Logo

GSP Beograd

Diskusije

Postod markotar » Pet Maj 23, 2008 2:43 pm

Da ne bude zabune! I ja sam APSOLUTNO PROTIV gradnje lakog metroa ovako kako je projektovan!

To nije slicno tramvaju - TO JE APSOLUTNO ISTO STO I TRAMVAJ!!! Sta bismo time dobili? Mnogo kilometara tramvajskih sina standardnog koloseka i jedan deo pod zemljom. Ali taj veliki tramvaj opet mora da stoji na semaforima, opet zavisi od saobracajne guzve. Isto se moze izvest i sa postojecim tramvajskim sistemom. A za te pare mozemo da obnovimo kompletan tramvajski sistem - da kupimo sva nova vozila i obnovimo sve pruge + da nam jos i ostane za eventualno prosirenje.

Teski metro u sustini ne podrazumeva samo "ukopani voz" (metro uopste ne mora da bude pod zemljom), vec pre svega podrazumeva potpunu nezavisnost od svih drugih vidova saobracaja, pa i drugih linija u okviru tog sistema metroa. Dakle, jedina zaustavljanja od tacke A do tacke B su na stanicama.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Sponzor

Postod cone » Pet Maj 23, 2008 2:48 pm

Što bi rekao Stefi, 100% tačno!
Korisnikov avatar
cone
Gazda

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm

Postod Senke » Pet Maj 23, 2008 7:16 pm

I ja nisam protiv metroa ali sam protiv lakog metroa.
Sasa zar prilikom građenja stanice Vukov Spomenik nije napravljena i cev za metro?
Modernizacija tramvaj i širenje tramvajske mreže je nešto što svakako treba uraditi. 20 tramvajskih linija.
Možda bi trebalo preći na standardni kolosek ali ne svuda već sam na nekim linijama.
Inače za mene linija LRT M1 nije ništa drugu nego produžena tramvajska linija 6.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod CKD-KT4 » Pet Maj 23, 2008 7:19 pm

cone je napisao:Na jednom savetovanju o lakom metrou u Beogradu, jedan poznati stručnjak iz oblasti saobraćaja sa beogradskog saobraćajnog fakulteta (ne mogu sad da se setim kako se zove) je na temu lakog metroa rekao:
"Mene termin "laki metro" podseća na "laku žensku". Zašto? Prvo - skup je, drugo - kratko traje i treće - posle se kaješ!"

:lol:

Moja oba roditelja su profesori na Saobraćajnom fakultetu na drumskom odseku (doduše, ćale je u penziji) i oni se zalažu za laki metro. O ovoj temi: ''LRT vs. RRT'' mogu da pišem satima, ali sad imam obaveze, napisaću nešto o tome kasnije.
Pozdrav!
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod avramovicsasa » Pet Maj 23, 2008 7:34 pm

Svaka čast tvojim roditeljima KT-4,drago mi je što si sa nama dobijaćemo
sada stručne savete i informacije,nebi bilo loše da pratiš informacije vezane za Metro zajedno sa svojim roditeljima jer postoji bojaznost da li
naši trenutni stručnjaci znaju gde treba graditi tunele,i sve što treba jer ukoliko se bude ukrštao sa ostalim vidovima prevoza propašće stvar načisto.
Inače kod Vuka je građena cev kao zaštita od podzemnih voda bar koliko sam čuo.
Trebalo bi proširiti tramvajski saobraćaj a to se može uraditi kombinacijom postojećih koloseka,vratiti linije 1,4,8 zatim uvesti nove
,,Banovo brdo-Blok 45,, ,,Kneževac-Banjica,, ,,Oml.Stadion-Kneževac,,
,,Kneževac-Blok 45,, itd.za to treba bar novih 50 tramvaja.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod avramovicsasa » Pet Maj 23, 2008 9:05 pm

Mnogi terminusi mogu da se prošire za mesec dana ako imamo para i radnike.
Recimo Omlad.Stadion,Banjica,Tašmajdan i drugi,znate li koliko je teško raditi na tramvajskim terminusima bez šlusa-ako neko ne zna to je pomoćni kolosek na kojima stoje ne ispravni ili rezervni tramvaji ili oni koji čekaju smenu kao što je primer sa Banjicom ili ukoliko usled nekog poremećaja ti se pojave dve 10 ili 14 koji idu ređe,treba da prođe 9 a ne može pa ih šaljemo đuture,skraćujemo ili prebacujemo tramvaje sa linije na liniju imamo kolosek na staroj okretnici ali opasno je vraćati ga unazad
presecajući ulicu Vojvode Stepe,a Banjica ima veliki kapacitet da se napravi još jedan krug i šlus.
Omlad.Stadion je još teži jer tramvaje vraćamo nazad a znate da tu ulicu pretrčavaju pešaci i parkirani su taksisti,žmarci me podilaze kada treba da
se sprovodi tramvaj sa prikolicom ili multi.
Sprovođenje-Ako neko ne zna je postupak pratnje kretanja tramvaja i njegov smeštaj na šlus to može raditi Otpravnik ili neki pomoćni vozač može raditi i majstor pešačkim putem ili servisnim vozilom.
Što se proširenja trolejbuskih linija tiče za sada se ništa ne govori osim
izmeštanja okretnice Studentski Trg u Dunavsku ulicu i gradnja trolejbuske mreže kroz ulicu Cvijićevu,Đure Đakovića prema garaži koju bi koristili trolejbusi sa linije 40 za uključenje-isključenje na-sa terminusa
Čingrijina ali videćemo šta će biti.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Pet Maj 23, 2008 9:17 pm

Govorilo se o novom terminusu u Dunavskoj ulici e sada videćemo,inače
to na Banovom brdu što pominješ je šlus ali može da se napravi nastavak
ka Vidikovcu recimo koji bi mogao da primi tramvaje jer je dovoljno veliko naselje.
Omlad.Stadion ima recimo nastavak ka Karaburmi,predviđa se proboj tramvaja ka Višnjici ali stara višnjica mora da se menja da bi dobila tramvaj.
Trolejbusi bi trebali da se šalju ka Novom Beogradu,Bežaniji,Zemunu to je
za njih,njima trebaju široki bulevari viseća mreža,dobro i Mirijevo je O.K
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Senke » Pet Maj 23, 2008 9:22 pm

Nešto od ovoga je već kačeno ali evo opet, možda je više za temu linije.
Planovi za tramvaj
Image
Image
Planovi za trole
Image
Image
Image

Slike sa railserbia, postovali korisnik i zeka
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod profa_chb » Pet Maj 23, 2008 9:50 pm

super je sve to, ali mislima da bi trebali da prošire samo tramvaje do munzea, a postojeđe šine da bolje ograde da se niko ne bi parkirao na njih, a trole na ostale strane
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod danilo » Pet Maj 23, 2008 10:51 pm

Da pitam nešto ne vezano za tramvaje i metro. Gledam ove turarne tablice u vozilima GSP-a i privatnika pa mi nije jasno kako može za neko veoma kratko vreme da stigne sa terminusa na terminus, da stoji i da ponovo krene :!: :? :? :? Na primer video sam na Veolinijoj 75-ici, piše polazak sa Bežanijske kose u 06:42, a posle sledeći polazak sa Zelenjaka u 07:12 kako je moguće, ipak je to samo 30 minuta, ajde ,i to objasnite to me baš interesuje i o tome razmišljam već duže vreme, a viđao sam to na mnogim tablicama :!: :?

Pozdrav :!: :wink: :D 8) 8) 8)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod Stefan Bgd » Pet Maj 23, 2008 10:58 pm

Pa Danilo majstore,od nas,tj. od Bezanijske kose do venca ti ne treba vise od 25 min u proseku,dpk je turaza,odnosno minutaza za liniju 75 33min.Znaci prosek odmora na terminusu ti je 8-10min,e sad kad je guzva,normalno,dolazi do kasnjenja i ispadanja iz turaze,pa onda vozaci cesto krate,tj. ne primaju putnike do pola trase da bi nadoknadili izgubljeno vreme.
Tu minutazu odredjuju ljudi iz GSP-a,odnosno referenti saobracaja.
Nadam se da ti je sad malo jasnije.Pozzzzzz. :) :wink:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod milos265 » Sub Maj 24, 2008 4:18 am

danilo je napisao:Da pitam nešto ne vezano za tramvaje i metro. Gledam ove turarne tablice u vozilima GSP-a i privatnika pa mi nije jasno kako može za neko veoma kratko vreme da stigne sa terminusa na terminus, da stoji i da ponovo krene :!: :? :? :? Na primer video sam na Veolinijoj 75-ici, piše polazak sa Bežanijske kose u 06:42, a posle sledeći polazak sa Zelenjaka u 07:12 kako je moguće, ipak je to samo 30 minuta, ajde ,i to objasnite to me baš interesuje i o tome razmišljam već duže vreme, a viđao sam to na mnogim tablicama :!: :?

Pozdrav :!: :wink: :D 8) 8) 8)
Imas dosta linija na kojima je turaza tesna i gde po celu smenu ne ustanes sa sedista. A ovi strucnjaci iz direkcije nemaju mnogo sluha za to. 67 je jedan od najgorih primera za to.
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod avramovicsasa » Sub Maj 24, 2008 6:30 am

Jedna mala ispravka Referenti saobracaja ne prave red voznje,njihov zadatak je da snimaju saobracaj a to mogu da rade i Studenti sa Saobracajnog fakulteta koje angazuje Direkcija za javni prevoz ako se ustanovi da na odredjenoj liniji je potrebno da se menja turaza izdaje se
nalog Sluzbi za izradu reda voznje u GSP-u.
Mi Otpravnici cesto pisemo dopise ali retko kada vrse korekcije pravdaju se i guzvom u saobracaju,tu ima jos nesto ukoliko poveca turazu povecava se interval na liniji a da bi smanjili interval treba angazovati jos
jedno ili dva vozila a to su dodatni vozaci kojih bas i nema u vecem broju
ako mora da se vrsi korekcija i ako nema rezervi dolazi do redukcija na
postojecim linijama,npr.da bi se obezbedio dovoljan broj vozila na lin.53
redukovan je jedan polazak sa lin.83,skoro je i lin.16 prosla kroz redukciju.
Ovo sto je Milos rekao je tacno na vise od 50%linija ne valja turaza pa ukoliko su malo vece guzve dolazi do kasnjenja recimo lin.15,27,58,67,88
itd.pa cak Milose i tvoj 81 gde se samo vrti uz minimalan odmor.
Vas momke sa lin.81 ovim putem moram da pohvalim izuzetno ste vredni
ukoliko su sva vozila sa ove linije u zakasnjenju do deset minuta to se postigne tokom smene uz minimalna uklapanja.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod milos265 » Sub Maj 24, 2008 11:16 am

81 je propast!!! 40 minuta je malo. I sto je najgore, ako kasnis na Blok 10 minuta, zgazis ga u suprotnom smeru i na Altini si knap, ili obrnuto. A na okretnicama nema nicega, wc ti je na bloku u zbunju, za klopu i kafu mozes da se snadjes do 8-9 ujutro a popodne nema ustajanja. Dolazili su strucnjaci, snimali, pisali i dosli do zakljucka da je turaza DOBRA!!! A za uklapanja si u pravu. Svi se znamo, telefoni rade, pa i ako je kasnjenje napravimo letecu izmenu negde usput i tako. U sustini, nema razmisljanja, kad sednes samo udri po gasu! Gde moze 50 na sat, teraj!!!
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod Darko » Sub Maj 24, 2008 11:20 am

Da, 88 je uzas zivi, ako nista drugo zakacice te guzva na penjaju na gazelu i ispadas odmah...
Darko
Član

Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 8:06 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije