Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Postod CKD-KT4 » Sub Feb 27, 2010 12:37 pm

Zvanično još nije gotovo, citat iz "Politike":
Нови тролејбуси од октобра
На конкурс за набавку 87 возила пријавиле су се три компаније из Белорусије, Украјине и Кине

Београђане ће од октобра превозити 83 нова климатизована, модерна и нископодна тролејбуса. Која ће возила крстарити улицама наше престонице одлучиће тендерска комисија крајем марта, док ће уговор са фирмом која је понудила најбоље услове бити потписан у априлу.

Радослав Николић, генерални директор Градско саобраћајног предузећа „Београд”, каже да су се на међународни конкурс пријавиле три компаније „Белкомунмаш” из Белорусије, „Лаз” из Украјине и „Глобус ауто” из Кине.

– Тендер за набавку 83 тролејбуса расписан је крајем новембра прошле године. Њим је било предвиђено да понуђачи обезбеде кредитну линију. Белоруси су нам понудили посао за 19 милиона евра, Украјинци за 24 милиона и Кинези за 20 милиона евра. И од услова кредитирања зависи с ким ћемо склопити уговор – истакао је Николић, за „Политику”.

Он је додао да ће две независне комисије следеће недеље прегледати тендерску документацију и проверити да ли су понуђачи испунили правно-економске услове.

– Осим ових елемената веома је важно да ли возила испуњавају строге техничке услове да би могли да превозе путнике у Београду. Компаније које задовоље правила конкурса биће рангиране после чега следи нови круг провере и на крају потписивање уговора са најбољим понуђачем – рекао је Николић.

Тренутно у возном парку ГСП-а има 125 тролејбуса, од којих је трећина руске производње. Проблем је што су само 42 возила млађа, односно купљена после 2000. године. Остала 83 возила просечно су стара око 15 година, а има оних који су прошла пунолетство. Они би одавно завршили на отпаду да последњих година неколико пута нису пропали конкурси за набавку нових возила, иако је новац за ову намену био издвојен из градског буџета.

Д. Спаловић

[објављено: 27/02/2010]

Samo što su pogrešno ištampali "87" mesto "83 komada".
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Sponzor

Postod amm8990 » Sub Feb 27, 2010 4:28 pm

Loše strane 420

Image

Zaklonjeno prednje ogledalo.

Image

2x dvokrilna vrata, za razliku od 321 koji ima troja vrata.

Image

Prednja vrata se ne mogu otvoriti ukoliko točak ne stoji "pravo".
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

Postod amm8990 » Sub Feb 27, 2010 9:42 pm

Evo u našoj kolor šemi.

Image

Šta kažete?

Original:
http://i46.tinypic.com/m9app1.jpg
amm8990
Član

Postod avramovicsasa » Ned Feb 28, 2010 1:10 am

-znači ipak nismo dobili kredit Evropske banke za nove trolejbuse kako kaže Politikin članak već je novac obezbeđen iz Gradskog budžeta zato se
opet gleda više cena nego kvalitet novih trolejbusa.
Čudi me da se TROLZA nije pojavila na konkursu ipak toliko dugo smo kupovali od njih,još je čudnije da su Evropski proizvođači odustali,moguće
je da je jedna od ne vidljivih stavki bila i cena vozila.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod amm8990 » Ned Feb 28, 2010 2:01 am

U onom tekstu na BKM sajtu se navodi da su Solaris, Mercedes i ostali odustali upravo zbog visoke cene njihovih vozila. Verovatno su znali da se nabavka ne finansira iz kredita, pa su odustali, jer će svakako vozila iz exSSSR-a i Kine ponuditi manju cenu.

Evo eLAZ-a
Image
Izvor: Wikipedija

Jedino što se bolje uklapa sa ikarbusovom serijom "N". :D

Inače na tender se prijavili i kinezi, zapravo Globus Auto, firma iz Pančeva kao posrednik.

Image

http://www.globusauto.co.rs/index.php?s=tramvaji

Pogledajte samo URL, izgleda da ne razlikuju "tramvaje" od "trolejbusa" :lol:
amm8990
Član

Postod avramovicsasa » Ned Feb 28, 2010 3:24 am

Lepi su i jedan i drugi,LAZ je baš opak ali verovatno će potpisati ugovor sa Belkommunmašem oni su nekako najveći favoriti a već su radili za nas što im daje prednost.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod amm8990 » Ned Feb 28, 2010 2:03 pm

Pored problema sa BKM trolama koje si navao, postoji ogromna zamerka iz ugla putnika i to leti se najviše oseća. Oni lufteri na ovim našim su toliko mali da je leti u AKSM-333 pakleno. Ja sam mislio da su takvi lufreri namenjeni vozilima sa klimom ili onim na severu :?

Usput evo mogućnosti rasporedjivanja sedišta u salonu za BKM-420
Image

Ali, svakako ništa ne uzimati pre testiranja. Neka nam lepo LAZ i BKM pošalju trole pa da vidimo kako to radi u praksi :wink:

Zna li se koje će trole biti isečene po pristizanju novih? Kada su stigle zadnje ZiU-9 i AKSM-201?
Poslednji put menjao amm8990 dana Pon Mar 01, 2010 7:56 pm, izmenjena samo jedanput
amm8990
Član

Postod Momcilo (putnik) » Ned Feb 28, 2010 9:07 pm

Zadnji ZIU-9 su stigli u oktobru 2000., a BKM 201 su stigli u decembru 2002., a počeli su da rade u januaru 2003.
Poslednji put menjao Momcilo (putnik) dana Ned Feb 28, 2010 10:22 pm, izmenjena samo jedanput
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod avramovicsasa » Ned Feb 28, 2010 9:49 pm

Mene iskreno čudi da su ponude koje odgovaraju GSP-u i koje su slične da proizvođači nisu poslali od Februara do Aprila probne modele pa da odlučimo koji će se najbolje pokazati što nam opet govori da se gleda cena a ne kvalitet.
Iskreno mi je žao što se TRANS-ALFA nije uključila u ovu trku,iskustva za gr.br.7 su fenomenalna.

Ako novi trolejbusi počnu da pristižu do Oktobra,prvi trolejbusi koji bi bili na udaru za rashod bar po mom mišljenju biće sledeći gr.br. 1,21,29,33,
38,41,63,73,76,77,83,97,103 jer su to vozila koja nisu poslednjih godina
imala ozbiljnije remonte.
Ukoliko numerisanje krene od 1,mnogi brojevi su slobodni uz preskakanje
6,7 koji po trenutnom stanju nisu za rashod.
Možda će prvo seći i Grke nikad se ne zna,jer pravila ne postoje kada su sva vozila predviđena za rashod.

Po mom mišljenju ja bih Papučare (138-152)rashodovao poslednje jer su
oni sada u perfektnom stanju,mislim da prvi papučar koji će otići u rashod
je sigurno gr.br.140 jer njega nisu remontovali a i čuo sam da je propao
i da se definitivno ne isplati nikakva popravka.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Momcilo (putnik) » Ned Feb 28, 2010 10:21 pm

Jedna ispravka, 83-ka je remontovana u oktobru 2008. Pored ovih što si nabrojao, ja bih još dodao 71 i 93. Ni oni nisu poslednjih godina imali ozbiljniji remont.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod avramovicsasa » Ned Feb 28, 2010 10:37 pm

da 71 sam izostavio,83 sam naveo jer se već duže vreme planira povlačenje starih ZIU 9 iz saobraćaja a 93 je imao kompletno sređivanje pre nekih 2 godine kada su ga i prefarbali u novu kolor šemu.

Realno gledano do kraja 2010 godine ako uspe ovaj tender možemo očekivati bar 30 novih trolejbusa što može dovesti do toga da prvo rashoduju stare tipove koji najviše smetaju: 1,14,21,34,60,62,63,70,71,73
83 .
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Marko » Pon Mar 01, 2010 12:28 am

Ma bitno je da su Rusi
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod amm8990 » Pon Mar 01, 2010 1:14 am

Tražio sam malo po netu i pronašao da su u Sankt Peterburgu bili veoma zadovoljni unapredjenom verzijom BKM 321 tj. 333. Takođe prema članku iz nekog ekonomskog lista iz Belorusije trenutno rade na ugradjivanju dizel-motora u AKSM-321, kao i baterija. Takođe je zanimljivo da se Ukrajinci zanimaju da kupe BKM vozila za najdužu trolejbusku liniju na svetu. Prema rečima istog lista BKM je uložio dosta novca u cilju poboljšanja kvaliteta svojih vozila.

U AKSM-420 standardno ugradjuju i crnu-kutiju :D U svakom slučaju cilj im je da naprave što povoljnija vozila, kada to kažem mislim da najbolji odnos cena/kvalite, što potvrdjuje i njihov moto:

“To produce what can be sold, rather than to sell what is produced”
amm8990
Član

Postod amm8990 » Pon Mar 01, 2010 3:07 pm

Prema informacijama sa drugog foruma, BKM je Beogradu ponudio AKSM-321 i to bez autonomije, tj. vozila koja vec imamo. Moje misljenje je da ne bi trebali kupiti vozila bez autonomij, sto je bio i glavni sulov tendera!

BTW. U javnom pozivu stoji ЈАВНИ ПОЗИВ
за достављање понуда у отвореном поступку за
КУПОВИНУ 83 НОВА НИСКОПОДНА СОЛО ТРОЛЕЈБУСА СА АСИНХРОНИМ ВУЧНИМ ПОГОНОМ, ЗА ПОТРЕБЕ ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА „БЕОГРАД“

Šta podrazumevaju pod ovim asinhronim vučnim pogonom, da imaju asinhrone elektromotore ?
amm8990
Član

Postod avramovicsasa » Pon Mar 01, 2010 10:48 pm

to jedino ako nisu pomoćni agregati-motori koji se pune strujom tokom rada trolejbusa pa kad nestane napon mogu da koriste njih.
avramovicsasa
Otpravnik

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije