Logo

Profesija "vozac" u zemlji Srbiji

Sve o neophodnim zakonima u prevozu, sabraćaju, neophodne dozvole, atesti, dokumentacija za tahografe i ostala tematika vezana za zakonodavstvo i propise.

Postod milos265 » Sre Apr 30, 2008 10:30 pm

sasa-74 je napisao:on voli smoki a ti cokoladu :mrgreen: tebao si da uzmes kad te lepo nudi :wink:
To su mi i kolege u firmi rekle :lol:
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Sponzor

Postod volvos » Čet Maj 01, 2008 4:10 pm

Ja sam vozio navijace partizana pre par kodina na utakmicu u Cacak a dvojica su duvali travu iza mene a treci na kondukterskom sedistu sa instrument table smrkao,ziva istina i od tada mrzim futbal iz dna duse :twisted: :twisted: :twisted:
Image
volvos
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 8:11 pm

Postod milos265 » Čet Maj 01, 2008 9:02 pm

To je najveci moguci HORROR! Ja nisam vozio navijace do sad ali sam dosta prica od kolega cuo i posle svega nemam zelju za tim, NIKAKVU :?
Poslednji put menjao milos265 dana Čet Maj 01, 2008 10:25 pm, izmenjena samo jedanput
milos265
Profesionalni vozač

Postod volvos » Čet Maj 01, 2008 10:00 pm

Ako nekoga zanima sta se sve desavalo na tom putu mogu napisati ali ce potrajati
Image
volvos
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 8:11 pm

Postod Stefan Bgd » Čet Maj 01, 2008 10:01 pm

Pisi Volvose,imam i ja jedan dozivljaj kada sam se vozio autobusom koji je bio pun navijaca FK Rad. :)
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod milos265 » Čet Maj 01, 2008 10:27 pm

Pisi, ja sam cuo pricu o putovanju Zvezdinih navijaca u Barselonu i kolega kase da mu je doslo da ostavi dekera na sred puta i da se vrati kuci. To su strasne stvari ali i to je nazalost deo naseg posla :cry:
milos265
Profesionalni vozač

Postod Stefan Bgd » Čet Maj 01, 2008 10:57 pm

Da ispricam ja moju pricu:Ovako je bilo,pre jedno 2 godine.Vracamo ti se moj ortak i ja sa Banjice i cekamo 78 ili 41 perko puta TC Banjica,u pravcu prema gradu.Naidje 78,tada je bio skoro nov,zglobni ik-201 gar.broj 347.U njemu svega desteak putnika,i ortak i ja udjemo.Idemo ti mi,kad na stanici kod stadiona FK Rad grupa od stotinak njihovih navijaca.Za u roku od minut,autobus je primio vise od 150 ljudi.Na svim vratima bio je po jedan policajac koji je tu bio radi bezbednosti.Policajac koji je bio napred kod vozaca naredio mu je da ne staje ni na jednu stanicu,sve dok ne stignu do stadiona Partizana.Taman sto sam ja izgovorio rec sr***e,ona su vec pocela da se dogadjaju.Svaki od njih imao je po jednu flasu piva u ruci,i drao se("pevao")himne tog kluba.Aj,to jos i moze da se tolerise,ali kad su poceli da ga ljuljaju levo-desno,i da razvaljuju po njemu...Vozismo se mi bogami punih 15 minuta tako,i stigosmo do stadiona Partizana.Izadjose oni,a meni jos bruje usi od silne buke.Vozac prodje duz celog autobusa,da ga pregleda.Na svu srecu,jak je Ikarbus ko stena,ko kaze da nije,uspeli su samo da mu izbace zadnja vrata iz lezista,dok je sve ostalo uglavnom bilo u redu.Vrati se vozac napred i rece da on ide do Zemuna,ali ne stajajuci na stajalista,vec ce ispustati putnike,usput,kome gde odgovara.Ortak i ja sidjosmo kod stanice "Fontana" na Novom Beogradu i od tada vise nikad ne sedam u bus sa navijacima. :)
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod busfahrer80 » Pon Maj 05, 2008 11:58 pm

s215hdh je napisao:Mogu se zakoni menjati do sutra, ali kada se sve to opet mimoidje. Biti vozac danas u zamlji Srbiji je nesto uzasno i nesto sto bih nazalost danas bilo kome na poslednjem mestu preporucio. To je posao koji ja jako volim, ja ga obavljam povremeno pored svog fakulteta, ali je to posao koji volim vise od fakulteta, i kojim nameravam da se bavim dok to budem mogao. Nije sve u parama, ali naravno da je bitno da covek zaradi. Ajde ako se vozi malo duze nego sto je zakonski dozvoljeno, ok je i to, moze se 11-12 sati izdryati, nije to tako strasno... Ali koliko gazde teraju, to je strasno. Iako dosta vec zna ljudi ovde, u ovom kontekst necu imenovati firmu u kojoj sam vozio ranije, desavalo se cesto da nedeljom krenem u podne za Bec, u 12.15 stignem na zadnju stanicu negde oko 20h, 21h zavisno od guzve, ocistim autobus, jedem nesto, popijem kafu i krenem oko 23.00 nazad, stignem oko 8 odem kuci da se istusiram i ako stignem da dremnem sat vremena, u 11 moram da sam opet u garayi da ponedeljak krenem u 12.15 za Bec... I kada stignem u ponedeljak uvece oko 22.30 u stan ja kao da imam morsku bolest, sav se ljuljam...
Sledece, svako danas moze da sedne i vozi, i upravo zbog onih vozaca koji su losi vozaci a kupili dozvolu i voze samo jer im je to jedino jos sto mogu da rade pa kriminalno voze i uzasne greske prave, nerezonski postupaju, vlada misljenje da su vozaci kamiona i autosa kabadahije i drumski razbojnici koji teraju sve sa puta. Doslo je i meni, normalno kada trecu turu zaredom vozim bez spavanja, da sateram nekog u jarak jer se pravi pametan i ugrozava i mene i sebe i radio sam to, ali to je opet posledica premora kada vozaci postaju aresivni i netrpeljivi.
A opet, sa druge strane sta radi policija? Najvise vole da zaustave autobus ili kamion kao da smo ne znam sta. I onda samo cast u ruke i teraj dalje, bas ga briga da li vozim 30 sati bez pauze, on je svoje dobio, a on bi trebalo da me stiti od gazde...
Zato se sve to desava. jer ti u ovoj zemlji ne mozes da ostvaris ni jedno pravo. A sto se benificiranog radnog staza tice, to zahtev podnese firma sa obrazlozenjem, penzionom fondu i oni odobre, nije do drzave...

Mislim da bi se nesto konacno moralo preduzeti u ovom zemlji, da se napravi cistka medju vozacima, da se krenu postovati neka pravila, i da ovaj posao bude cenjen i postovan kao sto je nekada bio i da bude lepo placen, jer je zaista tezak i odgovoran. Najtezi je posao biti rudar, pa sofer...

E zbog ovakvih stvari sam vise puta odbio da vozim linije za dole i nazad, imam srecu da sam ovde nasu kakvu takvu firmu da radim i po 15 sati ali barem mi ljudi redovno placaju i necimaju na foru nemam sofera ajde moras da vozis, jedino ako se ja sam ponudim da hocu vise da radim onda je ok ako ne nikom nista imam svoj plan i teraj...
Ali kod nas ce takva vremena tesko doci jer mnoge stvari nestimaju... Pocev od vozacke dozvole preko policije do puteva itd...
ImageImageImage
Korisnikov avatar
busfahrer80
Član

Pridružio se: Sub Maj 03, 2008 7:05 pm

Plata vozaca u Srbiji...

Postod busfahrer80 » Uto Maj 06, 2008 12:08 am

Vrlo bolna tema ali me bas interesuje koliko vozaci zaradjuju dole i moze li se od toga ziveti?
Kolike su plate u gradskom prevozu kolike u turistici?

Hvala na odgovorima...
ImageImageImage
Korisnikov avatar
busfahrer80
Član

Postod milos265 » Uto Maj 06, 2008 2:37 am

Plate su takve da se moze preziveti! I sto je najtuznije u ovom poslu je iz dana u dan sve manje para.
milos265
Profesionalni vozač

Postod s215hdh » Uto Maj 06, 2008 6:32 am

Znam da u Feniksu vozaci imaju oko 20 000 na lokalnim linijama...

Mi po turi...
s215hdh
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm

Re: Plata vozaca u Srbiji...

Postod Jovan » Uto Maj 06, 2008 8:43 am

busfahrer80 je napisao:Vrlo bolna tema ali me bas interesuje koliko vozaci zaradjuju dole i moze li se od toga ziveti?

Hvala na odgovorima...

Kakve su plate vozaca autobusa u DE, cesto idem tamo ali ne znam nijednog vozaca jos :?: Mislim neki prosjek

I vec sam pricao sa Goranom ali ti mozda znas bolje posto si u tom poslu, da li ima sanse da otvoris neku manju privatnu firmu sa 1-2 autobusa, pa da ih izdajes agencijama, i sl.
Korisnikov avatar
Jovan
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 1:42 pm

Re: Plata vozaca u Srbiji...

Postod busfahrer80 » Uto Maj 06, 2008 10:26 am

Jovan je napisao:
busfahrer80 je napisao:Vrlo bolna tema ali me bas interesuje koliko vozaci zaradjuju dole i moze li se od toga ziveti?

Hvala na odgovorima...

Kakve su plate vozaca autobusa u DE, cesto idem tamo ali ne znam nijednog vozaca jos :?: Mislim neki prosjek

I vec sam pricao sa Goranom ali ti mozda znas bolje posto si u tom poslu, da li ima sanse da otvoris neku manju privatnu firmu sa 1-2 autobusa, pa da ih izdajes agencijama, i sl.

Plate se kerecu u rasponu od 1400 do 2500 neto zavisi da li si sam da li ozenjen imas dece ili ne, pa onda da li imas iskustvo i koliko iskustvo da li si zavrsio skolu ili si sam pravio dozvolu, po novom zakonu koji stupa od 1.1.2009 neces moci da budes profesionalni vozac ako nemas zavrsenu skolu tj. imas dozvolu a nemas skolu mocices samo u privatne svrhe da je koristis a neces moci moci da radis...
A sto se tice firme razmisljao sam i raspitivao se ali u ovom trenutku nemogu jer neispunjavam sve kriterijume tj nemogu da dodjem do koncesije ali se nadam da cu jednog dana uspeti....
ImageImageImage
Korisnikov avatar
busfahrer80
Član

Postod milos265 » Uto Maj 06, 2008 10:47 am

U Beogradu, na lokalu moze da se zaradi oko 40.000 ali sa jako puno voznje i bez slobodnih dana. Tu mislim na privatne prevoznike, za gsp ne znam tacno.
milos265
Profesionalni vozač

Postod sasa-74 » Uto Maj 06, 2008 10:58 am

sto znaci da ce od 1.1.09. da stane saobracaj jer malo njih ima skolu . a drzavni ispit za profi vozaca se kod nas ne polaze odavno tako da ne znam ko ce da vozi tolika vozila . znam da od 1.1.09. nema vise taho traka tj ne priznaju ih vozice se na cip karticu no o tome svemu je bolje upoznat Dule pa da ja ne lupam mnogo Duki ce sve da objasni . Mnogo mojih drugara vozi slepere po zapadu i ni jedan nema skolu za vozaca sto znaci da se vracaju kuci jel ' ili ce na neki ubrzani kurs .
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Zakonodavstvo i papiri