Logo

Saveti za fotografisanje autobusa i drugih vozila JGP-a

Sve teme vezane za bilo šta. Samo ime kaže :)

Postod smor » Uto Jun 23, 2009 12:11 pm

zeka je napisao:Нажалост многи у овој земљи не знају да је Берлински зид ооодавно срушен.
Питање за Смора: када дођеш у другу земљу нормално је ваљда да сликаш?!!!!

Pa ne samo da dođem u drugoj zemlji, nego i živim tamo, i to u jednoj za koju se smatra visokorazvijenom evropskom zemljom :) Ni tamo nema izuzetaka, metro vozila je generalno zabranjeno slikati i imao sam par problema sa likovima iz bezbednosti koji su obezbeđivali taj sistem. Da napomenem da je ovo stalno stanje, odnosno fotografisanje je dozvoljeno samo uz dozvolu gradskih železnica...
smor
Novi član

Pridružio se: Čet Maj 07, 2009 4:55 pm

Sponzor

Postod markotar » Uto Jun 23, 2009 2:58 pm

Da ali u tim zemljama je JASNO OZNAČENO šta ne sme da se slika, bar mi to govori iskustvo sa mojih putovanja!! Ako ti nigde ne piše da je zabranjeno kako ćeš onda znati da je zabranjeno? A što nije zabranjeno je dozvoljeno! :-)

Naravno, sve to zavisi i od zemlje do zemlje. Ja sam u sred Moskve još pre 10 godina bez ikakvih problema slikao Metro i ne samo da me nisu dirali već mi je policajac tj. milicajac (da budem precizniji), na veliko iznenađenje, prišao i ukazao na neke zanimljive detalje da ih fotografišem ako želim (moskovskie metro stanice su muzeiji u malom)! Dalje, na ciriškom aerodromu npr. imaju u ogradi posebne otvore gde možete da provučete svoj foto-aparat i da slikate avione (da vam ograda ne bi upadala u kadar i ružila sliku) koji prolaze na samo par desetina metara od vas... kod nas bi vas uhapsili kada bi prišli ogradi, a verovatno pucali kada bi je, de daj Bože, dodirnuli...

No generalno, kada se održavaju manifestacije ove veličine ne bi se trebalo zezati. Kad prođe mislim da će se sve vratiti u normalu.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Sloba » Uto Mar 30, 2010 11:24 am

Evo, ja sam neki dan slikao autobuse po gradu sa JASNO ISTAKNUTIM bedžom sajta i mogu vam reći da su se vozači nasmešili na većini slika, dok su pre bili jako nervozni čim vide prst na okidaču. :evil:

Navoručenije: UVEK NOSITE BEDŽEVE DOK SLIKATE! :wink:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod avramovicsasa » Uto Mar 30, 2010 3:18 pm

Sećaš se da sam ja to i predlagao prilikom otvaranja ove teme,svi koji slikaju da budu obeleženi,tako bi većina Saobraćajnog osoblja delimično
znala zašto se slikaju vozila.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod danilo » Sre Mar 31, 2010 12:59 pm

Slobo jel si nosio onakak bedž koje smo dobili na sajmu u subotu sa natpisom "Autobusi.net"...? :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod Sloba » Sre Mar 31, 2010 8:21 pm

Upravo taj! :wink:
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod neMANja » Sre Mar 31, 2010 11:36 pm

Nije mi jasno zasto nekome toliko smeta da ga slikaju?? Kad citam kakva iskustva imate ja cu da slikam samo bus koji vozim ili kad sam sa kolima pa moz lakse da se pobegne!! :?
neMANja
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sre Nov 25, 2009 11:27 pm

Postod Stefan Bgd » Čet Apr 01, 2010 12:22 am

Kolega,posle svih onih događaja sa snimanjem vozača nije ni čudo što imaju fobiju...Tako da ja razumem kolege,i u slučaju da treba,objasnim lepo zašto i kako slikam,ili jednostavno pre slikanja pitam kolegu da li smem,ako sme OK,ako ne onda ništa,ali skriveno snimanje i tako to može samo da bude loše,dakle samo polako i bez nerviranja.
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod avramovicsasa » Čet Apr 01, 2010 12:35 am

Ja često govorim svojim kolegama sa kojima radim da nemaju čega da se plaše ukoliko rade sve po propisima i kako treba.
Sa druge strane imaš pravo da slikaš vozila koja se nalaze na ulici i tu nema mesta za bilo kakvu paniku,nema pravo niko da ti uzme aparat,telefon ili da ti uništi film ili karticu jer za takvu vrstu nasilja može zakonski da odgovara.
U Pogonima je druga stvar,moramo biti pažljivi i probati da slikamo samo vozila a ne infrastrukturu i objavljivati slike u što ograničenom broju.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod negas » Pet Jul 16, 2010 3:52 am

avramovicsasa je napisao:-Hvala na pohvali,toliko sam besan na poslednji članak koji je objavljen u
novinama ,,PRESS,,o vozaču Laste sa linije 16 koji popunjava tiket,jasno se
vidi da je autobus zaustavljen jer putničko vozilo pored njega stoji sa upaljenim stop svetlima i sve te ne istine koje su izneli u novinama a dobro
poznajem tog vozača zajedno smo radili u Pohorskoj,vredan radnik,uvek
tačan,spreman za svaki dogovor i saradnju kako ćemo da unapredimo saobraćaj i što pre uspostavimo red vožnje na liniji,ne mogu da verujem da
je suspendovan i da ga očekuje otkaz,dati ga tako dobrom radniku na osnovu video klipa koji je možda i montiran.
Spremam se da uputim oštar protest Lasti ne kao Otpravnik već kao putnik.

Shta je bilo s ovim vozacem?

Nism imao problema sa slikanjem, ko god se bunio, posle dve tri reci, smo otvarali sve na busu da se uslika...ne daj Boze da mi neko nasrne od vozaca na fotoaparat, garantujem da bi duplo gore proshao nego aparat-zato kad slikam nek vode racuna, oni a ne ja :D

A ono kad ne pushtaju da se slika po pogonu-koji pride nishta ne proizvodi to je APSURD! Nikad se ne raspravljati sa radnom snagom, vec ljubazno, molim Vas, ja bi do Vashe direktora, svama nean shta da razgovaram...ne moze Vam niko nishta...
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod ljubalasta » Uto Jan 04, 2011 1:28 pm

kod nas je u lasti zabranjeno fotografisanje u pogonu,svi misle na neki vid zloupotrebe,nigde nije okacena zabrana ali me je skoro upozorio sef saobracaja.
ljubalasta
Član

Pridružio se: Pon Jan 03, 2011 12:20 am

Postod profa_chb » Uto Jan 04, 2011 3:04 pm

samo mi nije jasno, što se ttiče prostorija i garaže, pa to vide i sateliti, a busevi ko busevi...

mislim da je problem u tome što niko ne želi da javnost vidi šta je iza kapije... žele da svi misle da je sve lepo novo i dobro, a čim neko slika pootpadale delove sa busa, odmah ju ju ju :evil:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod n_idza » Sre Jan 05, 2011 3:40 pm

ljubalasta je napisao:kod nas je u lasti zabranjeno fotografisanje u pogonu.

Navodno, a ko može da me spreči da slikam bus - niko. Čim dobijem aparat nazad, ima ceo pogon da islikam.
Image
n_idza
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Apr 15, 2010 12:21 pm

Postod negas » Sre Jan 05, 2011 6:43 pm

Ja sam po Lasti u garazi slikao u najvece i na placu i unutra i nista, nemam pojma niko nista nije reko...jos sam isao s nekim likom moji gleda po busevima sta imaju od opreme, ono brojali cekice za stakla, protiv pozarne aparate, pa mozda mislili da slikam sluzbeno :lol:
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod TROLAMAN » Pet Jan 07, 2011 2:27 am

Generalno nema razloga da bilo kome smeta fotografisanje vozila unutar Pogona jer da ne sme da se nešto vidi,Pogoni ne bi imali ograde već bi to bilo poput Bunkera sa ogradom preko 3 metra nešto poput KPD Kruševac.

Prevoznici su poslednjih godina popularizovani u pozitivnom smislu zahvaljujući našim Forumima i mislim da treba podstaći ljubav prema tim vozilima baš u vidu slikanja.

Lično se protivim fotografisanju Magacina,Rezervnih delova,Radionica itd to bi već nekome i moglo da smeta ali opet ako Novinari uz posebnu dozvolu mogu i to da slikaju šta tu ima da se krije.
TROLAMAN

PrethodniSledeća

Povratak na Pricaonica