microslav je napisao:evo i ja cu koju rec o gradskom saobracaju u nišu, a i neke zanimljivosti oko autobusa jer sam 13 godina radio u velikom nišekspresovom konkurentu (bar kad je u pitanju kvalitet autobusa i bezbednost gde smo bili prvi, reč je o požarevačkom litasu)
kao i na železnici i u autobuskom saobraćaju postoji kategorizacija autobusa i to na turističke, medjugradske (najčešće su u peduzećima svrstani u jednu kategoriju), prigradske i gradske autobuse. osim gradskih, koji se zbog velike propusne moći putnika konstrukcijski razlikuju, te se i prave kao posebne jedinice, ostale kategorije autobusa se uglavnom razlikuju po svojoj opremi (full oprema, koža, alu felne, video su naravno turistički).
bar u zlatna vremena sedamdesetih, do sredine devedesetih medjugradski i gradsski autobusi su uglavnom bili novi dok su prigradski (tzv lokal) bili starosti od 5-6 godina na više i to zbog genijalne fore koja se zvala prekarosiranje. naime svi prevoznici su kupovali medjugradske autobuse i to, u srbiji prvenstveno, proizvodjača SANOS skoplje, koje su posle 5 godina eksploatacije u medjugradskom i turističkom saobraćaju slali nazad u fabriku gde je radjeno prekarosiranje. odnosno skidana je stara oplata, popravljana oštećenja na rešetki (kojih uglavnom nije bilo) i gde su skidani stari agregati i po postavljanju nove oplate, industrijski remontovanih agregata i sedišta za prigradski saobraćaj dobijao se "novi" autobus. to generalno i nije bilo loše rešenje jer je cena takvih autobusa bila veoma primamljiva, nešto se ne sećam najbolje, ali čini mi se da se po ceni jednog novog prigradskog autobusa moglo karosirati četiri medjugrada.
karosiranjem su se osim SANOSA bavili i automontaža iz novog mesta (ili domžala, nisam siguran radili su isključivo mercedese). verovatno je to radio još neko, ali ja mogu reći samo za FAP-ove i mercedesove autobuse koje je litas (a i nišekspres) imao u svom voznom parku koji je bio vrlo unificiran.
otkud FAP kad sam sve vreme pričao o SANOSU? naime FAP je kao veliko preduzeće oko sebe skupio veoma dobre proizvodjače, izmedju ostalih i sarajevski FAMOS (FA-brika MO-tora S-arajevo) koji je "šasije" snabdevao motorima i skopski SANOS (SAmoNOseća karoserija Skoplje) koje je iste "šasije" oblačilo u sopstveno razvijenu karoseriju ili u mercedesovu karoseriju, a sam FAP se vodio kao proizvodjač autobusa. u to vreme i FAMOS i SANOS su imali mercedesove licence za proizvodnju autobusa - čuvenih "O 303".
SANOS je pravio i gradske autobuse sa podpodnim motorom u solo i u zglobnoj varijanti, no oni se nisu nešto pokazali u eksploataciji, iako je zabeleženo da je jedan velmortrans-ov solo bus u bagrdanskom tesnacu, na autoputu, zabeležio brzinu od 138km/h po podatku policijskog radara (u fabrici je greškom ugradjen brzi diferencijal na brzi menjač). iz tog razloga je polako ikarus (tadašnji a sadašnji ikarbus) počinjao da preuzima primat u tom segmentu.
u vreme (nepravednih i ničim izazvanih) sankcija uvedenih srbiji prevoznici su se dovijali na razne načine da zadrže praksu prekarosiranja, kao i nabavke novih autobusa, litas je na primer, kao jedini prevoznik u majdanpeku, prevoz naplaćivao bakarnim cevima, kojima je onda plaćao makedoncima prekarosiranje i nove autobuse, dok je nišekspres morao naći drugačiji izlaz, i rešenje je našao u sopstvenim pogonima kada je uposlio kvalitetnije majstore da pokušaju sami da odrade karosiranje (što se pokazalo kao veoma ***CENZURISANO*** potez)
danas je litas i još nekolicina manjih firmi prinudjen da kupuje na jedn nov autobus dva do tri polovna, dok nišekspres ne samo da karosira autobuse za svoje potrebe (u karosiranje bi moglo da se svrsta i skraćivanje zglobnog na onaj troosovinski solo bus), već i pravi kompletno nove autobuse koje povremeno ponude na tržištu.
postoji jedna zanimljiva priča čiju verodostojnost treba proveriti, ali znajući u kakvim se uslovima poslovalo, i znajući kakav je bio rukovodeći kadar nišekspresa, verujem da je bar 95% istinita.
naime neposredno po skidanju sankcija na nekom sajmu privrednih vozila i autobusa, čini mi se u holandiji kupljen je za potrebe nišekspresa jedan DAF autobus visoke turističke klase. ne bi tu bilo ništa čudno da direktor nije pokupio sve inženjere i majstore, kada im je poručio da je najzad došlo vreme da zarade svoje plate. majstori nek uzmu alat i nek rasture autobus na sastavne delove, do najsitnijeg šrafa, a inžinjeri nek premere sve delove i nek na osnovu tog autobusa konstruišu novi koji će nišekspres (kasnije nibus) praviti. nisu mogli da veruju šta im je zadatak, ali kako se direktor zainatio, videvši da je vrag odneo šalu odradili su posao kada je i nastao ovaj autobus:
naravno prednja stena je izmenjena, ne samo zbog izgleda već i zbog praktičnog razloga... staklara u pančevu je tad vež počela da posustaje, moderne jednodelne šoferšajbne su koštale kao yugo, pa su inženjeri došli do praktičnog i jeftinog, a podjednako atraktovnog rešenja, do trodelne šoferšajbne...
eto, an taj način se završila epoha SANOS autobusa u srbiji, TAM-ove autobuse ne znam ko je radio, a odlaskom ta dva proizvodjača u proizvodnju turističkih autobusa se uključio uspešno IKARBUS i nešto slabije NEOBUS.
Goran sk je napisao:sta se desilo ?odakle ga slepaju?,meni nije poznatao .Aleks ?
Aleks_BGD je napisao:Kako sam cuo GB 523 i GB 551 idu na remont.Dok ce cuveni GB 527 ici u rashod.Navodno nemoze vise da vozi medjunarodne linije i salju ga pod noz.Mada mi je to malo cudno GB 440(Nibus 350) odavno nevozi preko pa ga nisu isekli a zasto su bacili oko na ovog to neznam...
Nibus-ja je napisao:Aleks_BGD je napisao:Kako sam cuo GB 523 i GB 551 idu na remont.Dok ce cuveni GB 527 ici u rashod.Navodno nemoze vise da vozi medjunarodne linije i salju ga pod noz.Mada mi je to malo cudno GB 440(Nibus 350) odavno nevozi preko pa ga nisu isekli a zasto su bacili oko na ovog to neznam...
nije mi jasno,pa GB527 je skoro sredjivan mozda ima vise od godinu pa i dve da su, zasto sad da ide pod noz
Povratak na Prevoznici iz južne Srbije
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju