Logo

Pogon "Dorćol" (06.04.2008. - 08.10.2012.)

Stare i zaključane teme

Postod Stefan Bgd » Pet Apr 25, 2008 10:12 pm

A evo i trasa trolejbuskih linija:
Image
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Sponzor

Postod Stefan Bgd » Ned Apr 27, 2008 11:57 am

Vozio sam se trolom Belkomunas,niskopodna,gar.broj 183 na liniji 41,i mogu vam reci bas uzivao,a evo i fotki:
Image
Vozacevo mesto:
Image
Ovako izgleda unutra:
Image
Zglobna Trolza gar.broj 157 na liniji 21 sa Turboccino reklamom:
Image
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod danilo » Ned Apr 27, 2008 1:21 pm

Verujem da si uživao pa nisam ih ja džabe hvalio :wink:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod Stefan Bgd » Ned Apr 27, 2008 1:30 pm

Stvarno su neverovatno dobri.Ne cujes elektromotore unutra,sve je super zategnuto,muzikica... :D
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod danilo » Ned Apr 27, 2008 2:13 pm

Ma ni kompresor ne čuješ :!:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Apr 27, 2008 9:41 pm

Je li jel možda neko zna čemu služi prekidač u trolejbusima Kontrola struje :?: , havarija to verovatno služi kada dođe do havarije da vozač pritisne, jel tako :?: Onda pitanje koje sam postavio i u temi o tramvajima, voltmetar pokazuje napon manji od 300 V, a napon u mreži je 600 V, znači voltmetar ne pokazuje napon u mreži, a koji napon onda pokazuje, da nije možda na motorima :?: Idemo dalje na komandnoj tabli ima 2 amperetra, jedan je za jačinu struje za pokretanje trolejbusa (kako bi rekao, na vozovima se to kažer za vuču), i za električno kočenje, a za šta je drugi, možda za jačinu struje grejanja :?: Idemo dalje, kako je izvedena promena napona, mislim transformacija napona sa 600 V iz mreže na odgovarajući napon na motorima, jel preko birača napona, preko tiristorskog ispravljača ili nešto treće :?: I poslednje, za sada, video sam pored komandnih tabli neke kao kutije vezane za osobinu struje, npr. napon u mreži i ima lampice:napon manji od, napon veći od i druge, e sad šta koji od tih drugih lampica znači :?: :?

Hvala unapred, bio bih vam veoma zahvalan kad bi ste mi ovo razjasnili, jer već dužwe vreme tražim odgovor na ova pitanja :!: :D Pozdrav :wink: 8) :!:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod markotar » Uto Apr 29, 2008 10:20 pm

G.B. 150, linija 19 na Konjarniku.

Image
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod markotar » Uto Apr 29, 2008 11:26 pm

Raskrsnica Ustanicke i Vojislava Ilica, obratite paznju na prednja vrata na atinskoj troli na liniji 29. Na slici su takodje autobusi sa linija 38 i 308. Nisam mogao da vidim GB, bilo je suvise daleko.

Image
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Stefan Bgd » Uto Apr 29, 2008 11:28 pm

Vrata su skinuta sa stare Trolze.Onaj na 308-ici je gar.broj 104. :) :wink:
Poslednji put menjao Stefan Bgd dana Sre Apr 30, 2008 7:42 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod Stefan Bgd » Sre Apr 30, 2008 7:40 pm

danilo je napisao:Je li jel možda neko zna čemu služi prekidač u trolejbusima Kontrola struje :?: , havarija to verovatno služi kada dođe do havarije da vozač pritisne, jel tako :?: Onda pitanje koje sam postavio i u temi o tramvajima, voltmetar pokazuje napon manji od 300 V, a napon u mreži je 600 V, znači voltmetar ne pokazuje napon u mreži, a koji napon onda pokazuje, da nije možda na motorima :?: Idemo dalje na komandnoj tabli ima 2 amperetra, jedan je za jačinu struje za pokretanje trolejbusa (kako bi rekao, na vozovima se to kažer za vuču), i za električno kočenje, a za šta je drugi, možda za jačinu struje grejanja :?: Idemo dalje, kako je izvedena promena napona, mislim transformacija napona sa 600 V iz mreže na odgovarajući napon na motorima, jel preko birača napona, preko tiristorskog ispravljača ili nešto treće :?: I poslednje, za sada, video sam pored komandnih tabli neke kao kutije vezane za osobinu struje, npr. napon u mreži i ima lampice:napon manji od, napon veći od i druge, e sad šta koji od tih drugih lampica znači :?: :?

Hvala unapred, bio bih vam veoma zahvalan kad bi ste mi ovo razjasnili, jer već dužwe vreme tražim odgovor na ova pitanja :!: :D Pozdrav :wink: 8) :!:

Danilo,moj cale je prve cetiri godine u GSP-u Beograd vozio trolu,pa evo sta on kaze:
Za kontrolu struje:takozvani "kit aparat" koji sluzi u slucaju elektriziranja vozila,sakuplja i prevodi struju kako bi se mogla nastaviti voznja.
Onda amperaza:trolejbus pri startu uzima struju u iznosu od 350 A,a drugi voltmetar sluzi za ispravnosti pumpe volana.
Promena odnosno transformacija struje sa 600V na manje se vrsi preko tristorskog ispravljaca.
Evo za lampice:imas ukupno 3 lampice.One pokazuju poziciju trolejbusa,odnosno brzinu.Trola ima ukupno 18 takvih pozicija koje se prebacuju preko releja.Ti releji najvise se cuju kad das struju,odnosno gas,i samim tim stices utisak da oni pucaju.To je uobicajeno za stare Trolze(ZIU-9).
Iza sedista ima 3 ili 4 crne kutije,koje se nalaze odmah iza vozaca,i to su od:grejaca i pomocnog motora...Iznad same glave vozaca na 20-tak cm,nalazi se visokonaponski prekidac od 600V.Moze se desiti u slucaju da trola upadne u neku rupu ili neravninu na putu u toku voznje,a vozac drzi nogu na gasu,da on izbije.Takodje to izbijanje se moze desiti i zbog elektriziranja,koje najcesce mozes da uocis "Blicem",slicnim kao kod fotografisanja fotoaparatom.
To bi bilo to,Danilo.Nadam se da si zadovoljan.
Stefi. :) :wink:
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod danilo » Pet Maj 02, 2008 8:34 pm

Hvala puno kolega, samo mi nije jasno kažeš drugi voltmetar, nema drugi voltmetar, da nisi mislio na ampermetar :?: I šta je to pumpa volana to mi baš nije jasno, pa ako možeš pojasni mi malo, molim te :!: :wink: Za tu kutiju misi shvatio na koju sam mislio, to je kutija na kojoj piše kontrola izolovanosti trolejbusa na to sam mislio, znaš šta je to, tamo ima lampice koje su predstavljene simbolima, e to mi nije jasno :!: :? Za sada je to to, hvala puno za ova objašnjenja :!: :wink: :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Stefan Bgd » Pet Maj 02, 2008 8:48 pm

Evo ovako:
sto se tice voltmetra,pogresio sam,mislio sam na drugi ampermetar.
pumpa volana je kod njega elektricna,znaci,imas taj ampermetar na kome ti je prikazano slicno kao kod autobusa(u busu je manometar),znaci imas 3 crtice.Ako padne ispod prve,znaci da je struja u volanu jako slaba ili da je kvar na pumpi.
E sad ta kutija...Moracu jos malo da vidim sa caletom oko nje,ali najverovatnije je vezana za pracenje struje u trolejbusu. :roll:
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod Stefan Bgd » Pet Maj 02, 2008 8:57 pm

Gar.broj 69,slikan na okretnici na Konjarniku:
Image
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Postod danilo » Sub Maj 03, 2008 10:28 am

Sad si me malo zbunio sa one tri lampice vezane za položaj trolejbusa :? , ajde molim te malo mi to pojasni, nešto sam shvatio, ali nije mi baš sve jasno :!: , a ja sam bio ubeđen da drugi ampermetar meri struju grejanja, jer u vozu postoji taj ampermetar, znači u trolejbusu ne postoji, to mi je bitno :?: :!: Ovaj prekidač kontrola struje se znači ne koristi često nego samo u nekim ekstremnim situacijama.Ovo za releje kad da gas sam čuo puno puta ni to nisam uspeo da protumačim, a još više me je bunilo, mada i sad me buni zašto se to čije samo na trolejbusima TROLZE, ne čuje se na primer na trolejbusima BELKOMMUNMAŠA :?: ,jel to do kvaliteta kako je urađeno, bolje ili gore :?: Sad ovo za ovaj visokonaponski prekidač od 600V, jel to onaj deo iza vozačeve glave, izgleda kao neka manja kutija i ima jedan valjak što se, kad vozač da gas spji sa kutijim, a kad ga oduzme odvoji se od kutije? Video sam takav deo u trolejbusima Trolze :!: Toliko za sada hvala na ovim objašnjenjima i pozdravi ćaleta :!: :wink: :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Stefan Bgd » Sub Maj 03, 2008 12:08 pm

Danilo,Trolza je stavila osigurace i releje odmah iza vozaca,u kabini.Izolacija je mnogo slabija u odnosu na Belkommunmasa,a i oni su u Belkomunmasu postavljeni na drukcijem mestu.Dobro si shvatio i uocio visokonaponski prekidac.
E sad specijalno za lampice:verovatno imas bicikl sa brzinama(ima ih najcesce 18 ili 21).Isto tako trolejbus bukvalno ima 18 brzina,znaci on uzima struju i pretvara je u energiju koja ga pokrece.E sad znaci prva lampica je upaljena kad je trola u prvih 6 brzina(pozicija),druga kad je od 6 do 12,i treca od 12 do 18.Znaci vrlo slicno brzinama na bicikli.
Nadam se da ti je sad malo jasnije. :)
Pozdrav od Stefija i njegovog caleta :!: :wink:
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

PrethodniSledeća

Povratak na Arhiva