Logo

Sve o linijama javnog gradskog saobraćaja u BG

Diskusije

Postod avramovicsasa » Pon Dec 07, 2009 2:33 am

ne nikako se ne skidaju tramvaji sa linije 14,tramvaji se skraćuju ili na liniju 6 ili 9L do Slavije da bi se uklopili u red vožnje za smene ili poslednje polaske.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod CKD-KT4 » Pon Dec 07, 2009 7:18 pm

markotar je napisao:Elem, ja sam ranije pričao da mislim da je 14 ovakva kakva je sad potpuno nepotrebna linija koju niko normalan ne čeka i da bi je možda bilo bolje ukinuti ako već nema interesa da se sredi.

Da, retko ko čeka 14-icu, no mislim da je kao "dopunska" dobra, u slučaju da je neki zastoj na Dorćolu, na Novom Beogradu ili kod Železničke stanice. :) :wink: Eventualno bih dodao jedan vagon.
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod miki222 » Pon Dec 07, 2009 11:49 pm

avramovicsasa je napisao:ne nikako se ne skidaju tramvaji sa linije 14,tramvaji se skraćuju ili na liniju 6 ili 9L

molim :shock: pazi da se nebi svađali, reći ću ti par stvari, pre svega
retko kad radiš sa tramvajima, a još manje sa 14icom, a ja je opet
poznajem kolko i radim, i stojim iza toga da se skidaju kad god
zafali neki polazak na linijama sa kojima okreće ........

markotar je napisao:Hehe, nikad se ne zna, možda neko pametan i odgovoran čita ovo što ovde pišemo (nadam se da je tako). :-)

Elem, ja sam ranije pričao da mislim da je 14 ovakva kakva je sad potpuno nepotrebna linija koju niko normalan ne čeka i da bi je možda bilo bolje ukinuti ako već nema interesa da se sredi. Naravno, nije nikakav problem da se te turaže srede ili da se linija skrati

ja bi najviše voleo kad bi ovo neko čitao i stavio prst na čelo .....

inače 14icu nikako ne treba ukinuti, a po najmanje skraćivati, nego je
jednostavno treba dovesti u red ..........

avramovicsasa je napisao:Linija 14 je već duže vreme famozna,kontrolišu je redovno ali nema napredka ne znam da li je to problem za Direkciju poslati snimače i snimiti

jeste, baš je redovno kontrolišu i snimaju, kako na okretnicama, tako
i u vozilu, znači protok putnika i održavanje turaže ........

ja da se pitam, a pitaću se itekako, na 14 bi dao pravac 55 minuta, da
interval bude 15 minuta, i da na liniji saobraća 7 vagona ....
miki222
Član

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:46 pm

Postod markotar » Uto Dec 08, 2009 1:45 am

Smiley je napisao:Zato postoje dvozglobni autobusi. :wink:

Ja nisam za dvozglobne autobuse. Mislim da oni ne bi nikako odgovarali našem gradu. Pre sam za to da se na najkritičnijim pravcima razvijaju šinski sistemi, pre svega tramvaji i gradska železnica, koji ionako imaju neuporedivo veći kapacitet od autobusa i trolejbusa.

No, kada su busevi u pitanju, ne zaboravimo klasnične zglobne autobuse ali koji imaju 20m u dužini! Mnigi proizvođači ih proizvode, od Mercedesa do MAZa! :-) Ta dva dodatna metra u odnosu na standardne 18m zglobnjake itekako znače kada je u pitanju kapacitet!! Pre bih išao na njih nego na dvozglobne!

Znači nešto ovako, npr. idealno za 17, 31 ili 95 (izvor slika Wikipedia):

Image Image
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod avramovicsasa » Uto Dec 08, 2009 2:04 am

miki222 je napisao:
avramovicsasa je napisao:ne nikako se ne skidaju tramvaji sa linije 14,tramvaji se skraćuju ili na liniju 6 ili 9L

molim :shock: pazi da se nebi svađali, reći ću ti par stvari, pre svega
retko kad radiš sa tramvajima, a još manje sa 14icom, a ja je opet
poznajem kolko i radim, i stojim iza toga da se skidaju kad god
zafali neki polazak na linijama sa kojima okreće ........

markotar je napisao:Hehe, nikad se ne zna, možda neko pametan i odgovoran čita ovo što ovde pišemo (nadam se da je tako). :-)

Elem, ja sam ranije pričao da mislim da je 14 ovakva kakva je sad potpuno nepotrebna linija koju niko normalan ne čeka i da bi je možda bilo bolje ukinuti ako već nema interesa da se sredi. Naravno, nije nikakav problem da se te turaže srede ili da se linija skrati

ja bi najviše voleo kad bi ovo neko čitao i stavio prst na čelo .....

inače 14icu nikako ne treba ukinuti, a po najmanje skraćivati, nego je
jednostavno treba dovesti u red ..........

avramovicsasa je napisao:Linija 14 je već duže vreme famozna,kontrolišu je redovno ali nema napredka ne znam da li je to problem za Direkciju poslati snimače i snimiti

jeste, baš je redovno kontrolišu i snimaju, kako na okretnicama, tako
i u vozilu, znači protok putnika i održavanje turaže ........

ja da se pitam, a pitaću se itekako, na 14 bi dao pravac 55 minuta, da
interval bude 15 minuta, i da na liniji saobraća 7 vagona ....

Dobro ako je tako samo mi je ne logično da sa vozilima sa linije 14 pokrivaju 7-cu ili 9-tku itd.logičnije je da sa tih jačih linija pokrivaju 14-cu
jer ako imaš interval od 30 minuta na liniji 14 nemožeš skinuti na liniju 5
gde nije bilo 10 minuta,druga je priča ako se sustignu 3 vagona sa linije 14 pa se prebacuju da se rasture.
Inače Miki ja radim skoro 10 godina posao Otpravnika i prošao sam sve terminuse,princip rada je isti a možda je navika Otpravnika sa Smederevca ili Voždovca da iz neke osvete rasturaju liniju 14 a opet ako je tako kao što kažeš neću više da je čekam brže ću stići uz presedanje
ali nema logike kao kada bi ja na Medaku Subotom skinuo vozilo sa linije
20 i poslao ga na 29A gde mi je interval 25 minuta a ne sa lin.18 gde je 10 minuta :)
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Uto Dec 08, 2009 2:22 am

Smiley je napisao:Ja razmišljam o sledećim linijama(ne znam da li im trase zadovoljavaju uslove za dvozglobna vozila,ali broj putnika-sigurno):16,17,18,23,31,56,88,95,511...

Što se tiče uvođenja dvozglobnih autobusa probaću da ti analiziram prednosti i mane na linijama koje si predložio:

Linija 16: -Nema potrebe za uvođenjem ovakvih vozila,kada bi u saobraćaju optimalno bilo 35 zglobnih vozila sa mogućnostima praćenja turaže imali bi interval od 2 do 3 minute što bi bilo super.
Inače bilo bi problema u Pohorskoj jer tamo nema okretnice već oštrine u
ulicama gde okreće a definitivno bi bilo problema na Karaburmi II.

Linija 17-Da,Svakako duž trase je potreban ovoj liniji samo što za terminus Zemun Gornji grad nisam siguran kako bi okretao u Cara Dušana dok bi se na Konjarniku nekako provlačio.

Linija 18-Svakako bi trebao što se tiče kapaciteta ali problem su trase manevrisanje po uskim Zemunskim ulicama,Triše Kaclerovića a definitivno bi pravi fijasko doživeo na okretnici Medaković gde i IK-218N
ima problema.

Linija 23 Svakako je idealan za ovu liniju jedino koči okretnica Karaburma II.

Linija 31-Nikako naročito zbog okretnice Studentski Trg gde i zglobovi otežano okreću ali uključivanjem dovoljnog broja standardnih Zglobova imali bi odličan interval na liniji a pomogli bi dvosmenci(3 voz.)
na liniji 31L.

Linija 56-Nema potrebe zadovoljili bi je i obični Zglobovi a tu su teškoće na okretnici Petlovo Brdo kao i teško skretanje iz Gavrila Principa
u Jug Bogdanovu kao i provlačenje kroz Narodnog Fronta.

Linija 88-pun pogodak za ovu vrstu vozila ali kada bi liniju produžili
do Bačke jer na Keju Oslobođenja dvozglobnjaci nemaju mesta da stanu
pa čak je problem i ući u okretnicu.

Linija 95-pun pogodak jedino nisam siguran za okretnicu u Borči ali
neka MILMAR da bolju procenu jer on odlično poznaje ljude i prilike na liniji 95.

Linija 511-imao bi problema na okretnici Ž.Stanica a i nema potrebe dovoljan broj zglobova bi rešio probleme gužvi kao i interval od nekih 4-5 minuta.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Uto Dec 08, 2009 3:57 am

Na 17 bi dvozglobni sigurno imali problema u Zemunu na oštrom skretanju iz Glavne ulice ulice u onu uličicu koja ide pored Poljoprivrednog, ne znam kako se tačno zove. Ta uličica je inače usko grlo.

Uzgred, ako me sećanje dobro služi jedini dvozglobni autobus koji je bio jedan dan na probi u BG je upravo radio na liniji 16 kada je konstatovan problem baš sa Pohorskom.
markotar
Član

Postod avramovicsasa » Uto Dec 08, 2009 11:29 am

Dobro Probna vožnja je nešto drugo kao i Probni rad jednog vozila takve
vrste koje recimo u Pohorsku dolazi na svaka 2 sata pa je mala verovatnoća da će se baš tada javiti neki problem koji će ometati rad ovog vozila ali treba uzeti u obzir da je Proba izvršena 1987 godine kada je režim Saobraćaja bio potpuno drugačiji nego danas.
Ali zamisli kada bi na liniji 16 od 35 vozila bar 10 bilo takvih kako bi oni okretali kada recimo u Pohorskoj na krajnjoj stanici stoji solać na 612 i jedan običan zglob koji bi dvozglobnjak morao da obiđe a ispred trafike stoji parkirani auto itd.
Gradski čelnici su najverovatnije uzeli u obzir ove probleme pa do dana današnjeg ovi tipovi autobusa ne saobraćaju jer da je sve u redu oni bi ušli u redovan saobraćaj još 1990 godine kada i multiplicirani tramvaji baš
u periodu kada je bilo novca za nova vozila i finansiranje važnih projekata
vezano za JGP.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod MILMAR » Uto Dec 08, 2009 11:34 am

avramovicsasa je napisao:Linija 95-pun pogodak jedino nisam siguran za okretnicu u Borči ali
neka MILMAR da bolju procenu jer on odlično poznaje ljude i prilike na liniji 95.

Dvozglobni na 95 bi mogao bez problema, ali... Sama okretnica u Borči bi i mogla nekako da se savlada, pod uslovom da je prazna, što nikad nije. Tako da je to prvi razlog zašto ne može. Drugi razlog je problematična "lakat" krivina pred okretnicom, tj. stanica pre okretnice. Tu krivinu ne bi nikako mogao da savlada dvozglob, ali bi inače na svim drugim rizičnijim delovima mogao nekako da prođe.
Ali se generalno slažem da ne treba preterivati i da nama u Beogradu ne trebaju dvozglobovi, mislim bilo bi iživljavanje... :wink:
Korisnikov avatar
MILMAR
Član

Pridružio se: Pon Sep 28, 2009 8:15 pm

Postod avramovicsasa » Uto Dec 08, 2009 11:50 am

još jednu prepreku da spomenemo što je ne zamislivo u Evropskim gradovima a kod nas normalno a to je da kod ovih vrsta autobusa trapovi ne smeju da budu ukošeni kao što je slučaj na zglobovima pa recimo prikolica beži metar itd. :roll:
avramovicsasa
Otpravnik

Postod direktor » Uto Dec 08, 2009 12:47 pm

Ako bi se kupovali busevi sa dva zgloba onda bi se i rekonstruisale okretnice i napravile kao u normalnim gradovima u svijetu.Ja bi uzeo dvozglobne trole i 31 prebacio u trolejbus :wink:
gsp je zakon
direktor
Član

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 5:17 pm

Postod avramovicsasa » Uto Dec 08, 2009 1:19 pm

Da ali samo kada bi se u Beogradu mislilo o Javnom Prevozu i potrebnoj infrastrukturi ali kod nas su važnije Pijace,Tržni Centri,Kafići i Parking prostori a kako će ljudi koji nemaju kola stići do tih Centara to je ne bitno.

Recimo nikoga ne zabrinjava činjenica da svakoga dana najmanje 2 puta imamo zastoj na Crvenom Krstu za liniju 83 zbog parkiranih vozila jer su tu Banke kao i Kladionica a Pauk sa Slavije ne može da dođe po sat vremena a kada čuju da je to BMW,Audi,Džipovi traže proveru tablica da nije vlasnik ..........,a za takve prekršaje sledi 1 bod od prekosutra.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Smiley » Uto Dec 08, 2009 2:48 pm

Što se tiče linije 16,možda i nije potreban.
Linija 17 bi imala problema pri skretanju iz Glčavne u Nikolaja Ostrovskog(?),kao što reče markotar.
Za liniju 18 bi jedini problem bilo skretanje iz Ulice Prilaz u Tošin bunar,Medaković može da se sredi.
Za liniju 95 mislim da ni sada ne bi bilo problema,okretnica u Borči je OK,mada može i da se proširi.
Smiley
Član

Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 12:34 pm

Postod dolenauglu » Uto Dec 08, 2009 3:18 pm

Smiley je napisao:Što se tiče linije 16,možda i nije potreban.

ja bih da ponovim da po poslednjim istraživanjima na listi opterećenosti linija koje sam ja video (a stara su cca 5 godina) upravo 16-ica vodi. tako je već decenijama i zato je tamo i vršena proba dvozgloba.

to je i jedina linija za koju se planirao interval od 2-3 minuta u špicu. na nekim starijim stajališnim tablama čak i stoji istaknut.

sledeće su, ovim redom, bile linije 17, 95, 23 i 18.
dolenauglu
Član

Pridružio se: Sre Feb 25, 2009 8:53 pm

Postod markotar » Uto Dec 08, 2009 3:55 pm

Ali ako govorimo o rekonstrukciji infrastrukture, dakle okretnica, ulica, raskrsnica, nije li bolje uložiti znatno više sredstava da na nekim mestima prođe tramvaj ili da se linije generalno pretumbaju tako da služe u funkciji punjenja gradskih šinskih sistema, pre svega železnice a jednom, ko zna kad, i metroa? Mislim da nije dovolno samo ubaciti veća vozila, da je to možda čak i najgore rešenje, već da bi pre svega trebalo razmisliti o promenama svih elemenata linija gde god je to moguće. Drugim rečima, ne da govorimo o krpljenju gaća već o šivenju potpuno novih; red bi i bio!

BTW, čudi me da niko od vas nije prokomentarisao moju ideju o uvođenju većih zlognih auotubsa od 20m... :roll: Meni se oni čine kao mnogo bolje privremeno rešenje (privremeno u smislu nedostatka adekvatnog šinskog sistema).
Poslednji put menjao markotar dana Uto Dec 08, 2009 3:58 pm, izmenjena samo jedanput
markotar
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije