Logo

GSP Beograd

Diskusije

Postod markotar » Čet Dec 30, 2010 3:42 am

Naprotiv! Ni jedna ozbiljna firma nije ni luda da kupi ceo GSP ovakav kakav jeste - prevelik i prenaduvan! Veliki sistemi neuporedivo se bolje prodaju rasparčani, to je svetska praksa. Naravno, ne treba ni previše usitnjavati već naći neku razumnu meru. Zdravi delovi bi se privatizovali (po mogućstvu bi se tražio jedan kupac za sve ili maksimalno dva), neophodni delovi bi ostali pod okriljem grada, a nepotrebni u stečaj... Dakle, čak i ako potpuno isključimo elemente nečasnih radnji (da malo maštamo) i da sve bude sjajno-bajno, GSP jednostavno mora da bude rasparčan ako bi se tražio zaista ozbiljan i dobar kupac koji bi valjano služio ovom gradu.

Npr. niko nije lud da kupuje administraciju!! Kome treba gomila ćata i kojekakvih tetka-strina koje su potrpane po kancelarije sa vezama i rade na izmišljenim radnim mestima!? Jasno je da, ako bi se išlo na privatizaciju, onda mora da se odvoji posebno preduzeće koje će se baviti isključivo osnovnom delatnošću, dakle prevozom i održavanjem. Drugim rečima isključivo i samo pogoni, kao nekretnine ili sa voznim parkom.

Vrlo je verovatno da će samo autobuski pogoni biti prodavani, a još verovatnije kao celina, dakle sva 4 jednom kupcu. Ne verujem da će se prodavati posebno. Potpuno je besmisleno da u gradu kao što je Beograd imamo više od 2-3 velika prevoznika! Trenutna situacija sa privatnicima gde imamo firme sa jedva 10 buseva je smešna!

Sa druge strane grad mora da zadrži određene stvari u svojim rukama, dakle ne bi imalo smisla privatizovati upravljanje saobraćajem, kontrolu, prodaju karata... Samim time i to se mora odvojiti od GSPa, a verovatno će svi oni vrlo uskoro preći da rade direktno za Direkciju (da je bilo pameti odavno bi se to obavilo).

Mislim da nema smisla privatizovati tramvajski i trolejbuski saobraćaj ali čak i ako bi se na to išlo onda bi grad morao da zadrži infrastrukturu pod svojom kontrolom (šine, kontaktnu mrežu...), dok bi privatni prevoznik imao u svom vlasništvu samo pogone i vozila.

E sad, to bi bio idealan slučaj. A pošto je ovo Srbija i znajući naše političare sa njihovim interesima sve je moguće...
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Sponzor

Postod z_bratislavy » Čet Dec 30, 2010 12:01 pm

Тачно тако, приватизација је највероватнија што се тиче аутобуског саобраћаја. Остале погоне нема смисао приватизовати. Што се тиче аутобуског подсистема, приватизација поузданој фирми би била сјајна. Коначно би се град отарасио којејаквих мућких приватника и била би то једна целина, где би се заиста водило рачуна о конфору и одржавању. Али слажем се, да у држави као што Србија јесте, је ово само машта...
z_bratislavy
Član

Pridružio se: Sre Jul 28, 2010 6:05 pm

Postod mihajlo » Ned Jan 02, 2011 3:19 pm

Image

У питању је А-946, први дан у саобраћају после оправке и замене полупаних стакала.

П.С. Сликао мој колега Дејан.
извор: Facebook
mihajlo
Član

Pridružio se: Ned Apr 18, 2010 9:11 am

Postod Stefan Bgd » Pon Jan 03, 2011 7:52 pm

Poruka preneta iz teme "Kontrolori,kontrola karata".

MILE je napisao:Je l' stupio na snagu novi cenovnik?
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod mihajlo » Uto Jan 04, 2011 3:13 pm

MILE je napisao:Je l' stupio na snagu novi cenovnik?

Јесте, од првог јануара.
mihajlo
Član

Pridružio se: Ned Apr 18, 2010 9:11 am

Postod djole » Uto Jan 04, 2011 3:56 pm

ali nisu odstampali nove markice i karte, pise stara cena...
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod Marko » Uto Jan 04, 2011 4:16 pm

Direkcija je trazila povećanje cena prevoza a gsp je prihvatio zasluge i odobravanje građana za to .

Novi direktor GSP-a obišao pogone

Novi generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" Mileta Radojević juče je obilazio pogone preduzeća i upoznavao se sa izazovima koji ga očekuju na novoj funkciji.

Novi generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" Mileta Radojević
Naveo je da su mu poznati problemi sa kojima se suočava GSP, ali da tek pregleda dokumentaciju kako bi imao uvid u detalje.

- Imao sam informacije o teškoćama preduzeća pre nego što sam stupio na funkciju, koje su bile poznate i široj javnosti, ali sada sam počeo da radim i detaljnije ću se upoznati sa problemima i razlozima njihovog nastanka. Trenutno na terenu upoznajem zaposlene i organizaciju preduzeća i za desetak dana ću imati preciznije podatke o tome, kao i plan šta bi trebalo preduzeti da bismo počeli sa rešavanjem problema - rekao je Radojević za Press.

Moglo bi se reći da je GSP u ovom trenutku "vruć krompir" za svakoga ko dođe na njegovo čelo, budući da je pritisnut brojnim teškoćama. Jedan od njih svakako su mesečni rashodi koji premašuju mesečne prihode i subvencije grada, iako su, prema rečima bivšeg direktora Radoslava Nikolića, ostvarene bitne uštede u poslovanju, u iznosu od oko 600 miliona dinara godišnje. Ovo preduzeće nije uplatilo poreze i doprinose svojim radnicima od juna prošle godine, zbog čega oni ne mogu da ostvare zdravstvenu zaštitu, a mnogi zaposleni se čak i tuže sa svojim poslodavcem oko stanova. Osim toga, potrebno je rešiti već hroničan problem napada na vozače, kontrolore i vozila GSP-a. Sindikalci su ukazali i na niz drugih problema, kao što su netransparentne nabavke vozila i delova, dugovi za struju, vodu i naftu, neizmireni porezi, neuplaćivanje jubilarnih nagrada i rekreativnih oporavaka, zloupotreba službenih automobila, favorizovanje određenih omladinskih zadruga...

Nikolić je uoči napuštanja "fotelje" najavio velike planove za ovu godinu, kao što su uvođenje tiketinga i monitoringa od 15. januara, nabavku prvih novih trolejbusa posle 30 godina, drugačije kabine za vozače i panik tastere, postavljanje klima-uređaja u 463 vozila...

Ipak, novi direktor je potvrdio da će u pogledu tehničkih inovacija zadržati sličan tok poslovanja.

- Podržaću sve što podrazumeva pozitivne razvojne procese, svakako da nećemo primenjivati retrogradnu politiku. Zadržaću sve što je kvalitetno i odgovorno poslovanje, a promeniću ono što je loše - istakao je Radojević.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beog ... +GSP-a+obišao+pogone.html
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod danilo » Sre Jan 05, 2011 7:24 pm

Danas je novi generlani direktor GSP-a "Beograd", Mileta Radojević, bio gost u emisiji "Beogradska Hornika", na RTS-u 1. Bilo je reči o nedostatku vozača autobusa i tramvaja, da bi taj problem trebalo da bude rešen u skorije vreme, kao i o problemu ne plaćanja voznih karata od strane putnika i učestalih napada na vozače i ostalo osoblje GSP-a u poslednje vreme.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod danilo » Sre Jan 05, 2011 7:28 pm

Kakvu su ovu svinjariju napisali novinari...?
Kakve bre nove trole posle 30 godina...? Ej bre pa koliko novih trolejbusa je kupljeno od 2000. godine pa do danas. Kupovane su u nekoliko navrata i to su sve nova vozila, nisu polovna.
Stvarno nisu normalni, koji idioti, ma ne ne vredi tupiti jezik na takve ***CENZURISANO***!
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod profa_chb » Sre Jan 05, 2011 7:58 pm

danilo je napisao:Danas je novi generlani direktor GSP-a "Beograd", Mileta Radojević, bio gost u emisiji "Beogradska Hornika", na RTS-u 1. Bilo je reči o nedostatku vozača autobusa i tramvaja, da bi taj problem trebalo da bude rešen u skorije vreme, kao i o problemu ne plaćanja voznih karata od strane putnika i učestalih napada na vozače i ostalo osoblje GSP-a u poslednje vreme.

kaže da beograd trenutno ima 82 nova trolejbusa, a da će ih biti ukupno 99 :roll:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod CKD-KT4 » Sre Jan 05, 2011 8:18 pm

Zapravo, istu priču nešto pre Nove godine sam i ja čuo od mog profe elektrotehnike, koji je tih dana išao sa studentima (ili već sa kim) na probne vožnje u novim BKM-ovima. :shock:

A Đilas je na TV "Avala" jutros ponovo spomenuo "250 najboljih autobusa u Evropi na ulicama BG-a" sledeće godine.

Nešto se veliko sprema...
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod profa_chb » Sre Jan 05, 2011 8:41 pm

ma veliko g****... nemojte deco da brinete, ja nisam pesimista, oduvek sam bio optimista, voleo sam gsp, a onda sam se učlanio na autobusi.net i video širu sliku :lol: :lol: :lol: :lol:

p.s. otkud elektronika na saobraćajnom?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod CKD-KT4 » Sre Jan 05, 2011 10:13 pm

Ima i "(Osnovi) elektronike". No na mome modulu se sluša "(Osnove) elektrotehnike". Mislim da ću imati neki (izborni) predmet tipa "Električna vozila", otuda i ovaj predpredmet. :wink:
CKD-KT4
Student saobraćaja

Pridružio se: Čet Maj 22, 2008 11:21 pm

Postod MILE » Sre Jan 05, 2011 10:34 pm

profa_chb je napisao:ma veliko g****... nemojte deco da brinete, ja nisam pesimista, oduvek sam bio optimista, voleo sam gsp, a onda sam se učlanio na autobusi.net i video širu sliku :lol: :lol: :lol: :lol:

p.s. otkud elektronika na saobraćajnom?
I ja sam mnogo voleo GSP, ali registrovao sam se ovde i video neke stvari koje pre nisam znao i koje su mi totalno okrenule mišljenje :lol: :lol:
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod TROLAMAN » Sre Jan 05, 2011 11:54 pm

-To za kupovinu novih trolejbusa posle 30 godina je Direktor verovatno mislio na kompletnu obnovu voznog parka.
-Kao što znamo poslednji put je obnova izvršena 1979-1982 godine i sada 2010/11 godina.
TROLAMAN

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije