isprobali i sistem sa 3 multi T-4.

Inače T-4 tramvaji vozili su od 1972 do 1989 godine što baš i nije rano sobzirom kako su se održavali a nestali su tokom Ekspanzije modernih novih tramvaja KT-4 kada je GSP imao cilj da izvrši tipizaciju i modernizaciju tramvajskog voznog parka.

Malo OT, ali kad već ide rasprava...

Nije KT4 puno moderniji od T4. Da su i bili slabo održavani moglo ih se srediti, 15 godina nije puno, i T3/T4 još svuda voze po istočnoj Europi, jedino su u exDDR imali para da ih se u ozbiljnijem broju riješe...

Tipizacija sa samim KT4 mi izgleda kao nečija suluda fiksna ideja koja nema tehničkog ni ekonomskog opravdanja, poslao bih u zatvor onoga tko je to napravio. Izbacivanje T4 i ĐĐ 201 je bila jednostavno ogromna greška, pogotovo u tadašnjoj ozbiljnoj ekonomskoj situaciji. T4 je tehnički jedva uopće drugačiji ili napredniji od KT4 (Česi su za Prag radili nove novcate T3 još i kasnih 80-ih), a ĐĐ 201 su stvarno čvrsti i kvalitetni tramvaji (na stranu sad izmišljotine sa 2100, u Zagrebu su u originalnoj izvedbi bili i još su uvijek najpouzdaniji tramvaji koji voze, šteta da su postali višak)

Tako da njihovo izbacivanje nema nikakvog smisla. Nisam još nikad čuo za ozbiljniji vozni park sa samo jednim tipom, koja glupost...
Korisnikov avatar
Ivan_ZG
Član

Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 4:56 pm

Postod CKD-KT4 » Pet Avg 28, 2009 1:52 pm

Ivan_ZG je napisao:(na stranu sad izmišljotine sa 2100, u Zagrebu su u originalnoj izvedbi bili i još su uvijek najpouzdaniji tramvaji koji voze, šteta da su postali višak)

Nisam siguran da li sam te razumeo dobro: da li je izmišljotina da je ono što sam rekao za 2100 ili da je 2100 sam po sebi izmišljotina?

Ako misliš na ovo prvo, ja sam preneo naziv koji drugi dali na forumu Željeznice.net. Koliko sam razumeo forumaše sa toga foruma, stalno pišu kako se redovno kvare.
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod Ivan_ZG » Pet Avg 28, 2009 1:58 pm

CKD-KT4 je napisao:
Ivan_ZG je napisao:(na stranu sad izmišljotine sa 2100, u Zagrebu su u originalnoj izvedbi bili i još su uvijek najpouzdaniji tramvaji koji voze, šteta da su postali višak)

Nisam siguran da li sam te razumeo dobro: da li je izmišljotina da je ono što sam rekao za 2100 ili da je 2100 sam po sebi izmišljotina?

Oprosti, bio sam nejasan :oops: , mislim da je 2100 izmišljotina jer pouzdane tramvaje poput 201 nije bilo potrebno pretvarati u nešto tako kvarljivo i nepouzdano, osim kvarova ne reagiraju dobro na gas i kočenje i slično...
Korisnikov avatar
Ivan_ZG
Član

Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 4:56 pm

Postod CKD-KT4 » Pet Avg 28, 2009 2:04 pm

Sve je OK. :wink:
Slažem se sa tobom što se tiče ĐĐ-a. "Brede 5300" (po kojima je napravljen "bik", u Zagrebu poznate i pod imenom "crvena devetka") koje su kod nas vozile od 1960. su se izuzetno dobro pokazale, nažalost kod nas je ostao samo kostur jednih motornih kola, ima više u temi "Stara vozila GSP-a".
link
CKD-KT4
Student saobraćaja

Postod Smiley » Sub Okt 10, 2009 1:32 pm

Ima li novosti vezanih za kupovinu novih tramvaja? :roll:
Smiley
Član

Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 12:34 pm

Postod gvozden_BG » Sub Okt 10, 2009 1:42 pm

Smiley je napisao:Ima li novosti vezanih za kupovinu novih tramvaja? :roll:

ma šta se bre zanosite sa tim novim tramvajima, Beograd ih neće videti još
dugo-dugo, nemaju para da plaćaju struju koju troše ovi lepotani
koje imamo, a da imaju da plate koju bi duplo trošili novi koji bi došli !

jedino da se država uvali u ogroman kredit pa da naša i vaša deca to
otplaćuju celog svog života !
gvozden_BG
Član

Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 11:56 am

Postod markotar » Sub Okt 10, 2009 3:16 pm

Zapravo grad će se i uvaliti u kredit kako bi kupila te tramvaje. :D Još se čeka odgovor Evropske investicione banke hoće li nas kreditirati za tu kupovinu, tu je zapelo.
markotar
Član

Postod gvozden_BG » Sub Okt 10, 2009 4:51 pm

markotar je napisao:Zapravo grad će se i uvaliti u kredit kako bi kupila te tramvaje. :D

da brate bravo :wink: ! , prvo to pa tek onda ide ludnica, delovi, održavanja
naponi, baterije, štelovi i ostalo !

proći će gore nego ovi novi busevi ! , držite me za reč !
gvozden_BG
Član

Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 11:56 am

Postod choksi » Sub Okt 10, 2009 9:41 pm

Zapelo je jer će biti nekih smena i rokada, pa da neki nepodobni ne skinu kajmak pre vremena. :D
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Postod markotar » Ned Okt 11, 2009 1:25 am

gvozden_BG je napisao:
markotar je napisao:Zapravo grad će se i uvaliti u kredit kako bi kupila te tramvaje. :D

da brate bravo :wink: ! , prvo to pa tek onda ide ludnica, delovi, održavanja
naponi, baterije, štelovi i ostalo !

proći će gore nego ovi novi busevi ! , držite me za reč !

Sa time se potpuno slažem! Da će biti problema - BIĆE IH! To potpisujem. Kao papagaj sam na ovom forumu X puta rekao da je kupovina tramvaja na slepo, bez prethodne probe, kupovina mačke u džaku i čisto ludilo!
markotar
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije